SiolNET. Novice Slovenija
4,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska od Slovenije zahteva izročitev aretiranih Tajvancev

4,08

termometer

Kitajska zastava
Foto: Reuters

Kitajska je pozvala Slovenijo, da ji izroči vse tajvanske državljane, ki so jih aretirali v kriminalistični akciji v zvezi z nezakonitimi klicnimi centri, so sporočili s kitajskega veleposlaništva v Ljubljani. Poudarili so, da pri osumljencih ne gre za žrtve trgovine z ljudmi ali ilegalne priseljence, ampak za goljufe.

V četrtkovi kriminalistični preiskavi več nezakonitih klicnih centrov po Sloveniji so slovenski kriminalisti identificirali 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega rodu. Obenem so sprva pridržali devet oseb, od tega jih je šest pozneje ostalo v pridržanju. Med njimi so dva Slovenca in štirje tuji državljani azijskega rodu, so v petek povedali na policiji.

Peking vztraja: Oškodovani so bili kitajski državljani

Na kitajskem veleposlaništvu so v današnjem pisnem odzivu poudarili, da so omenjene aretacije plod tesnega sodelovanja med kitajsko in slovensko policijo. Glede na navedbe veleposlaništva sta se obe državi že tedaj strinjali za skupni boj proti intenzivni kriminalni dejavnosti na področju telefonskih goljufij na račun kitajskih državljanov. 

Po njihovih informacijah je slovenska policija sredi lanskega leta prejela tako imenovano rdeče obvestilo, na podlagi katerega je aretirala Tajvanca Wuja Yuhuija, ki naj bi bil vpleten v telefonske goljufije. 

Kitajska je prosila slovensko policijo za njegovo izročitev, vendar je bila prošnja zavrnjena, osumljenca pa so v kratkem času izpustili. Po tem dogodku so v Slovenijo kot "varno državo" za telefonske goljufije začeli množično prihajati tudi drugi tajvanski kriminalci.

"Vsi, ki so bili v akciji pridržani, so iz kitajskega Tajvana in vpleteni v telefonske goljufije, katerih oškodovanci so kitajski državljani. Po podatkih kitajske policije sta vsaj dva primera prijavljenih goljufij povezana z aretiranimi Tajvanci. Zneska škod znašata 290 tisoč juanov (37.200 evrov) ter 2,01 milijona juanov (258 tisoč evrov). Vseh 36 aretiranih kriminalnih osumljencev se je ukvarjalo s telefonskimi goljufijami," so še navedli.

"Tisti, ki si služijo denar z goljufijami, niso žrtve trgovine z ljudmi"

Telefonske goljufije tajvanskih združb so po njihovih navedbah večinoma usmerjene na Kitajsko. Kriminalci so ustanovili klicne centre po različnih celinah, tudi v Evropi, pri tem pa so goljufali Kitajce, živeče na Kitajskem, ter kitajske zdomce.

Glede na to, da so na Tajvanu za kazniva dejanja telefonskih goljufij kazni zelo nizke in so tvegali zelo malo, se je za sodelovanje v telefonskih goljufijah po trditvah veleposlaništva odločalo vse več Tajvancev. Po tajvanskih podatkih se s to dejavnostjo ukvarja kar 100 tisoč Tajvancev.

Prav tako imajo po njihovih informacijah vsi kriminalni osumljenci tajvanske potne liste, zato za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizumov in vanjo vstopajo prostovoljno. "Vsi služijo denar z goljufijami, zato so lahko opredeljeni le kot storilci in sostorilci, nikakor pa ne kot žrtve trgovine z ljudmi ali kot ilegalni priseljenci," so prepričani na kitajskem veleposlaništvu.

Kitajska poziva Slovenijo, naj ji izroči "tajvanske kriminalce"

V kriminalistični akciji naj bi slovenski policisti angažirali dva prevajalca s Tajvana, s tem pa naj bi kršili načelo ene Kitajske. Kot trdijo na veleposlaništvu, jezikovnih težav sploh ni bilo, ker so bili v akcijo povabljeni tudi kitajski policisti. "Nekdo s Tajvana je v hišni preiskavi celo priznal, da ni prevajalec, ampak policist s Tajvana," so dodali.

Ob tem so spomnili, da načelo ene Kitajske "nikakor ni samo prazna fraza in ga je zato treba spoštovati v vseh pogledih in dejanjih". Pri tem so opozorili, da so kitajski in tajvanski policisti večkrat sodelovali pri skupnih mednarodnih in regionalnih operacijah.

Kitajska zdaj poziva Slovenijo, da ji izroči vse tajvanske državljane, ki so bili aretirani v omenjeni akciji, in da sodeluje s Kitajsko v nadaljnji preiskavi. "Kitajska ne želi, da bi tajvanske kriminalce izpuščali brez kazni, in nasprotuje temu, da jih slovenska policija izroči Tajvanu, kjer se bodo znova lahko ukvarjali s kriminalnimi posli," so še pojasnili.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Radio Slovenija povedali, da v zvezi s protestno noto Kitajske glede ravnanja Slovenije v omenjeni kriminalistični akciji še vedno čakajo na odgovore ministrstva za notranje zadeve in državnega tožilstva, na podlagi katerih bodo oblikovali svoj odziv.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin