Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2015,
18.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Miro Cerar Urška Bačovnik Janša Dušan Mramor Anja Kopač Mrak

Sobota, 3. 10. 2015, 18.01

7 let, 12 mesecev

Kdo je skrivnostna ženska v ozadju odstavitve slabega bankirja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Saj poznate tisto od Abbe, da mora biti denar za bogataša smešna stvar? Ženam slovenskih politikov ni bilo do smeha, ko so slišale, da slabi bankir Mansson pohopsa 9600 evrov samo za potne stroške.

Za Vesno Arnšek je bil ta četrtek običajen delovni dan v njeni turistični agenciji Kompas Krško. V zadnjem obdobju je bila partnerica predsednika vlade Mira Cerarja sicer nekoliko slabe volje, čeprav je bila tudi pred nastopom njegove premierske funkcije navajena na njegovo pogosto odsotnost.

Seveda, vsaki ženski ob odsotnosti moškega kdaj tudi prekipi in Vesni se je ob Cerarjevem obisku ZDA to tudi zgodilo. A je tudi to nekako potlačila kljub tednu dni odsotnosti predsednika vlade. Potem pa je počilo.

Kdo na Švedskem pomiva posodo? Novinarska konferenca predsednika upravnega odbora slabe banke, Šveda Larsa Nyberga, je sodu izbila dno, ko je Vesna slišala, da hoče imeti žena slabega bankirja Torbjörna Manssona moža ob sebi vsak konec tedna. Zaradi tega slovenski davkoplačevalci vsak mesec odštejejo 9600 evrov za potovanja švedskega sanatorja slovenskih slabih terjatev iz Ljubljane v Stockholm.

Ne samo to. Torbjörn ženi pomaga tudi v njenem podjetju za prodajo pohištva, mi pa ne dvomimo, da jo v pristnem skandinavskem emancipatornem duhu med vikendi razbremenjuje tudi pri gospodinjskih opravilih. Vesna se je zamislila: ali ni čas, da kaj spremenimo tudi v Sloveniji?

Ali ne bi bilo prav, da bi tudi slovenski politiki postali bogataši, ki se jim potem ne bo več treba pehati za denarjem in ki bodo na svoje premoženje gledali s sproščenim nasmeškom? Tako bodo tudi sproščeno financirali helikopterske obiske v domovini med daljšimi službenimi obveznostmi v tujini.

Tako se je kolesje zavrtelo, ženske so stopile skupaj in skovale načrt, koalicija pa je bila prav mavrična. Vesni, ki bo zahtevala mesečni pavšal v višini 80 odstotkov premierjeve plače zaradi Cerarjeve odsotnosti in prednostno obravnavo pri državnih podjetniških subvencijah, se je najprej pridružila Tanja Pečar.

Življenjska sopotnica predsednika republike Boruta Pahorja je doumela, da nima več smisla vztrajati pri tem, da ne bo izkoriščala tudi finančnih privilegijev, ki ji pripadajo kot prvi dami. Strinjala se je, da mora imeti tudi predsednikova partnerica podobne dodatke kot spremljevalka predsednika vlade.

Pavšal za nepravičnost na sodiščih Pri tem ji je pritrdila tudi žena predsednika največje opozicijske stranke. Urška Bačovnik Janša je popustljivo pristala na to, da bo za opozicijo dovolj 75 odstotkov poslanske plače, a je zahtevala še pavšal za nepravično obravnavo na slovenskih sodiščih. Strošek? Tri tisoč evrov bruto na mesec, razen avgusta, ko so sodne počitnice.

Generalni sekretar Danilo ne bo izgubil privilegijev Žena nekdanjega predsednika Barbara Miklič Türk je bila navdušena, saj je bila že med Danilovim mandatom prepričana, da bi ji moralo kot prvi dami pripadati veliko več. Zdaj je zahtevala enak status, kot ga ima žena aktualnega predsednika, še posebej pa je poudarila, da privilegiji ne smejo ugasniti, tudi če oziroma ko bo Danilo izvoljen za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Štiri dame niso varčevale z naslednjim korakom: Švede in preostale tujce je treba nagnati iz slabe banke in tja nastaviti domačine. A tu se je začelo zapletati. Finančni minister Dušan Mramor ni bil preveč navdušen nad kadrovskimi zamislimi četverice, ki je razklala tudi vladno ekipo. Nekateri so bili za, drugi proti.

Ženski upor na ladji Vlada Nato se je zbudil ženski del vlade: vseh osem ministric, na čelu socialdemokratsko članico vlade Anjo Kopač Mrak, je stopilo na stran četverice. Ministrica za delo in njene kolegice so namreč začutile emancipatorni naboj prizadevanj četverice. Nato so združene ženske zadale še zadnji udarec upiranju moških, ki so se začeli izčrpavati v medsebojnih političnih bojih za slabo banko.

Ne bodo jim dale Ženske so navdih našle pri starogrškem komediografu Aristofanu in njegovi znameniti drami Lizistrata. Antična junakinja je dosegla mir tako, da je poenotila vse ženske v seksualni stavki. Ko se je slovenski izvedbi stavke pridružila še žena finančnega ministra, je bila zmaga tu.

Mramor se je odločil za odstavitev Nyberga, ne dvomimo pa, da bo moral orožje kmalu položiti tudi Mansson. Zdaj poznate pravo resnico Mramorjeve odstavitve slabega bankirja.

Ne spreglejte