Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
4.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

47

Natisni članek

Ustavno sodišče Jernej Pikalo zasebno šolstvo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Sreda, 30. 1. 2019, 4.09

5 let, 2 meseca

financiranje zasebnega šolstva

V slovenskih zasebnih šolah niti odstotek osnovnošolcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

47

učilnica prazna šola | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

V zasebnih šolah, zaradi katerih je premierja Marjana Šarca doletel predlog ustavne obtožbe, se šola 0,84 odstotka vseh učencev, ki so vpisani v osnovne šole. Skupno je v Sloveniji šest zasebnih šol, država pa je za njihovo financiranje namenila 4,7 milijona evrov. Ministrstvo obljublja, da bo nov zakon sprejet do začetka novega šolskega leta.

Premier Marjan Šarec je v torek po maratonski seji preživel glasovanje o ustavni obtožbi, ki so jo vložili v največji opozicijski stranki SDS in SNS, potem ko so zavrnili SDS-ov predlog spremembe zakona o financiranju zasebnega šolstva.

Povod je bila štiri leta stara odločitev ustavnega sodišča, še v času, ko je vlado prevzel Miro Cerar, da mora država v celoti financirati javnoveljavni program osnovnošolskega izobraževanja v javnih in tudi v zasebnih šolah.

Trenutno v veljavi zakon s 85-odstotnim financiranjem

Minister za izobraževanje, znanost in šport spremembo zakona o financiranju zasebnega osnovnega šolstva napoveduje za letos. | Foto: Nebojša Tejič/STA Minister za izobraževanje, znanost in šport spremembo zakona o financiranju zasebnega osnovnega šolstva napoveduje za letos. Foto: Nebojša Tejič/STA Zdaj je še vedno v veljavi zakon, ki ni v skladu z ustavo in ima zapisano, da programe zasebnih osnovnih šol financira 85-odstotno.

Predlogov za spremembo zakonodaje, ki je neustavna, je bilo kar nekaj, vendar nobeden ni imel zadostne podpore, neuspešen pa je bil tudi poskus, da bi spremenili ustavo in se tako izognili odločbi ustavnega sodišča.

Zakon bodo spremenili do začetka septembra

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Jernej Pikalo, je napovedalo, da bo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uredilo letos.

"Z umestitvijo omenjenih sprememb zakonodaje v delovni program Vlade RS je bil določen tudi datum uveljavitve omenjenega zakona, ki je določen s 1. septembrom 2019," so za Siol.net povedali na ministrstvu.

V ustavi je zapisano, da je osnovnošolsko izobraževanje brezplačno. Trenutno je v Sloveniji šest zasebnih osnovnih šol od skupno 455, kolikor je vseh.

V njih se šolajo 1.504 učenci, kar predstavlja 0,84 odstotka vseh vpisanih v osnovne šole.

Le waldorfska šola dobila sto odstotkov za financiranje programa

Višina financiranja je odvisna od tega, kdaj je bila šola ustanovljena. Tako je ljubljanska waldorfska šola upravičena do stoodstotnega nadomestila, saj je bila ustanovljena pred letom 1996, ko je začel veljati aktualni zakon.

Waldorfska šola v Ljubljani je edina zasebna osnovna šola, ustanovljena pred letom 1996. | Foto: Ana Kovač Waldorfska šola v Ljubljani je edina zasebna osnovna šola, ustanovljena pred letom 1996. Foto: Ana Kovač

Zasebnim šolam, ustanovljenim po tem letu, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prispeva 85 odstotkov za izvedbo programa, medtem ko je za zagotovitev ustreznih prostorov in za investicijsko vzdrževanje odgovoren ustanovitelj.

Ljudski dom
Trendi Nekoč so tam streljali, potem hranili revne, zdaj so v tej hiši šolarji #foto

V dveh letih 1,3 milijona evrov več za financiranje zasebnega šolstva

Lani je tako ministrstvo za zasebno šolstvo namenilo 4,7 milijona evrov, kar je dobrih 600 tisoč evrov več kot leta 2017 in 1,3 milijona več kot leta 2016. Skupno je šlo za financiranje osnovnega in glasbenega šolstva 735,8 milijona evrov.

Največ je dobila ljubljanska waldorfska šola, enota v Ljubljani, in sicer 1,6 milijona evrov. Milijon je presegla še Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana, ki jo je ustanovila ljubljanska nadškofija.

Zasebno šolstvo | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Zasebne šole v Sloveniji

Waldorfska šola Ljubljana, Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana, Montessori inštitut, Waldorfska šola Maribor, Montessori Maribor in Inštitut za celostno vzgojo in izobraževanje Lila
Ne spreglejte