Kateri bodo najbolj iskani poklici v prihodnjih petih do desetih letih

Stanje na področju zaposlovanja mladih se izboljšuje, vendar je še vedno daleč od idealnega. Za izboljšanje zaposljivosti lahko veliko naredijo tudi mladi sami. Med drugim z izbiro pravega poklica.

1 / 2

Foto: Thinkstock

2 / 2

Foto: Thinkstock

Dijaki imajo le še nekaj dni za vpis na izbrano fakulteto, saj se 5. marca izteče prvi prijavni rok. Odločitev o nadaljnjem izobraževanju je zelo pomembna, zato morajo mladi poleg svojih osebnih interesov upoštevati tudi napovedi o perspektivah posameznih poklicev, poudarjajo na ministrstvu za delo.

"Pomembno je, da mladi skozi proces izobraževanja spoznavajo svet dela, da izkoristijo vsako možnost za delo, na primer kot prostovoljci, prek instituta dijaškega oziroma študentskega dela, in si tako pridobivajo delovne izkušnje, kompetence," so navedli.

Povpraševanje na trgu dela se hitro spreminja Če pogledamo na raven poklicne izobrazbe, so po podatkih zavoda za zaposlovanje med najbolj iskanimi poklici varilci, vozniki, zidarji, ključavničarji, elektromonterji, kuharji in natakarji. Na višji zahtevnostni ravni pa so to poklici informacijske in komunikacije tehnologije (IKT), kot na primer programerji, pa tudi inženirji strojništva in elektrotehnike.

Na ministrstvu sicer menijo, da je nemogoče z gotovostjo trditi, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj perspektivni, saj se delovna mesta in s tem povpraševanje na trgu dela zelo hitro spreminja, kar je posledica tehnološkega napredka, globalizacije in drugih sprememb v družbi.

Prav tako menijo, da so za uspešno iskanje zaposlitve poleg poznavanja določenega strokovnega področja vedno bolj pomembne tudi osebnostne lastnosti in preostale veščine.

Brezposelnost mladih upada Stanje na področju zaposlovanja mladih se je po podatkih ministrstva za delo v letu 2014 izboljšalo, na kar sta med drugim vplivala "rahlo izboljšanje gospodarskih razmer in pa izvajanje vseh vrst ukrepov, namenjenih vstopom mladih na trg dela", navajajo.

Konec decembra 2014 je bilo registriranih 30.151 oseb, starih od 25 do 29 let, kar je za 2.372 oseb oziroma 7,3 odstotka manj kot decembra 2013.

V letu 2014 je bilo iz evidence brezposelnih odjavljenih 37.032 brezposelnih mladih v starosti od 15 do 29 let, kar je za 4.442 oseb oziroma 13,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Med njimi je bilo 25.742 brezposelnih oseb, ki so se odjavile in zaposlile, kar je za 4.915 oseb oziroma 23,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Težava je poklicno neravnovesje Razlog za še vedno ne najbolj idealen položaj mladih na trgu dela je, kot pravijo na ministrstvu, predvsem v poklicnem neravnovesju, zaradi česar so nekateri profili težko zaposljivi, drugih pa primanjkuje. Manj priložnosti za zaposlitev mladih se prepleta tudi z daljšim izobraževanjem.

"Ko mladi končajo šolanje in ne dobijo priložnosti za delo, pogosto raje nadaljujejo izobraževanje. S tem mnogokrat pridobijo višjo stopnjo formalne izobrazbe, nimajo pa delovnih izkušenj, kar jih lahko naredi še manj zaposljive, saj so za delodajalce zaradi previsoke izobrazbe predragi. Tako so vedno večja težava mladi, ki imajo končano terciarno izobrazbo, a težko najdejo zaposlitev," so navedli na ministrstvu in dodali, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo, da bodo imeli prav kandidati s terciarno izobrazbo težave z zaposlitvijo.

Najbolj iskani poklici v prihodnjih petih do desetih letih Upoštevajoč različne vire pa bodo, po podatkih, ki nam jih je iz zavoda za zaposlovanje posredovala Zlata Šlibar, v prihodnjih petih do desetih letih nekateri poklici še posebej iskani. • IT-strokovnjaki vseh vrst • Finančni, davčni in zavarovalniški svetovalci in zastopniki • Vsi poklici v zdravstvu, še posebej povezani s storitvami za starejše (nega na domu …) • Poklici s področja biomedicine • Poklici s področja kemije in razvoja novih materialov • Poklici s področja transporta in logistike • Zelena delovna mesta (varčna raba energije in zemeljskih virov, lesarstvo, gostinstvo in turizem).
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je sicer eden od akterjev na trgu dela, ki je že sprejel nekatere ukrepe za spodbujanje zaposlovanja. Trenutno je odprto javno povabilo "Iz faksa takoj praksa", ki ga je na spletni strani objavil Zavod RS za zaposlovanje 30. januarja 2015. Progam omogoča delodajalcem spodbudo v višini šest tisoč evrov za prvo zaposlitev mladih brezposelnih z izpopolnjevanjem za konkretno delo. Izvajata pa se tudi ukrepa Oprostitev plačila prispevkov delodajalca ob zaposlitvi mlade osebe in Delovni preizkus. Kot še poudarjajo na ministrstvu, je pomembno, da se vse bistvene skupine na trgu (delodajalci, sindikati, lokalne skupnosti in drugi) zavedajo pomena vključenosti mladih v svet dela za konkurenčnost in razvoj vse družbe ter s tem omogočijo mladim uspešen vstop na trg dela.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano