Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
11.45

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,12

40

Natisni članek

podjetništvo SBC Igor Akrapovič

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 11.45

5 let, 7 mesecev

SBC: Sovražni govor proti podjetnikom je nedopusten #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,12

40

"Z ogorčenjem spremljamo napad na slovensko podjetništvo. Hujskaški ton, širitev neresnic in populizem, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov so nas šokirali," poudarjajo v SBC in dodajajo, da so glavni protagonisti tovrstnega početja v stranki Levica.

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) je predstavil besedilo odprtega pisma političnim predstavnikom v Sloveniji, v katerem stopajo v bran Igorju Akrapoviču in vsem, ki se zavzemajo za podjetno, demokratično in svobodno Slovenijo. 

V upravnem odboru SBC, ki ga vodi Marjan Batagelj, v njem pa sedi tudi Akrapovič, so javno pismo naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Dejana Židana, mandatarja za predsednika vlade Marjana Šarca in na ostale predsednike parlamentarnih strank.

"Napadi na podjetnike so nevarni"

Prepričani so, da imajo napadi na podjetnike izrazito negativen in nevaren vpliv na javno mnenje, zato ključne politične predstavnike pozivajo, da se do takšnega početja nemudoma javno opredelijo.

Ob tem so izrazili tudi zaskrbljenost ob v koalicijski pogodbi napovedanih spremembah obdavčitve kapitalskih dobičkov. Kapital je kri vsakega podjetja in je nujno potreben za napredek, ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest, so zapisali v SBC in spomnili, da so podjetniki do zdaj z zadržanimi dobički razvijali podjetja, plemenitili dobičke in gradili gospodarsko rast države.

Igor Akrapovič
Novice Akrapovič bo dobiček preusmeril v bolj predvidljivo okolje

Urlep: Reakcije preuranjene

V koalicijski pogodbi zapisana zamisel o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov je po navedbah Vojmirja Urlepa, ki naj bi v novi vladi prevzel vlogo koordinatorja med ključnimi ministrstvi, usmeritev, ki jo je treba jemati v kontekstu vseh ukrepov, ki jih načrtuje nova vlada. "Nekatere reakcije so v tem trenutku preuranjene," je dejal.

"Korektno bi bilo, da se najprej vlada konstituira, nato pa se bo predsednik vlade z ustreznimi ministri lahko srečal z vsemi predstavniki gospodarstva ter pojasnil oz. odgovoril na vprašanja in dvome," je Urlep povedal v današnji izjavi za medije.

Koalicijska pogodba je po njegovih besedah vodilo za delovanje vlade in vsebuje določene usmeritve in smernice, znotraj katerih mora ta načrtovati in izvajati ukrepe tako, da bo dosegla cilje in koristi, ki jih je kot vlada dolžna. "To pomeni, da mora spodbujati konkurenčno poslovno okolje zato, da bo ustvarjena tista dodana vrednost, iz katere se bodo nato napajale družbene potrebe," je orisal.

Vojmir Urlep je dejal, da "izjave nekaterih poslancev, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom" in da jih ocenjujejo "kot nesprejemljive in širše družbeno škodljive". | Foto: STA , Vojmir Urlep je dejal, da "izjave nekaterih poslancev, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, ne bodo naredile nič dobrega pri iskanju dialoga in dogovorov med politiko ter gospodarstvom" in da jih ocenjujejo "kot nesprejemljive in širše družbeno škodljive". Foto: STA , V koalicijski pogodbi je zapisan stavek, ki naj bi spremenil način obdavčitve kapitalskih dobičkov in ki je precej razhudil gospodarstvenike. A v njej je, kot je izpostavil Urlep, zapisano tudi, da si bo vlada prizadevala, da ustvari predvidljivo, zanesljivo in spodbudno poslovno okolje.

"Verjamem, da je vlada, ki nastaja, pametna vlada ter da bo znotraj usmeritev koalicijske pogodbe iskala optimalne rešitve, ki na eni strani ne bodo po nepotrebnem in dodatno obremenjevale gospodarstva in krnile visoke gospodarske rasti, na drugi strani pa bo iskala možnosti, kako zadovoljiti potrebe v posameznih delih javnega sektorja," je poudaril.

Odločen boj za podjetnost napovedal tudi Tonin

Predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu na odzive na nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov in določene izjave v javnosti zapisal, da Levica z zahtevo po višjih davkih in z grožnjo nacionalizacije izjemno škoduje gospodarstvu in tudi delavcem. NSi se bo vedno odločno borila za razvojni preboj, za pravico do zasebne lastnine, za podjetnost. Močno in uspešno gospodarstvo je najboljša socialna politika, je Tonin zapisal na Twitterju.

Janez Janša SDS
Novice Janša glede koalicijske pogodbe: Zaustavimo norosti

Na burne odzive gospodarstvenikov se je že v petek odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je član SMC. Zavzel se je za dialog, v katerem bi gospodarstvenike prepričali, da se gospodarsko okolje ne bo spremenilo tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi v tujino.

Šarec in podpredsednica stranke LMŠ Jerca Korče pa sta se že v petek sestala s predsednikom in generalno direktorico Gospodarske zbornice Slovenije Boštjanom Gorjupom in Sonjo Šmuc. "Skupna ugotovitev je bila, da bo o pripravi ukrepov možno govoriti takoj, ko bo formirana vlada, vsi ukrepi pa bodo plod dialoga med vlado, gospodarstvom in drugimi deležniki," so navedli v LMŠ.

Pri Akrapoviču sprejeli sklep o izplačilu bilančnega dobička

Lastniki proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič so prejšnji teden sprejeli sklep o izplačilu celotnega zadržanega bilančnega dobička v višini nekaj več kot 32 milijonov evrov. Takšen sklep je po navedbah iz družbe posledica negotovosti glede bodoče davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo akumulirani bilančni dobiček družbe Akrapovič namenili izplačilu dividend in naložbam v bolj predvidljivih poslovnih okoljih.

V Akrapoviču so se z omenjenim sklepom odzvali na vladno koalicijsko pogodbo, ki predvideva pribitek na vse transakcije v davčne oaze, osebne prihodke iz rent in kapitala pa naj bi vključili v osnovo za odmero dohodnine. Do tega so bili že prejšnji teden kritični tudi drugi slovenski podjetniki. | Foto: Siol.net/ A. P. K. V Akrapoviču so se z omenjenim sklepom odzvali na vladno koalicijsko pogodbo, ki predvideva pribitek na vse transakcije v davčne oaze, osebne prihodke iz rent in kapitala pa naj bi vključili v osnovo za odmero dohodnine. Do tega so bili že prejšnji teden kritični tudi drugi slovenski podjetniki. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je pojasnil, da gre za samozaščitni ukrep, ki sicer ne pomeni, da bodo selili proizvodnjo drugam, temveč to, da bodo "zasluženi denar plasirali drugam".

Ustavili bodo zaposlovanje in investicije

Kot je presodil, situacija že dlje "eskalira v negativno smer", ki je podjetniki niso želeli. Hodili so "na sestanke, razlagali, opozarjali in dajali predloge, zgodilo pa se je to, kar se pač je". Zdaj bodo morali malo manj govoriti in "ukrepati, da bi zaščitili podjetje in premoženje".

Tako so v podjetju "vzeli vse zadržane dobičke, ki so bili načeloma namenjeni za razne investicije, in bomo vse skupaj ustavili", je povedal Akrapovič - to se pravi rast, investicije in zaposlovanje. "Ta denar bomo plasirali nekam, kjer je bolj predvidljivo."

Igor Akrapovič
Novice Je odziv Igorja Akrapoviča upravičen?

Navedel je možnost nakupa delnic ali drugih podjetij v stabilnejših okoljih. "Ker poslovati v državi, kjer se praktično vsako leto pogoji lahko obrnejo za sto odstotkov, to ne gre. Tako ne moreš poslovati," je še poudaril predsednik upravnega odbora Akrapovič.

LMŠ pomirja
"Burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe, še preden so ključni predstavniki gospodarstva imeli priložnost pridobiti dodatna pojasnila in obrazložitve, so po našem mnenju nekoliko preuranjeni," so se odzvali v stranki LMŠ.

Vsaka vlada, tudi nastajajoča, se po njihovih navedbah zaveda, da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne in razvojno naravnane družbe. Koalicijski partnerji si bodo zato prizadevali, kot poudarjajo, da bodo ukrepi vlade naravnani tako, da bodo še naprej spodbujali razvoj in uspešno poslovanje slovenskega gospodarstva, upoštevajoč tudi zunanje okoliščine.

 

Ne spreglejte