Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2011,
12.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

požar

Petek, 29. 4. 2011, 12.12

7 let, 12 mesecev

Kljub dežju ne polivajte kresov z bencinom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največja nevarnost pri kurjenju kresov v deževnem vremenu je skušnjava, da bi vlažen les zanetili s pomočjo vnetljivih tekočin.

Povsem običajno je, da je vreme tudi prvega maja aprilsko. "Vreme ne bo kaj dosti vplivalo na kurjenje kresov. Danes ni problema zakuriti v takih razmerah, posebej če se že vnaprej pripravi kakšno suho vejevje," razlaga poveljnik gasilske zveze Slovenije Matjaž Klarič. Nesreče zaradi polivanja z bencinom so zelo pogoste "Prav gotovo je kurjenje v takem vremenu dosti bolj varno kot ob suši, ko je velika ogroženost pri širitvi požara na okoliško suho travo in vejevje in potem se dogaja, da se ogenj razširi v požar. V preteklosti so imeli gasilci s tem veliko dela."

Največja nevarnost v deževnem vremenu je, da vas ob težavnem netenju ognja na vlažnem materialu premami skušnjava, da bi les polili z bencinom ali kakšno drugo vnetljivo tekočino.

"Nesreče zaradi tega so zelo pogoste. Bili so primeri, ko so poskušali kuriti, pa ni zagorelo s plamenom, vendar je spodaj še vedno ostala žerjavica. Mladenič se je zavlekel na kup in polil navzdol z vnetljivo tekočino. Bil je kar precej opečen," opozarja Klarič.

V kupu se nabirajo hlapi in pride do vzbuha "Bencin je kljub nizkim temperaturam zelo hlapljiv in ko se razlije po kupu, se v njem nabirajo hlapi. Ko se približamo s prižgano vžigalico, pride do vzbuha. Ta vzbuh je lahko tako močan, da človeka opeče in prihaja do nesreč."

Najmanj nesreč se zgodi na večjih prireditvah, saj gasilci sodelujejo že pri izdelavi načrta. "Gasilci zato lahko vplivajo na lokacijo in način priprave kresa. Poleg tega moramo tudi pripraviti načrt požarne straže, ki zajema količino gasilnega sredstva, tehniko, vozila, število gasilcev, operativni načrt, ki zajema tudi obveščanje lokalne gasilske enote in alarmiranje v primeru, da pride do nesreče," pojasnjuje Klarič.

Bolj problematična so praznovanja novega leta S podatki, koliko požarov je povprečno ob prvem maju, Klarič ne razpolaga. "V takšnem vremenu običajno ni bistvene razlike, v sušnem vremenu pa je tako ali tako problem s kurjenjem v naravi. V spomladanskem času ljudje obrezujejo drevje, čistijo sadovnjake … Po stari tradiciji to kar takoj zažgejo in pri tem ne pomislijo na vse okoliščine, ki hitro povzročijo požare."

Za požare je bolj kot čas kresov problematično praznovanje novega leta. "Posebej v zadnjih letih rakete in petarde nenadzorovano letijo po zraku in v okoli senikov in balkonov, kjer imajo ljudje vnetljive stvari."

Ne spreglejte