Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 5. 2015,
10.59

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec zunanja politika intervju

Sobota, 30. 5. 2015, 10.59

1 leto, 10 mesecev

Ko Karl Erjavec spregovori o deklaraciji, božičnem drevesu in darilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Gre za temeljni dokument, ki odgovarja na vprašanje, kako uresničevati interese slovenske države skozi zunanjo politiko," je o deklaraciji dejal Karl Erjavec.

Zunanji minister Karl Erjavec je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela dejal, da upa, da bo nova deklaracija o slovenski zunanji politiki, ki jo je nedavno predlagala vlada, uspešno prestala parlamentarni postopek, čeprav so vedno pazili, da ne bi postala "božično drevo, pod katerim so darila za vse".

Po besedah ministra je deklaracija usmerjena na globalne cilje, ki jih hoče Slovenija doseči v daljšem časovnem obdobju. "Varnost. Zagotavljanje blaginje. Prijateljski odnosi s sosednjimi državami. Človekove pravice z vladavino prava. Miroljubna politika. Strateška partnerstva. Gospodarska diplomacija," je na kratko povzel vsebino dokumenta. Dejal je tudi, da je gospodarska diplomacija v novi deklaraciji veliko bolj poudarjena kot v starejših dokumentih.

Slovenija poudarja, da zaostrovanje odnosov ne bo pripeljalo do rešitve Sicer pa Erjavec pravi, da je to temeljni dokument, ki odgovarja na vprašaje, kako uresničevati interese slovenske države skozi zunanjo politiko. "Če predpostavimo, da se bo ukrajinska kriza rešila in bi bil sporazum iz Minska v celoti uresničen, imamo novo situacijo, ki je s tem neobremenjena. Deklaracija je sicer usmerjena na globalne cilje, ki jih hočemo doseči v daljšem časovnem obdobju," je pojasnil.

Odgovarjal je tudi na vprašanja glede odnosa Zahoda do Rusije v zvezi s krizo v Ukrajini in ponovil, da Slovenija podobno kot Nemčija, Italija, Francija poudarja, da zaostrovanje odnosov ne bo pripeljalo do rešitve. "Smo med državami, ki se s sankcijami strinjajo, če ni nobenega napredka pri izvajanju dogovora iz Minska," je dejal minister in dodal, da zdaj čakamo poteze ruske strani.

Ne spreglejte