Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2024,
10.58

Osveženo pred

2 uri, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
Tržaška cesta uporabno dovoljenje inšpekcija KFC

Natisni članek

Sreda, 7. 8. 2024, 10.58

2 uri, 4 minute

KFC obratuje brez ustreznega uporabnega dovoljenja, na tržni inšpektorat podana prijava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40
KFC | Restavracija s hitro prehrano KFC je konec junija svoja vrata odprla na Tržaški ulici v Ljubljani, a brez ustreznega uporabnega dovoljenja.  | Foto STA

Restavracija s hitro prehrano KFC je konec junija svoja vrata odprla na Tržaški ulici v Ljubljani, a brez ustreznega uporabnega dovoljenja.

Foto: STA

Del stavbe ob Tržaški cesti v Ljubljani, v kateri so konec junija odprli poslovalnico ameriške verige restavracij s hitro prehrano Kentucky Fried Chicken (KFC), še nima uporabnega dovoljenja, je že konec meseca julija poročal Dnevnik. Kot poročajo zdaj, je zoper KFC podana prijava na tržni inšpektorat, na gradbenem inšpektoratu pa so prvo anonimno prijavo prejeli v začetku aprila. 

Restavracija s hitro prehrano Kentucky Fried Chicken (KFC) je junija svoja vrata odprla tudi v Ljubljani, natančneje na Tržaški cesti 54, v prostoru, ki je v lasti investitorja družbe Projekt Tržaška. Prostor, v katerem je restavracija, je bil prvotno predviden za banko, zato je morala družba Projekt Tržaška pridobiti novo gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in spremembo namembnosti.

Na ljubljanski upravni enoti so vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja prejeli v zadnjem tednu junija in jo še pregledujejo, KFC pa ta čas posluje brez ustreznega uporabnega dovoljenja. Obrat je bil sicer konec maja registriran v register obratov nosilcev živilske dejavnosti, ki ga vodi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Kot poroča Dnevnik je iz vloge, ki jo je KFC predložil upravi, razvidno, da so odprtje načrtovali že v prvem tednu junija, potem pa so ga prestavili. 

Brez uporabnega dovoljenja gostinec ne bi smel obratovati

Uporabno dovoljenje zahteva zakon o gostinstvu, medtem ko uprava za varno hrano deluje v skladu z živilsko zakonodajo in predložitve dokumentacije uporabnega dovoljenja ne zahteva. Izvajalec gostinske dejavnosti si mora v skladu z gradbenim zakonom pridobiti uporabno dovoljenje, v nasprotnem primeru odprtje gostinskega obrata ni dovoljeno, so za omenjeni medij pojasnili na tržnem inšpektoratu, ki nadzoruje izvajanje zakona o gostinstvu. 

V zvezi s KFC so na tržnem inšpektoratu že prijeli prijavo, ki je naslovljena tudi na druge pristojne organe, med drugim na ministrstvo za naravne vire in prostor. Tržni inšpektorat namreč lahko izvaja le nadzor, vezan izključno na gostinsko dejavnost, medtem ko izpolnjevanja tehničnih pogojev ne nadzirajo. "Nadzor se lahko nanaša na izdajanje računov, označitev cen, javno predvajanje glasbe ali sprejemanje gotovine. Ne nadziramo pa izpolnjevanja tehničnih pogojev, saj se te zahteve nanašajo na sam objekt, v katerem gostinec iz razloga nepridobljenega dovoljenja sploh ne bi smel obratovati," so na tržnem inšpektoratu pojasnili za Dnevnik. 

V primeru KFC lahko ukrepa gradbena inšpekcija, kjer so prvo anonimno prijavo zoper objekt na Tržaški cesti 54 prejeli v začetku aprila.

KFC
Novice Ameriška veriga KFC v Ljubljani odprla restavracijo #video
Ne spreglejte