Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
11.44

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

22

Natisni članek

Goran Klemenčič Svet Evrope

Sreda, 24. 1. 2018, 11.44

6 let, 2 meseca

Klemenčič umaknil kandidaturo za komisarja Sveta Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

22

Goran Klemenčič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Po tem, ko so včeraj iz Strasbourga sporočili, da nihče od treh kandidatov ni bil izvoljen za novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, je danes slovenski kandidat Goran Klemenčič kandidaturo umaknil. Hkrati je pozval poslance Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), naj podprejo kandidatko iz BiH Dunjo Mijatović

Vodja delegacije BiH v PS SE Senad Sepić je na Twitterju objavil Klemenčičevo pismo, v katerem slednji med drugim poudarja, da je napočil čas, da bo novi komisar SE za človekove pravice iz južne Evrope. Dodal je, da je prepričan, da je Dunja Mijatović zelo primerna, da jo izvolijo na ta položaj, s čimer bi tudi postala prva evropska komisarka SE za človekove pravice.

Danes novo glasovanje

PS SE danes znova voli novega komisarja za človekove pravice. Glasovanje bo potekalo med 10. in 13. ter 15.30 in 17. uro. Izidi naj bi bili znani med 18. in 19. uro. Tokrat bo za izvolitev potrebna navadna večina glasov.

Največ glasov je v včerajšnjem krogu prejel francoski kandidat Pierre-Yves le Borgn (105), sledila pa sta mu kandidatka BiH Dunja Mijatović (76) in slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je prejel 67 glasov. 

Njegovo kandidaturo spremljala negativna domača kampanja

Minister, ki je pred kandidaturo deloval na protikorupcijski komisiji in notranjem ministrstvu, se med kandidaturo ni izognil domači negativni kampanji. Pred štirimi dnevi je po spletu zakrožil filmček, ki pripoveduje, zakaj je Klemenčič neprimeren kandidat.

Ob spremljavi glasbe iz mafijske filmske trilogije Boter avtorji omenjajo pranje iranskega denarja v NLB, ki naj bi ga Klemenčič pometel pod preprogo. Spomnijo tudi na njegovo vpletenost pri spornem najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. Trdijo, da ščiti nekatera omrežja in da v Sloveniji velja za sinonim kršenja človekovih pravic, klientelizma in korupcije.

Tudi v SDS njegovi kandidaturi niso bili naklonjeni, vlada pa jo je podpirala.

Komisar nima zakonskih pooblastil

Komisar za človekove pravice je neodvisna in nepristranska zunajsodna institucija znotraj Sveta Evrope, mednarodne organizacije, v kateri je 47 držav iz Evrope. Komisar je odgovoren za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic v teh 47 državah s poročili, dialogom in priporočili državam.

Zakonskih pooblastil nima, temveč lahko svetuje in obvešča o varstvu človekovih pravic in preprečuje kršitve. Pri svojem delu opravlja obiske na državnih mejah, sodeluje v dialogu z državami in civilno družbo, pripravlja tematska poročila in nasvete ter se ukvarja z ozaveščanjem.

Ne spreglejte