Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
12.53

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Patria Ivan Radan kazenski zakonik tožilstvo Katarina Bergant

Torek, 9. 4. 2024, 12.53

3 tedne

Bergantova ob zaprisegi izpostavila javni interes državnotožilske organizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Katarina Bergant, generalna državna tožilka | Med drugim je Bergantova dejala, da je treba okrepiti komuniciranje z javnostjo in razmisliti o mednarodnem sodelovanju na vrhovnem državnem tožilstvu. | Foto Matija Sušnik, DZ RS

Med drugim je Bergantova dejala, da je treba okrepiti komuniciranje z javnostjo in razmisliti o mednarodnem sodelovanju na vrhovnem državnem tožilstvu.

Foto: Matija Sušnik, DZ RS

Katarina Bergant je pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič zaprisegla kot nova generalna državna tožilka. Bergantova je dejala, da dela državnotožilska organizacija v prvi vrsti v javnem interesu. Izpostavila je, da so njen temelj visoko usposobljeni in učinkoviti ter primerno plačani državni tožilci z visoko stopnjo osebne integritete.

Dosedanja vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katarina Bergant je po zaprisegi pred predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič dejala, da funkcijo generalne državne tožilke prevzema v času, ko je organizacija že izjemno uspešna in učinkovita ter tudi gospodarna. Toda ti dobri rezultati po njenem mnenju ne pomenijo, da ni prostora za izboljšave.

Pred predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič je kot generalna državna tožilka Republike Slovenije zaprisegla dr. Katarina Bergant. Na njeni desni pravosodna ministrica Andreja Katič.  | Foto: Matija Sušnik, DZ RS Pred predsednico Državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič je kot generalna državna tožilka Republike Slovenije zaprisegla dr. Katarina Bergant. Na njeni desni pravosodna ministrica Andreja Katič. Foto: Matija Sušnik, DZ RS

Dejala je, da državnotožilsko organizacijo vidi kot moderno, transparentno, visoko strokovno in učinkovito, njen temelj pa so visoko usposobljeni in učinkoviti ter dobro oziroma primerno plačani državni tožilci z visoko stopnjo osebne integritete. "Prepričana sem, da si bodo vsi moji kolegi s temi lastnostmi še naprej prizadevali, da bodo opravljali svoje temeljno poslanstvo, ki je v učinkovitem, zakonitem in pravičnem kazenskem pregonu v javnem interesu," je dejala Bergant.

"Prepričana sem, da lahko s svežim pristopom, novimi prijemi, tako organizacijskimi kot vsebinskimi, to delo v organizaciji dvignemo na višjo raven," je dejala. To bo po njenem mnenju vplivalo tudi na ugled državno tožilske organizacije v javnosti, še posebno, če bo temu sledila strateško usmerjena, odprta in transparentna politika komuniciranja z javnostjo.

Katarina Bergant
Novice Nova generalna državna tožilka je Katarina Bergant

Trdno tudi meni, da lahko samo dobro organizirani in povezani organ, v katerem so jasno določene prednostne naloge, vsi kadri pa enakomerno obremenjeni, dviga pripadnost in zadovoljstvo vseh zaposlenih. "Ko je človek v svoji organizaciji zadovoljen, se s tem logično tudi zviša tako produktivnost kakor tudi uspešnost in učinkovitost, ta učinkovitost se pa potem seveda z rezultati dela tudi pokaže navzven," je dejala ob nastopu šestletnega mandata.

Predsednica DZ je ob zaprisegi dejala, da ima nova generalna državna tožilka dolgoletne izkušnje v državnotožilski organizaciji in vizijo razvoja institucije, da bo ta neodvisna, zaupanja vredna in učinkovita predvsem za pregon kaznivih dejanj.

Klakočar Zupančič je omenila tudi neuresničeno odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač, ki se nanaša tudi na plače tožilcev. Meni, da so "kar predolgo pustili to stanje neurejeno, kar ni dobro za delo neodvisnih institucij in predvsem ne vpliva na izboljšanje ugleda in pa spoštovanja tako sodišč kot državnega tožilstva".

Po njenih besedah je pomembno, da imajo vsi tožilci pogoje za učinkovito delo, kar vključuje tudi materialne in finančne pogoje. "Zagovarjam, da plače državnih tožilcev in sodnikov uskladijo s plačami ostalih funkcionarjev, ker menim, da je to pomembno tako za sodniško in tudi državnotožilsko neodvisnost," je dejala Klakočar Zupančič.

Katarina Bergant
Novice Potrjena kandidatura za generalnega državnega tožilca
Majaž Tribušon
Novice Policisti zaradi spolnega nadlegovanja ovadili igralca Tribušona
Novice Ivan Radan: Nisem narcisoiden, nisem morilec
Ne spreglejte