SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija na odboru za izobraževanje za umik varčevalnih ukrepov v šolstvu

3

termometer

Odbor za izobraževanje je s sprejetim sklepom vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, pri katerih namerava varčevati.

Razpravo o varčevalnih ukrepih v šolstvu je sicer zahtevala SDS.

Večina opozorila, da bi bilo lahko varčevanje v šolstvu škodljivo Na odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino je večina navzočih predstavnikov opozicije, sindikatov in organizacij, ki se ukvarjajo z mladimi, danes opozorila, da bi bilo lahko varčevanje v šolstvu škodljivo, posebej v delu, ki se nanaša na ukinitev plačevanja učne pomoči učencem s posebnimi potrebami.

Temu so se v razpravi nekoliko presenetljivo pridružili v koalicijskih SD, SMC in DeSUS. V SD so opozorili, da predlagano varčevanje slabi javno šolstvo in v šolsko polje vnaša nepotrebno zaskrbljenost. Irena Kotnik (SMC) je menila, da javnosti ni bilo treba razburjati z omenjenimi ukrepi, saj si jih nihče ne želi. Pri tem upa, da jim bo uspelo najti manjkajoča sredstva. Primož Heinz (DeSUS) pa je ocenil, da je varčevanje sicer potrebno, a da je treba biti pri ukrepih, kot je neplačevanje učne pomoči, še posebej socialno občutljiv.

Predlog SDS zavrnili in soglasno potrdili predlog koalicije V SDS so predlagali, naj odbor sprejme sklep, s katerim bi vlado pozvali, naj prekliče izvajanje varčevalnih ukrepov, kar pa je odbor, v katerem ima večino koalicija, zavrnil. Namesto tega je koalicija predlagala podoben, lasten sklep, s katerim je odbor vlado pozval, naj ministrstvu za izobraževanje zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, pri katerih namerava ministrstvo varčevati. Sklep je odbor potrdil soglasno.

Tomaž Lisec (SDS) je ob tem izrazil veselje, da je koalicija sprevidela, da je njena vlada naredila napako, ministrici za izobraževanje Stanki Setnikar Cankar pa predlagal, naj se v koaliciji v prihodnje pogovorijo, preden bodo predlagali takšne ukrepe.

Andrej Čuš (SDS) je sicer v imenu predlagateljev opozoril, da je predvideno varčevanje ministrstva nepremišljeno. Še posebej nepremišljena se mu zdi ukinitev plačevanja izvajanja učne pomoči.

"In to je v tej državi problematično" Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da sredstva, ki jih ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namenja za učno pomoč, ne dosegajo sredstev, ki jih dobijo vodilni v slabi banki kot nagrado. "In to je v tej državi problematično," je dejal.

V sindikatu se po njegovih besedah strinjajo, da zdajšnja učna pomoč ni organizirana dobro in da se odločbe za učno pomoč delijo preveč na široko, na kar je v razpravi opozorila tudi ministrica, vendar po njegovih besedah odločb ne izdajajo učitelji.

Nussdorferjeva podvomila o navedbah ministrice, da so omenjeni ukrepi zgolj začasni Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je podvomila o navedbah ministrice, da so omenjeni ukrepi zgolj začasni. Po njenem mnenju bi bilo tudi sicer mogoče pričakovati, da se bodo sredstva zniževala bolj utemeljeno in da se bo namesto pri občutljivih skupinah otrok raje varčevalo kje drugje.

Tudi generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Breda Krašna je pozvala, naj se ne varčuje pri otrocih, ki prihajajo iz socialno šibkejših okolij.

Ministrica pa je na seji odbora ponovila, da je ministrstvo ukrepe sprejelo zaradi finančnega položaja, v katerem je država, z njimi pa so se želeli tudi izogniti odpuščanju v šolstvu. Napovedala je, da bodo ukrepe umaknili takoj, ko bo ministrstvo dobilo zagotovilo, da bo dobilo več sredstev.

Na ministrstvu se zavedajo, da gre za zelo občutljivo območje Na ministrstvu se po njenih besedah zavedajo, da gre pri ukinitvi plačila učne pomoči za zelo občutljivo območje, da pa niso "mogli spregledati tudi informacij, da se del učne pomoči izvaja tudi v času pouka". Po njenih besedah bo treba prevetriti izdajanje odločb.

Z izjavo za javnost so se danes oglasili tudi v Mladinskem svetu Slovenije in izrazili zaskrbljenost in nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi v šolstvu. Tudi oni pričakujejo, da bo ministrstvo ukrepe umaknilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin