Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2023,
16.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Davorin Karčun fiskalni svet Urška Klakočar Zupančič

Sreda, 7. 6. 2023, 16.00

10 mesecev, 3 tedne

Klakočar Zupančičeva in Kračun o javnih financah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Urška Klakočar Zupančič | Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da se moramo zavedati izzivov na javnofinančnem področju, ki so pred nami. | Foto Ana Kovač

Urška Klakočar Zupančič je poudarila, da se moramo zavedati izzivov na javnofinančnem področju, ki so pred nami.

Foto: Ana Kovač

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela predsednika fiskalnega sveta Davorina Kračuna, s katerim sta spregovorila o stanju javnih financ v Sloveniji. Kračun je predsednici DZ izročil tudi letno poročilo fiskalnega sveta in izpostavil, da je ta lani izpolnil "vse z zakonom predvidene naloge in še več", so sporočili iz DZ.

"Fiskalni svet je lani spremljal naraščanje gospodarske aktivnosti, ki je proti koncu leta beležila pojemanje, na drugi strani pa je javnofinančna situacija z visokim deficitom opozorilo, da bo treba vzdržni javnofinančni politiki v prihodnje posvetiti še veliko pozornosti," so Kračunove besede povzeli v DZ.

Kot je še poudaril, se mora Slovenija na finančnih trgih izkazati kot država, ki obvladuje svoje javne finance, saj ji to omogoča nemoten gospodarski napredek.

Klakočar Zupančičeva je po srečanju dodala, da se moramo zavedati izzivov na javnofinančnem področju, ki so pred nami − od zmanjševanja javnofinančnega dolga prek zdravstvene reforme do korekcij pokojninskega sistema, saj se zaradi demografskih dejavnikov veča razlika med številom upokojencev in številom delovno aktivnega prebivalstva.

Izrazila je tudi zadovoljstvo, da imamo organ, ki bdi nad javnimi financami, daje priporočila in opozarja na ohranjanje javnih financ v stanju stabilnosti, so sklenili sporočilo za javnost.

Slovenija lani zabeležila popandemičen odboj

Poročilo fiskalnega sveta je sicer danes obravnaval tudi odbor DZ za finance. Kot je na odboru pojasnil Kračun, je Slovenija lani beležila popandemičen odboj, tako da je stopnja gospodarske rasti presegala vse napovedi.

Beležimo tudi visoko zaposlenost, prav tako pa se soočamo z visoko inflacijo, je dodal. Medtem ko je gospodarski odboj v drugi polovici leta začel pojemati, je inflacija dobila pospešek. Evropska centralna banka se je, kot je spomnil, odzvala z zaostrovanjem monetarne politike, čemur pa fiskalna politika ni sledila. Ta je bila ekspanzivna, deficit sektorja države pa je bil znatno previsok, je dejal.

Med drugim je še izpostavil, da javni dolg Slovenije sicer presega maastrichtskih 60 odstotkov bruto domačega proizvoda, "ampak računamo, da so tveganja na kratek rok razmeroma majhna, ker imamo opravka tudi z dobro likvidnostjo državnega proračuna".

Odbor DZ potrdil predlog novele zakona o javnih financah

Odbor DZ za finance je brez razprave in brez glasu proti potrdil vladni predlog novele zakona o javnih financah, po katerem bi skladno z odločbo ustavnega sodišča ustavni organi sami določali obseg svojega finančnega načrta ter pri prevzemanju obveznosti v času priprave proračuna in ob zaključku tekočega leta ne bi bili omejeni.

delavci kriza
Novice V Sloveniji padel nov rekord
Denar, evri
Novice Bilanca države: takšno je stanje v blagajni
evro denar
Novice Vlada fiskalnemu svetu obljublja zmanjševanje primanjkljaja in dolga
evro denar
Novice Državni primanjkljaj v prvih treh mesecih znašal 324 milijonov evrov

 

Ne spreglejte