SiolNET. Novice Slovenija
5,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V klicnih centrih po Sloveniji prisilno delali Kitajci

5,23

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po Sloveniji in na Hrvaškem potekajo obsežne kriminalistične preiskave, v katerih slovenski in tuji preiskovalci preiskujejo nezakonite klicne centre, vpletene v finančne goljufije. V klicnih centrih za finančne goljufije naj bi delovali predvsem kitajski državljani.

V Mariboru naj bi bil eden izmed centrov v garaži, ki je pred časom zgorela, največji center pa naj bi bil v Ljubljani pri Dolgem mostu. V akciji sodeluje tudi Interpol. Generalna policijska uprava je potrdila, da so pridržali osem osumljencev trgovine z ljudmi, je poročal Radio Slovenija.

Po do zdaj znanih informacijah naj bi v Sloveniji delovalo do osem tajvanskih telefonskih centrov za finančne goljufije, v njih pa naj bi delovali ilegalci, ki so jih kriminalne združbe držale v šahu in jih izsiljevale, še poroča Radio Slovenija.

Policija: Preiskava je rezultat večmesečne mednarodne akcije

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, je slovenska policija na območju Slovenije razbila dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je izvrševala kazniva dejanja trgovine z ljudmi. V preiskavi, ki poteka ob koordinaciji specialne in posebne policijske enote, sodelujejo kriminalisti in policisti iz Ljubljane, Celja, Kranja in Maribora.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, preiskovalne aktivnosti so rezultat večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, so še sporočili s policije.

Najeli več objektov

Vodja sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Robert Munda je pojasnil, da so osumljeni slovenski državljani skupaj s tujimi sostorilci azijskega porekla na območju Slovenije od leta 2015 najeli več stanovanjskih objektov, v katere so naselili tuje državljane in jim omejili gibanje, poroča STA

V objekte so vgradili telekomunikacijsko tehnologijo, ki so jih žrtve potrebovale pri izvrševanju goljufij.

Munda sklepa, da so se goljufije izvajale na podoben način, kot so jih pred časom razkrili v Španiji. Klicatelji so od strank pridobivali identifikacijske podatke, nato pa so jih skušali prepričati, naj svoj denar prenakažejo na t. i. varne račune. Večina oškodovancev je bila državljanov azijskih držav.

Preiskovalci so v tej fazi pridržali pet slovenskih državljanov in tri tuje državljane. Ali je med storilci tudi kdo od tistih, ki jih v tej fazi obravnavajo kot žrtve, pa še raziskujejo, je po poročanju STA povedal Munda.

Po poročanju medijev naj bi sicer med preiskavo prišlo do diplomatskega spora med Slovenijo in Kitajsko. Ob vdoru v eno izmed central so se namreč pojavile težave s prevajanjem, zato naj bi slovenski policisti angažirali dva prevajalca iz Tajvana, s tem pa naj bi kršili pravilo enotne Kitajske. Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da so s kitajskega veleposlaništva v Ljubljani prejeli protestno noto. Odgovor Kitajski naj bi pripravili po posvetovanju s policijo, ministrstvom za notranje zadeve in tožilstvom.
Podobne akcije je pred dvema letoma izvedla španska policija, ki je v okolici Madrida, Barcelone in Alicanteja odkrila 13 nezakonitih klicnih centrov ter aretirala več kot 200 oseb kitajskega rodu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin