Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
1. 2. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Kline Aleš Maver Državljanska lista

Petek, 1. 2. 2013, 20.05

8 let

Kline: Državljanska lista že razpada

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nobeni drugi koaliciji, razen desnosredinski, Virant ne bo deležen tako naklonjene obravnave vodilnih tiskanih medijev. To bi se v koaliciji pod vodstvom leve sredine precej spremenilo, trdi Maver.

Po odhodu Državljanske liste iz koalicije se že dogajajo nekateri odhodi iz stranke in odstopi s funkcij. Stranko je tako zapustil državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, Tomaž Štih pa je odstopil s položaja programskega tajnika in člana sveta DL-ja.

Predsednik DL-ja Gregor Virant je o dogodkih v stranki dejal, da je odločitev o vstopu v Državljansko listo in o izstopu iz nje stvar svobodne volje vsakega posameznika in da v DL-ju postavljajo osebno svobodo in strpnost do drugače mislečih med najvišje vrednote, zato izstopa iz stranke nikomur ne zamerijo. Dodal je, da tudi če kdo izmed njihovih članov prestopi v SDS ali katero drugo stranko, v tem ne vidijo nobene težave. Sicer pa stranka po njegovih besedah kljub težkim okoliščinam ostaja trdna in neomajna v svojih stališčih.

Maver: DL-ju se lahko zgodi tudi usoda Zaresa Politična analitika Aleša Mavra in Mira Klineta smo na Planet Siol.net povprašali, kakšna bo po njunem mnenju prihodnost DL-ja. Bo stranka obstala ali je mogoč tudi razpad?

"Jaz bi rekel, da že razpada," je bil kratek Kline, Maver pa je pojasnil, da je prihodnost DL-ja zelo odvisna od tega, kdaj bodo naslednje volitve. "Če bodo kmalu, potem mislim, da bo DL uspelo prodati svojo načelnost in sredinskost volivcem in tudi izboljšati izid z zadnjih volitev. Bolj kot se bodo volitve odmikale, manjše bodo njene možnosti, in če se dovolj odmaknejo, se ji lahko zgodi tudi usoda Zaresa glede na to, da v nekem smislu nagovarja podobne volivce," je pojasnil svoje stališče.

Prepričan je, da je DL tista, ki bi morala najbolj navijati za predčasne volitve kot rešitev iz krize, saj po njegovih besedah v nobeni drugi koaliciji, razen desnosredinski, stranka, zlasti pa Gregor Virant ne bosta deležna tako naklonjene obravnave vodilnih tiskanih medijev, kot ta trenutek. "Mislim, da bi se v koaliciji pod vodstvom leve sredine to precej spremenilo," je poudaril.

Kline: Zdi se, da je Virant alfa in omega Tomaž Štih je v intervjuju za Planet Siol.net povedal, da je imel zadnje čase občutek, da je v Državljanski listi "razmišljati" pomenilo misliti isto kot vodja Državljanske liste Gregor Virant in da so postali "takšna majhna SDS". Tako Maver kot Kline pravita, da notranjega delovanja stranke ne poznata, zato to Štihovo izjavo težko komentirata, pri čemer je Kline dodal, da se zdi, da "je njihov predsednik alfa in omega".

Glede izstopa DL-ja iz koalicije je Kline povedal, da je razpad koalicije napovedal že ob njenem nastanku. "Na kup so prišli plenilci in takoj je nastal prepir okoli plena. To je posledica tega. Žal je tako. Če bi bile razmere obrnjene, ne bi bilo nič drugače. Če bi šlo za Pozitivno Slovenijo, bi bila zadeva popolnoma identična," je poudaril.

Ne spreglejte