Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2011,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravje

Sreda, 18. 5. 2011, 20.18

8 let

Ključni problem koroškega zdravstva pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ključni problem zdravstva na Koroškem je pomanjkanje zdravnikov na primarni zdravstveni ravni, so si bili enotni udeleženci okrogle mize časnika Večer.

Razprava pa je pokazala, da udeleženci, med katerimi je bil tudi minister za zdravje Dorjan Marušič, način reševanja problematike različno vidijo.

Rešitve je treba najti na sistemski ravni Direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik je glede na izkušnje s pomanjkanjem zdravnikov, neuspešnim štipendiranjem in iskanjem rešitev poudaril, da je treba rešitve najti na sistemski in ne lokalni ravni. Menil je, da je na stanje, ko je danes na Koroškem v zdravstvenih domovih zaposlenih 34 zdravnikov, kar je skoraj polovica manj kot leta 1985, med drugim kriv sistem specializacij.

Lokalno okolje je bilo neuspešno Podobnega mnenja je bil nekdanji direktor ZD Radlje ob Dravi Andrej Horvat, ki je danes zdravnik koncesionar. Predstavil je dolgoletna prizadevanja s pridobivanjem zdravnikov in menil, da je lokalno okolje naredilo vse, da bi zdravnike ohranilo, a je bilo neuspešno.

Treba bo najti magnet, kako privabiti zdravnike

Treba bo najti magnet, kako privabiti zdravnike na to območje in kako jih zadržati, je menil minister Dorijan Marušič, ki, kot je dejal, ima dovolj pozivov, da je potrebna sistemska rešitev, ampak pričakuje konkretne predloge. Enega je povedal sam, saj ministrstvo že letos načrtuje uvedbo t. i. ruralnih ambulant, v okviru katerih bodo za primarno zdravstveno raven namenili dodatne stimulacije. Sicer pa je po ministrovih besedah najboljši ukrep za izboljšanje zdravstvenega stanja na Koroškem izgradnja avtocesta, s čimer so se Korošci povsem strinjali.

Zdravstveni domovi morajo biti prizadevni Tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je menila, da si morajo zdravstveni domovi sami prizadevati za to, da bodo privabili zdravnike v svoje okolje. Navedla je primer mentorskih ambulant, v katere se tudi sama vključuje in ki skozi mentorstvo starejših zdravnikov bodočim mladim zdravnikom vzpostavljajo odnos mladih do dela na primarni zdravstveni ravni.

Krvna slika koroškega zdravstva je zelo anemična "Krvna slika koroškega zdravstva je zelo anemična in kliče po interventnih ukrepih," je povzela Živčec Kalanova, ki je dejala, da direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov ne delijo enakih težav. To se kaže tudi na Koroškem, saj je ob pomanjkanju zdravnikov na primarni ravni položaj v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec veliko boljši.

Bolnišnica je magnet za mlade zdravnike

Direktor bolnišnice Janez Lavre se strinja, da je bolnišnica magnet za mlade zdravnike, meni pa, da se rešitve lahko najdejo. Bolnišnica že sodeluje z zdravstvenimi domovi v svojem okolju in si prizadeva, da bi specializante navdušila za delo na primarni ravni. Lavre meni, da je potrebno mladim bodočim zdravnikom prisluhniti, da lahko izpolniš njihova pričakovanja.

Akcija Skup stopmo! Časnik Večer je okroglo mizo o koroškem zdravstvu pripravil v okviru akcije Skup stopmo!, s katero zbirajo donatorska sredstva za nakup aparata za magnetno resonanco za slovenjgraško bolnišnico. Aktivnosti bodo zaključili konec maja s pohodom na Uršljo goro.

Ne spreglejte