Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2019,
20.23

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

15

Natisni članek

medved volkovi odstrel Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 10. 6. 2019, 20.23

4 leta, 10 mesecev

Ministrstvo predlaga izredni odstrel medvedov in volkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

15

medved | Ministrstvo za kmetijstvo se je za odstrel medvedov in volkov odločilo, ker zveri vsakodnevno povzročajo škodo z napadi na drobnico in druge domače živali. | Foto Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo se je za odstrel medvedov in volkov odločilo, ker zveri vsakodnevno povzročajo škodo z napadi na drobnico in druge domače živali.

Foto: Reuters

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vladi predlaga sprejem interventnega zakona o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, imel bi omejeno veljavnost. Za to se je odločilo, ker velike zveri vsakodnevno povzročajo škodo z napadi na drobnico in druge domače živali, je povedala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

Kot je danes sporočilo ministrstvo za kmetijstvo, imajo državljani z medvedi in volkovi pereče težave. "Poudarjamo, da so zadnje obdobje zveri spremenile način vedenja, ki pomeni neposredno grožnjo za prebivalce," so zapisali na omenjenem ministrstvu.

Protest, mrtve živali
Novice Kmetje v Ljubljano pripeljali mrtve živali in dosegli svoje #video #foto

Ministrica: Medvedi in volkovi so se namnožili

Vlada bo imela predlog interventnega zakona na dnevnem redu v kratkem. "Čim prej poskušamo priti do interventnega odstrela," je po današnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. "Zaradi številnih pozivov kmetov smo se odločili, da vložimo interventni zakon ob podpori predsednika vlade in nenasprotovanju ministrstva za okolje," je dodala ministrica.

Volkovi so se izjemno namnožili, še bolj so se namnožili medvedi, je dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. | Foto: STA , Volkovi so se izjemno namnožili, še bolj so se namnožili medvedi, je dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Foto: STA ,

Ker se v zadnjih treh letih ni izvajal odstrel, so se namreč volkovi izjemno namnožili, pri čemer spreminjajo svoje vedenje, prihajajo v bližino vasi in napadajo tudi živali, ki jih v preteklosti niso. Še bolj so se namnožili medvedi, je dejala ministrica. Te navedbe je podkrepila tudi s številkami. Samo v letošnjem letu so volkovi poklali 72 glav drobnice, 19 glav govedi, 15 konjev, dve drugi domači živali in enega osla.

Za interventni zakon so koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji ter vladna ekipa danes pripravili vse potrebne pravne in strokovne podlage. "Poskušamo ga čim prej spraviti čez vladno potrditev in postopke v državni zbor ter čim prej priti do interventnega odstrela, da se ne zgodi še kakšna dodatna žrtev," je dejala ministrica.

medved
Novice Na biotehniški fakulteti menijo, da je odstrel medveda nujen

Vztrajajo pri odstrelu 175 medvedov in 11 volkov

Z interventnim zakonom se po njenih navedbah predlaga zgolj izredni odstrel medvedov in volkov, da se zmanjša prenamnožena populacija. Trenutno je v Sloveniji 12 tropov s po pet do desetimi volkovi ter tisoč medvedov. Normalna populacija medvedov bi bila 400 živali, je ponazorila Pivčeva.

O predvidenem odstrelu je povedala, da gre za enake številke kot v zadnji odredbi, ki jo je zadržalo upravno sodišče, torej za odstrel 175 medvedov in 25 predvidenih izgub v prometnih in drugih nesrečah ter odstrel 11 volkov.

Na ministrstvu vztrajajo pri odstrelu 175 medvedov in 11 volkov.  | Foto: STA , Na ministrstvu vztrajajo pri odstrelu 175 medvedov in 11 volkov. Foto: STA ,

Interventni zakon naj bi veljal do septembra 2020.Takojšen odvzem problematičnih zveri kot tudi sistemsko ureditev področja so v zadnjem času od vlade zahtevale kmetijske organizacije, med njimi KGZS, Sindikat kmetov Slovenije in Zadružna zveza Slovenije, ter civilne iniciative, med drugim iz Kočevja, Nove vasi, Cerknega in Bohinja. Zaskrbljeni domačini so v več krajih pripravili tudi proteste.

Vlada odvzem medvedov in volkov iz narave vsako leto ureja z odloki. Za letošnjo sezono odstrela volka po dveh sodbah upravnega sodišča ni predvidela, po oceni zavoda za gozdove je predvidela le odvzem 200 medvedov iz narave, a se ta ne izvaja, saj je upravno sodišče odpravilo in v ponovni postopek vrnilo prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave.

Protest prosti ubijanju živali.
Novice Shod v Ljubljani: Pobijanje zveri mora postati preteklost #foto #video
Ne spreglejte