Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
12.05

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mladi trg dela fakulteta

Sreda, 11. 2. 2015, 12.05

1 mesec, 3 tedne

Kateri bodo najbolj iskani poklici v prihodnjih petih do desetih letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stanje na področju zaposlovanja mladih se izboljšuje, vendar je še vedno daleč od idealnega. Za izboljšanje zaposljivosti lahko veliko naredijo tudi mladi sami. Med drugim z izbiro pravega poklica.

Dijaki imajo le še nekaj dni za vpis na izbrano fakulteto, saj se 5. marca izteče prvi prijavni rok. Odločitev o nadaljnjem izobraževanju je zelo pomembna, zato morajo mladi poleg svojih osebnih interesov upoštevati tudi napovedi o perspektivah posameznih poklicev, poudarjajo na ministrstvu za delo.

"Pomembno je, da mladi skozi proces izobraževanja spoznavajo svet dela, da izkoristijo vsako možnost za delo, na primer kot prostovoljci, prek instituta dijaškega oziroma študentskega dela, in si tako pridobivajo delovne izkušnje, kompetence," so navedli.

Povpraševanje na trgu dela se hitro spreminja Če pogledamo na raven poklicne izobrazbe, so po podatkih zavoda za zaposlovanje med najbolj iskanimi poklici varilci, vozniki, zidarji, ključavničarji, elektromonterji, kuharji in natakarji. Na višji zahtevnostni ravni pa so to poklici informacijske in komunikacije tehnologije (IKT), kot na primer programerji, pa tudi inženirji strojništva in elektrotehnike.

Na ministrstvu sicer menijo, da je nemogoče z gotovostjo trditi, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj perspektivni, saj se delovna mesta in s tem povpraševanje na trgu dela zelo hitro spreminja, kar je posledica tehnološkega napredka, globalizacije in drugih sprememb v družbi.

Prav tako menijo, da so za uspešno iskanje zaposlitve poleg poznavanja določenega strokovnega področja vedno bolj pomembne tudi osebnostne lastnosti in preostale veščine.

Brezposelnost mladih upada Stanje na področju zaposlovanja mladih se je po podatkih ministrstva za delo v letu 2014 izboljšalo, na kar sta med drugim vplivala "rahlo izboljšanje gospodarskih razmer in pa izvajanje vseh vrst ukrepov, namenjenih vstopom mladih na trg dela", navajajo.

Konec decembra 2014 je bilo registriranih 30.151 oseb, starih od 25 do 29 let, kar je za 2.372 oseb oziroma 7,3 odstotka manj kot decembra 2013.

V letu 2014 je bilo iz evidence brezposelnih odjavljenih 37.032 brezposelnih mladih v starosti od 15 do 29 let, kar je za 4.442 oseb oziroma 13,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Med njimi je bilo 25.742 brezposelnih oseb, ki so se odjavile in zaposlile, kar je za 4.915 oseb oziroma 23,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Težava je poklicno neravnovesje Razlog za še vedno ne najbolj idealen položaj mladih na trgu dela je, kot pravijo na ministrstvu, predvsem v poklicnem neravnovesju, zaradi česar so nekateri profili težko zaposljivi, drugih pa primanjkuje. Manj priložnosti za zaposlitev mladih se prepleta tudi z daljšim izobraževanjem.

"Ko mladi končajo šolanje in ne dobijo priložnosti za delo, pogosto raje nadaljujejo izobraževanje. S tem mnogokrat pridobijo višjo stopnjo formalne izobrazbe, nimajo pa delovnih izkušenj, kar jih lahko naredi še manj zaposljive, saj so za delodajalce zaradi previsoke izobrazbe predragi. Tako so vedno večja težava mladi, ki imajo končano terciarno izobrazbo, a težko najdejo zaposlitev," so navedli na ministrstvu in dodali, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo, da bodo imeli prav kandidati s terciarno izobrazbo težave z zaposlitvijo.

Ne spreglejte