Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Nedelja,
22. 3. 2020,
13.08

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

6

Natisni članek

gasilci požar Gasilska brigada Ljubljana PGD Zgornji Kašelj PGD Sostro

Nedelja, 22. 3. 2020, 13.08

4 leta, 1 mesec

Kljub prepovedi kurjenja požari zaradi opravil dodatno ogrožajo razmere #foto

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

6

požar Debni vrh gasilci PGD Sostro | V zadnjih dneh je bilo po Sloveniji več požarov zaradi kurjenja odpadnega vejevja, poleg teh pa so se gasilci spopadli tudi z večjimi požari, pri katerih vzrok ni znan. | Foto PGD Sostro

V zadnjih dneh je bilo po Sloveniji več požarov zaradi kurjenja odpadnega vejevja, poleg teh pa so se gasilci spopadli tudi z večjimi požari, pri katerih vzrok ni znan.

Foto: PGD Sostro

Kljub temu, da je bila v petek, 20. marca, razglašena velika požarna ogroženost, so ljubljanski policisti v zadnjih dneh obravnavali več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravnem okolju. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je do požarov prišlo pri sežiganju vejevja in drugega materiala pri različnih spomladanskih opravilih, to pa je pomenilo nujnost posredovanja interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov. Policisti in gasilci zato pozivajo k doslednemu upoštevanju prepovedi kurjenja.

"Prav gasilci in policisti sodijo med poklice, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja koronavirusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse na pazljivost pri opravilih v naravi," pozivajo policisti PU Ljubljana.

"Gasilci se zelo trudimo, da bomo ostali zdravi"

"Razmere v povezavi z izbruhom epidemije koronavirusa so mnogo ljudi prisilile, da so večinoma doma. Številni med njimi ta čas izkoristijo za spomladanska opravila na vrtovih in travnikih. Opažamo, da zaradi tega prihaja do povečanega kurjenja v naravi in tudi do požarov. Gasilci se zelo trudimo, da bomo ostali zdravi in sposobni za posredovanja ob različnih nesrečah. Izpostavljanje in obremenjevanje gasilcev v teh dneh preprosto ni potrebno," sporočajo iz Gasilske brigade Ljubljana, kjer v trenutnem stanju veljajo tudi strogi zaščitni ukrepi.

Na območju Debnega vrha in Pečarja na obrobju Ljubljane je v požaru posredovalo večje število gasilcev. | Foto: PGD Zgornji Kašelj Na območju Debnega vrha in Pečarja na obrobju Ljubljane je v požaru posredovalo večje število gasilcev. Foto: PGD Zgornji Kašelj Velika požarna ogroženost naravnega okolja je od 20. marca 2020 razglašena na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

"Pozivamo vas, da spoštujete razglas že danes," sporočajo gasilci.
Gasilska brigada Ljubljana gasilci
Novice Pripravljeni v eni minuti in prvi na terenu tudi v najtežjih situacijah #video

V soboto tudi večja požara na območju Sostrega in Debnega vrha

V soboto je okoli 10. ure prišlo do dveh požarov na območju Sostrega in Debnega vrha v Ljubljani. Zagorelo je podrastje pod električnimi daljnovodi. Gasilci so oba požara pogasili, policisti so kraja zavarovali in opravili ogled.

Za požar na območju Debnega vrha ni znano, ali je nastal zaradi kurjenja v naravi. | Foto: PGD Sostro Za požar na območju Debnega vrha ni znano, ali je nastal zaradi kurjenja v naravi. Foto: PGD Sostro

Trenutno policisti še zbirajo obvestila v zvezi s sumom, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, o vseh zbranih obvestilih pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Debni vrh po požaru. | Foto: PGD Sostro Debni vrh po požaru. Foto: PGD Sostro

Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so požar na površini okoli devetih hektarjev pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Sostro, Bizovik, Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, Lipoglav in Zgornji Kašelj.

Zagorelo je okoli devet hektarjev površin. | Foto: PGD Sostro Zagorelo je okoli devet hektarjev površin. Foto: PGD Sostro

V zahtevnejšem požaru v Šentvidu je moral posredovati tudi helikopter za gašenje

V petek, 20. 3., so bili policisti nekaj pred 15. uro obveščeni tudi o požaru na območju Šentvida. Zagorelo je podrastje v gozdu. Gasilci so požar pogasili, pri čemer so zaradi nedostopnosti terena uporabili tudi helikopter za gašenje.

Policisti so kraj zavarovali in v teku naslednjega dne opravili ogled kraja požara. Trenutno policisti še zbirajo obvestila v zvezi s sumom, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, o vseh zbranih obvestilih pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Gašenje požara
Novice Pri gašenju požara na Šentviškem hribu gasilcem pomagal helikopter #foto #video
gasilski muzej Metlika
Novice Hiša, ki bi jo moral obiskati prav vsak gasilec v Sloveniji #video
Gasilska brigada Ljubljana gasilci
Avtomoto Gasilsko vozilo za pol milijona, ki bi ga moralo imeti vsako društvo #video
Ne spreglejte