SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kje general iz zveze Nato vidi razloge za nepripravljenost Slovenske vojske? #video

0,60

termometer

Na ministrstvu za obrambo sta se danes srečala poveljnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Alan Geder in predsedujoči vojaškega odbora Nata general Petr Pavel. Ta je kot razlog za trenutno nepripravljenost SV izpostavil pomanjkanje kadrovskih in finančnih virov znotraj vojske, rešitev pa vidi v sodelovanju med političnim in vojaškim vodstvom.

Video: Planet TV / Novinar: Marko Gregorc

Geder je na srečanju s predstavnikom Nata predstavil prihodnje izzive SV. Izpostavil je predvsem kadrovske in finančne izzive, ki po njegovih besedah najbolj pestijo njeno pripravljenost. Spregovorila sta tudi o aktualnih izzivih zavezništva, misijah Nata, ambicijah in načinih zagotavljanja globalne varnosti.

Slovenija sodeluje na dvanajstih operacijah

Kot je dejal Geder, je SV na misijah Nata zelo aktivna. Nato namreč trenutno razpolaga s petimi odstotki vseh slovenskih sil, ki sodelujejo v 12 različnih operacijah. "Odstotek je v primerjavi z drugimi državami članicami zelo velik," je dodal. Da Slovenija znatno prispeva k Natovim misijam, je potrdil tudi Pavel.

Med ključnimi temami pogovora je bila tudi gradnja zmogljivosti SV, ki so sicer namenjene nacionalni obrambi, vendar morajo biti usklajene z Natom, je prepričan Geder. Ta je Pavlu predstavil tudi težišče delovanja SV do ponovnega preverjanja pripravljenosti bataljonske skupine.

"Nekateri problemi presegajo vojsko"

Pavel je kljub neuspešnemu preverjanju pripravljenosti SV pohvalil za njen doprinos v postopku preverjanja. "Predstavniki SV so bili v svoji evalvaciji neposredni in odkriti, kar izkazuje željo po izpolnjevanju zastavljenih kriterijev znotraj zavezništva," je dejal.

Razlog za nepripravljenost SV vidi predvsem v pomanjkanju kadrovskih in finančnih virov, možnost iskanja rešitev pa v dialogu med političnim in vojaškim vodstvom. "Nekateri problemi presegajo vojsko," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin