SiolNET. Novice Slovenija
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo odloča, katere novice so resnične in katere ne? #video

0,93

termometer

Prvi dan Strateškega foruma Bled se je zaključil z okroglo mizo o lažnih novicah. Sogovorniki so razpravljali, ali mediji v digitalni dobi sploh še potrebujejo urednike.

Sogovorniki na okrogli mizi so bili:

  • Ingrid Brodnig, pisateljica in ambasadorka Digitalne agende za Evropo,
  • Gabriella Cseh iz podjetja Facebook,
  • Matthew d’Ancona, kolumnist medijev Guardian, London Evening Standard, International New York Times in GQ,
  • Peter Kropsch, predsednik in izvršni direktor nemške tiskovne agencije dpa,
  • Teodor Marjanović, komentator zunanje politike pri češkem časopisu Hospodářské noviny,
  • Florian Nehm, iz založniške hiše Axel Springer SE,
  • Nabil Wakim, direktor za uredniške inovacije pri francoskem časopisu Le Monde,
  • Melita Župevc, svetovalka v družbi za komunikacijski menedžment Pristop.

Lažne novice - rešitev ni v prepovedovanju

Rešitev ni v prepovedovanju, ampak v ozaveščanju, izobraževanju uporabnikov, meni predstavnica Facebooka Gabriella Cseh. | Foto: Rešitev ni v prepovedovanju, ampak v ozaveščanju, izobraževanju uporabnikov, meni predstavnica Facebooka Gabriella Cseh. Lažne novice so tiste, ki so ustvarjene z namenom zavajanja in so zlasti politično ali finančno motivirane. Rešitev ni v prepovedovanju, ampak v ozaveščanju, izobraževanju uporabnikov. Pomemben je naš odziv na lažne novice, je dejala Gabriella Cseh iz Facebooka.

Marjanović se je vprašal, ali pri razločevanju lažnih novic morda ne bi pomagala država, saj ima za to največ orodij. Nehm je odgovoril, da imajo osrednji mediji v ta namen posebne skupine, namenjene prav preverjanju resničnosti novic. "Vse ostalo pa je svoboda govora," je dejal.

Različne interpretacije, dejstva pa so dejstva

Ingrid Brodnig je prepričana, da imamo lahko več mnenj, interpretacij, a dejstva so dejstva. Zato jih je treba preverjati. | Foto: Ingrid Brodnig je prepričana, da imamo lahko več mnenj, interpretacij, a dejstva so dejstva. Zato jih je treba preverjati. Brodnigova je opozorila, da raziskave kažejo, da jezni ljudje klikajo več. Lažne novice take ljudi ponavadi potrjujejo v njihovem mišljenju, tako da še več klikajo in všečkajo. Facebookovi algoritmi pa povzročijo, da zaradi všečkov objavo vidi še bistveno več ljudi. Dodala je, da imamo lahko več mnenj, interpretacij, a dejstva so dejstva. Zato je prepričana, da je preverjanje dejstev za medije ključno.

Algoritmi so namenjeni temu, da uporabniku ponudijo še več tega, kar mu je všeč, kar išče. To pa je izhodišče za ustvarjanje še več lažnih novic in lažne realnosti, meni Matthew d’Ancona.

Internet je odličen prostor, kjer najdeš kup informacij, je priložnost za demokracijo, ima pa tudi veliko nevarnosti. Svojim bralcem moramo pomagati, da se prebijejo skozi vse te informacije, je dejal Wakim.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin