SiolNET. Novice Slovenija
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija glede poziva sveta DeSUS k razrešitvi Pivčeve na torkovem sestanku

1,89

termometer

Tomaž Gantar
Foto: Ana Kovač

Predsednik vlade Janez Janša, ki ga je svet DeSUS pozval k razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, bo z njo predvidoma še opravil razgovor. Glede vprašanja, kako bo ravnal, pa bo očitno več znanega v torek, ko bo popoldne sestanek koalicije. Kot je namreč pojasnil začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar, se bodo na njem "dogovorili, kako in kaj".

Tomaž Gantar je ob odhodu z rednega posveta vodij koalicijskih strank pojasnil, da se bodo sestanka udeležili vodje poslanskih skupin in predsedniki koalicijskih strank. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo premier sledil pozivu, pa je odgovoril, da je odločitev koalicijske stranke smiselno spoštovati. Gantar verjame, da jo bo premier spoštoval, poroča STA.

"Treba pa je to izpeljati. Razumem, da je tudi korektno, da opravi razgovor z ministrico Aleksandro Pivec, ki je delala v tej vladi," je dejal in pojasnil, da je ministrica danes odsotna. Na vprašanje, ali bi lahko bil torek zadnji dan v službi Pivčeve s polnimi pooblastili, pa je odvrnil, da ne ve, kakšen bo v torek dogovor in "kaj se bo navsezadnje sama odločila: ali odstopiti ali čakati na razrešitev".

Aleksandra Pivec Novice DeSUS se je odločil; Pivčeva: zahteva po moji razrešitvi je popolnoma brez argumenta!

Odzval se je tudi na ostre besede Pivčeve, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Kot je poudaril, je bil postopek v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki in so bila sprejeta demokratično.

Da je prišlo do padca javnomnenjske podpore stranki DeSUS, je po njegovih besedah logično glede na to, kaj se zadnje čase medijsko in javno dogaja. "Ljudje so naveličani javnega pranja perila in nesporazumov, to je jasno vsem," je dejal. To je po njegovih besedah zagotovo sprožila Pivčeva, v dogajanje pa so vpleteni vsi in "verjetno v tem delu na nek način soodgovorni".

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič Novice Dva tedna pred odločilnim dogodkom neprijetno presenečenje za Fajonovo

Kot je še dejal, si ne dela nobenih utvar, morali bodo začeti pametno delati, razčiščevati svoje težave znotraj stranke in biti tvorni partner pri delu, ki ga opravljajo. Sicer pa je ponovil, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval, in opozoril, da ima veliko dela v zahtevnem resorju, ki ga vodi, poroča STA.

O rekonstrukciji vlade niso govorili

Po njegovih besedah danes o morebitni rekonstrukciji vlade niso govorili. Za vodjo urada za demografijo pa bodo v okviru DeSUS najprej sprožili postopek in poskusili najti čim boljšega kandidata, je še povedal.

Aleksandra Pivec Novice Poslanci DeSUS in Gantar Janši predlagajo razrešitev Pivčeve s položaja ministrice

Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju na televiziji Nova24 odgovoril na vprašanje, kako naprej v koaliciji glede na pretrese v Desusu. Poudaril je, da se v njihovo notranje dogajanje ne bo vtikal, da pa je Desus v času te koalicije 100-odstotno uresničil svoj program.

"Upam, da bo Desus ostal trden člen koalicije, ne glede na notranja dogajanja pri njih. Ne samo iz koalicijske pogodbe, ampak tudi iz mojega prepričanja je, da je vsaka stranka suverena. Kako rešujejo stvari znotraj stranke, je njihova stvar. In nočem, da se kdo vtika v našo stranko. Takšen je naš odnos. Ne želim komentirati dogajanja. Če bo Desus ostal koalicijska stranka, ima pravice in dolžnosti. Vse je natančno zapisano," je poudaril Janša.

V najmanjši koalicijski stranki vre že od poletja

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je tedanja predsednica stranke Pivčeva znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob svojih obiskih na Krasu in v Izoli. Zaradi suma kršitve zakona o integriteti je Komisija za preprečevanje korupcije zoper Pivčevo uvedla postopek, spomni STA.

Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop. Sledili so zapleti glede interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja vendarle odstopila, njen položaj pa je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin