Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
14.49

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Natisni članek

KNOVS sova Matej Tonin

Torek, 22. 10. 2019, 14.49

4 leta, 5 mesecev

Knovs danes znova opravil nadzor nad kadrovanjem na Sovi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes ponovno opravila nadzor na Sovi, kjer je preverjala tudi zaposlitev sorodnice nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, je potrdil član Knovsa Branko Simonovič. Po navedbah predsednika Mateja Tonina so popoldne opravili še nadzor v zvezi s sledljivostjo uporabe specialne tehnike Sove.

Ljudmila Novak
Novice Planet 18 razkriva: na Sovi zaposlena tudi snaha Ljudmile Novak #video

V nenapovedanem nadzoru, ki so ga na Sovi opravili ob 14.30, so poleg Mateja Tonina sodelovali še člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Jerca Korče (LMŠ), Matjaž Nemec (SD), Janez Janša (SDS), Žan Mahnič (SDS), Simonovič (DeSUS) in Zmago Jelinčič (SNS), je Tonin navedel na Twitterju.

Napovedan nadzor v zvezi s kadrovanjem na Sovi

Potrdil je tudi, da so ob 9.30 opravili napovedan nadzor v zvezi s kadrovanjem na Sovi. Podrobnosti Tonin ne razkriva, prav tako vsebinskih izjav o nadzoru ne daje večina članov parlamentarne komisije.

Branko Simonovič je pojasnil, da je posebno skupino, ki je opravila nadzor na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), zaradi obveznosti v DZ zapustil še pred koncem pogovorov oziroma nadzora. V času, ko je bil prisoten, pa so govorili o zaposlitvi sorodnice Novakove na Sovi, torej kdaj in kako je bila zaposlena. "Tam sem bil do točke, ko je predsednik komisije Tonin povedal, da bi želeli videti dokumentacijo," je dejal Simonovič.

Po njegovih navedbah je pri nadzoru sodelovalo pet članov Knovsa. Iz vrst koalicije še poslanka LMŠ Jerca Korče, iz opozicijskih vrst pa predsednik komisije Tonin, poslanec SDS Žan Mahnič in poslanec SNS Zmago Jelinčič.

Matej Tonin NSi
Novice Tonin napoveduje javno objavo Janševega govora na seji Knovsa

Tonin o nadzoru redkobeseden

Tonin izjav o nadzoru za zdaj ne daje, prav tako ne v LMŠ. Da so opravili nadzor na Sovi, je potrdil tudi Mahnič, ki pa prav tako ne daje izjav o vsebini, saj so se tako dogovorili. Preverjali pa so, kar je Tonin že napovedal, je dodal Mahnič. V četrtek je sicer napovedal, da bodo ta teden na agenciji ponovili nadzor v zvezi z zakonitostjo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca ter preverili tudi zakonitost zaposlitve sorodnice Novakove.

Branko Simonovič | Foto: STA , Branko Simonovič Foto: STA , Po Simonovičevih besedah jim je Tonin danes pojasnil, da bo sprožil ponoven nadzor zaposlitve Šarčeve znanke. Ali se je to v resnici danes zgodilo, pa za zdaj ni znano. Prav ta zaposlitev na Sovi je v zadnjih tednih razgrela politično ozračje in odnose med Sovo ter parlamentarno komisijo. Knovs je na Sovi opravil nadzor že 1. oktobra, ko je zahteval podatke o zaposlovanju v obdobju vlade Marjana Šarca. A Sova mu ne želi predati podatkov, ki se nanašajo na konkretne kadrovske zadeve, ker po njihovem prepričanju komisija nima pristojnosti za tak nadzor. Mnenja o tem so sicer različna, tudi Tonin na podlagi nekaterih pravnih mnenj ocenjuje nasprotno.

Član Knovsa iz vrst SD Matjaž Nemec, ki se sicer današnjega nadzora ni udeležil, pa je na vprašanje o pravilnosti takšnega nadzora Knovsa na Sovi odgovoril: "Če tega ne bi počeli člani Knovsa, tega ne bi počel nihče v naši državi." Knovs je po njegovem mnenju pristojen za to, da izvaja nadzor pri nekaterih institucijah, gotovo tudi o zaposlovanju.

Sicer pa Nemec obžaluje, da je dogajanje v zvezi s tem na očeh javnosti že 14 dni. Sprašuje se, ali je "cena res tako visoka" za tako majhno težavo, kot jo on pri tem vidi. Jelinčič je na vprašanje že drugega nadzora Knovsa na Sovi v tako kratkem času danes menil, da gredo pri tem v "čudne sfere, to naj se ne bi delalo". "Več kot govorimo o Knovsu, bolj kot drezamo, bolj delamo uslugo tujcem, v največji meri Hrvatom. Oni to izkoriščajo," je opozoril Jelinčič.

Janez Janša
Novice Magnetogram: "Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo ..."
Jerca Korče
Novice Poslanka LMŠ razkrila, kaj se je dogajalo za zaprtimi vrati Knovsa
Ne spreglejte