Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
20.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 20.04

8 let

Kdo lahko največ pričakuje od vladavine Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z imenovanjem za mandatarja se je Miro Cerar znašel v položaju, ko štejejo dejanja, ne več samo besede. Komu naj zaupa, da bo lahko uspešno premagal krizo, in kako naj si pridobi prijatelje v Evropi?

Po sinočnji potrditvi mandatarstva za sestavo vlade Mira Cerarja čaka težka naloga. Od predvolilne kampanje do danes je Cerar (doslej le v besedah) stavil na to, da je treba državo potegniti iz krize. Ključna za uspeh njegove večkrat izražene napovedi, poudarja Cerar, bo vzpostavitev etičnih standardov in vrednot, po katerih deluje družba.

Na koga bi moral Cerar računati na poti do svojega pogosto poudarjenega cilja? S kakšnimi ljudmi bi se moral obdati, da bi ga dosegel? Ima Cerar prijatelje zunaj države, v Evropski uniji? In nazadnje, kdo lahko od Cerarjevega vladanja pričakuje največ? So to pravniški krogi, v katere je močno vpet zaradi profesure na ljubljanski pravni fakulteti, ali morda druga okolja?

Ne etika, cilj mora biti manj korupcije Za Cerarja bo ključna kompetentna ekipa ministrov, ti bi lahko nadomestili manko, ki ga ima sam pri nekaterih delih. "Tem bo moral podeliti ustrezna pooblastila in svobodo, zato projektna pisarna, ki jo namerava uvesti, ni dobrodošla rešitev. Posega namreč v ministrske pristojnosti, ministrom jemlje odgovornost in jih demotivira, za kar pa ni prav nobene potrebe, sploh ko bo enkrat začrtana smer prihodnje vlade," meni nekdanji generalni sekretar vlade in notranji minister Mirko Bandelj.

Lojze Peterle je prepričan, da bi moral Cerar okoli sebe, tudi pri ministrih, ki jih bo postavil, iskati ljudi, ki bi v delovanje države vnesli spremembe in so pripravljeni stvari pripeljati do cilja. Nujno pa je, da so pošteni, saj je to del standardov, ki jih je Cerar sam postavil, v vsakem primeru mora biti njegov cilj manj korupcije, ne pa zgolj etika, pravi novi-stari evropski poslanec.

Namesto profesorjev raje strokovnjake, dobre operativce Peterle o tem, kje bi se doktorju prava lahko zataknilo, pravi: "Če bo struktura vlade profesorska, bi se težave lahko pojavile pri sodelovanju. Ne bi iskal profesorjev, čeprav kaže, da jih je v Cerarjevem krogu precej. Iskal bi ljudi, ki so se pripravljeni podpisati pod program in zagotoviti, da bo pod njihovim vodenjem tako, ne drugače. Pomembni so jasni cilji."

Tudi Bandelj, ki je bil na visokih položajih v treh različnih preteklih vladah, na najbolj odgovorne funkcije ne bi postavil profesorjev.

"Moje izkušnje s profesorji v vladi so bile zmeraj slabe, to moram reči. Pa so bili takrat za državo lepši časi. Politiziranja si ne moremo več privoščiti. Potrebujemo predvsem strokovnjake na svojem področju, izredne avtoritete, ki morajo biti tudi izjemni operativci."

Bo šlo tokrat brez privilegijev? O tem, kdo bo s Cerarjem v sedlu največ pridobil, se Peterle ne želi izrekati, med drugim zato, ker vseh novih obrazov niti ne pozna. "Če pa bo šlo, kot je napovedal, bi človek pričakoval, da ne bo privilegiranih krogov, da to ne bo cehovska vlada, da bodo delali za dobro vseh, tako sem ga razumel. Vendar so eno izhodišča in načela, drugo pa je igra znotraj koalicije, v kateri stranke, četudi so majhne, lahko drago prodajo svojo kožo."

Dobivamo prvega premiera, ki razume pomen pravne države? Nihče od preteklih premierov pravni državi, o čemer Cerar veliko govori, ni namenjal veliko pozornosti, veliko politikov tega dela pravzaprav sploh ne razume, zato je lahko to prednost bodočega predsednika vlade, je prepričan Bandelj.

"Pravniki bodo dobili večjo veljavo. Računam na krepitev pravne države, kar se zdaj dogaja s sodstvom, se v resni, urejeni državi ne bi smelo dogajati. Izvršilna veja in politika sta nanj prevalili vsa bremena. Urejeno državo pa potrebuje tudi slovensko gospodarstvo," ugotavlja Bandelj.

Pa lobiji, morda pravniški ali kateri drugi, ki bi lahko dobili Cerarja v primež? "Kateri koli lobi ga bo težko izkoriščal," odgovarja nekdanji politik Bandelj.

Kako dobiti evropske prijatelje? Cerar ni politični novinec, saj je domačo politiko, razen tega, da ni bil na pomembni izvršilni funkciji, dolga leta gledal od blizu in ji tudi svetoval, pravi Peterle. "Kar zadeva Evropo, bo prijatelje hitro dobil, če bo le naredil tisto, kar je obljubilo že nekaj prejšnjih vlad. Izpeljati mora reforme. Ugled v Evropi si pridobiš tako, da izpelješ tisto, kar napoveš. To je bistveno za verodostojnost. Če rečeš sprememba, če rečeš etika, potem bo seveda vsa Evropa gledala, kako boš to udejanjil."

Bandelj poudarja, da je začetek Cerarjeve poti v Evropo tukaj, v Sloveniji. "Najprej se bo moral doma profilirati in pokazati, kakšen je. Nisem prepričan, da je tako zelo na levi, kot ga klasificirajo nekateri mediji. V tem kontekstu je Cerar velika neznanka. Logično je, da so v njegovi stranki velika razhajanja, saj se nanj lepijo ljudje, ki se selijo iz stranke v stranko, zato bo tja zagotovo prišlo tudi nekaj plevela."

Nedorečenost kot prednost Če po eni strani, pravi Peterle, uradni Bruselj v Sloveniji podrobno spremlja dogajanje v zvezi s korupcijo, proračunskim primanjkljajem in prihodnjim zadolževanjem, pa je Bandelj prepričan, da je Cerar zaradi svojega zdajšnjega položaja pravzaprav v prednosti.

"Njegova stranka je takšna neznanka, da Cerarja težko kdorkoli zavrne. Po drugi strani ima neverjeten politični kapital, nad njim pa so tudi pričakovanja volivcev. Menim, da ljudje od njega pričakujejo veliko preveč."

Ne spreglejte