Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

študij ZDA štipendija

Torek, 19. 11. 2013, 12.56

8 let

Kljub dragemu študiju vse več Slovencev po izobrazbo v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V tujini se vsako leto izobražuje nekaj tisoč dijakov in študentov, glede na poročilo iz ZDA pa se povečuje število tistih, ki želijo pridobiti izobrazbo v ameriških šolah.

Pretekli teden smo poročali o znatnem povečanju števila tujih študentov v ZDA, največji odstotek pa predstavljajo Kitajci. K temu so glede na poročilo Odprta vrata o mednarodnih študentskih izmenjavah prispevali tudi študentje iz Slovenije.

Letos tretjino več Slovencev v ZDA kot lani Število Slovencev, ki študirajo v ZDA, se je v zadnjem letu povečalo za 33 odstotkov. Lani se je namreč na ameriških univerzah izobraževalo 171 Slovencev, letos že 227. Povečuje se tudi število Američanov, ki študirajo v Sloveniji. V zadnjem letu se je število povečalo z 29 na 48.

Na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji so prepričani, da se bo pomen mednarodnega izobraževanja še povečeval, saj to "omogoča izmenjavo znanj, ki so ključna za reševanje globalnih izzivov". Zvišanje števila študentskih izmenjav pa po njihovem mnenju kaže na tesne vezi med ZDA in Slovenijo.

Kako na študij v ZDA? Prijava za študij v ZDA je precej obsežnejša kot v drugih državah. Ker tamkajšnje izobraževalne ustanove študente izbirajo celostno, morajo ti poleg podatkov o uspehu posredovati tudi podatke o drugih dosežkih in aktivnostih, reference in želje. Kot pravi Darinka Trček z informacijskega centra za študij v tujini, je postopek praviloma nekoliko daljši, zato je najbolje začeti od 18 do 24 mesecev pred načrtovanim začetkom študija v tujini.

Stroški študija v ZDA V primerjavi z brezplačnim študijem v Sloveniji so stroški študija v ZDA vrtoglavi. Cena se od univerze do univerze razlikuje, se pa cena za mednarodne študente za eno leto študija, skupaj s stroški bivanja v študentskem domu, vrti okoli 40 tisoč evrov. Na univerzi v Ohiu ta strošek znaša skoraj 33 tisoč evrov, na ameriški katoliški univerzi 43 tisoč evrov, na univerzi v Washingtonu pa slabih 38 tisoč evrov.

V tujino nekaj tisoč slovenskih študentov Natančnega podatka o številu Slovencev, ki se izobražujejo v tujini, na informacijskem centru za študij v tujini nimajo, predvidevajo pa, da gre letno za nekaj tisoč dijakov in študentov. Med njimi so tudi tisti, ki v tujini opravijo le del študija.

Poleg številnih mednarodnih štipendij je tem študentom na voljo tudi štipendija iz sklada Ad futura, v višini največ 70 evrov za vsak dopolnjeni teden, poleg tega prejmejo 500 evrov za potne stroške, do česar pa niso upravičen tisti, ki se šolajo v državah članicah EU in večini drugih evropskih držav. Med prejemniki teh štipendij jih je največ tistih, ki se izobražujejo v Veliki Britaniji in ZDA.

Ne spreglejte