Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
19.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

9

Natisni članek

Anja Kopač Mrak DeSUS Karel Erjavec Igor Pribac Vlado Miheljak Matej Makarovič Domen Uršič seniorji

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 19.51

6 let, 6 mesecev

Karl Erjavec spet grozi. Pa si upa potopiti vlado?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

9

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prvak koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je danes sporočil, da ob sredini interpelaciji ne bodo podprli ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. Je Erjavec s tem ogrozil koalicijo? Lahko zruši vlado? Kaj menijo politični analitiki?

Vodstvo DeSUS se je pred sredino interpelacijo ponovno ločeno sestalo z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, po sestanku z drugim pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec presenetljivo napovedal, da bo stranka podprla interpelacijo zoper ministrico. Zdaj bo podporo ministrici ponovno proučil tudi Cerar.

Koalicija je po napovedi interpelacije, ki jo je vložila SDS, na podlagi zavez in obljub Kopač Mrakove glede njenega nadaljnjega dela ministrici pred nedavnim načeloma obljubila večinsko podporo, a se je tik pred zdajci zapletlo.

"Erjavec je zelo spreten pogajalec"

 | Foto:

"Vemo, da je Erjavec zelo spreten pogajalec in da bo to vprašanje izkoristil za izboljšanje svojega položaja znotraj koalicije. V razmerju do njene največje stranke in seveda tudi SD. Mislim, da tukaj v ozadju ni kakšnega globljega premisleka, prav tako ne verjamem, da bi lahko šel do konca in ogrozil koalicijo. Vsaj glede na dozdajšnje izkušnje ne," meni Matej Makarovič, profesor in dekan na fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Se je Erjavec ustrašil, da izgublja svoje volivce?

 | Foto:

"Glasovanja je glede na razplet dogodkov negotovo, pravzaprav se zdi, da smo pred izglasovanjem nezaupnice ministrici. Tudi če odločitev DeSUS še ni dokončna, je to že izsiljevanje, kaj bo delal prihodnji minister ali ministrica na tem resorju," meni profesor na filozofski fakulteti Igor Pribac, ki se sprašuje, ali je naveden uradni razlog za podporo DeSUS ob interpelaciji resničen.

"Vprašanje, ki se zastavlja, je, ali bo ministrica padla zaradi očitanih napak, ki so navedene v interpelaciji, ali zaradi česa drugega. Iz izjave Erjavca vemo, da za interpelacijo zoper ministrico Kopač Mrakovo ne bodo glasovali zaradi razlogov, ki so navedene v interpelaciji, ampak zaradi nestrinjanja glede financiranja projekta Starejši za starejše. Gre za taktično podporo interpelaciji, da DeSUS uveljavi svoje zahteve," razmišlja Pribac.

"Morda tudi uradni argument, ki ga je Erjavec navedel (kaj je razlog za podporo interpelaciji, op. p.), ni resničen. Veliko starejših se je identificiralo s starimi starši koroških dečkov. Gibanje Aleša Primca je podprlo stare starše in jim ponudilo oporo. Sam menim, da je ta odločitev lahko grožnja za stabilnost glasov upokojencev za stranko DeSUS. Erjavec je do pred kratkim podpiral ministrico in ni problematiziral njenega ravnanja v zvezi s koroškima dečkoma, zato menim, da nepodpora ministrici Kopač Mrakovi mogoče ni povsem brez povezave s primerom koroška dečka," Pribac vidi še eno teorijo o odločitvi stranke DeSUS.

"Dvomim, da bo Erjavčevo vztrajanje pripeljalo do padca vlade"

Domen Uršič | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Erjavec znova dokazuje, da je mojster političnega preživetja in samopromocije. Ob padanju podpore stranki DeSUS ta potrebuje medijsko pozornost, kar bo Erjavec zagotovo znal unovčiti, še posebej pri svoji volilni bazi," je povedal piarovec Domen Uršič.

"A dvomim, da bi Erjavčevo vztrajanje lahko pripeljalo do padca vlade in novih volitev, saj bi najkrajšo povsem mogoče potegnile prav stranke trenutne koalicije. SD se še ni profilirala kot vodilna stranka, ki bi lahko prevzela vodenje vlade, SMC je v trendu izjemnega padanja javnomnenjske podpore, DeSUS v anketah javnega mnenja ne blesti, podpora vladi pa je na najnižji ravni. Tudi morebiten padec ministrice, ki roko na srce po več kot letu in pol nima pokazati kaj dosti, zato ne bo usoden," je prepričan Uršič.

"Erjavčeva nepodpora je hkrati svojevrsten pokazatelj stanja znotraj koalicije in nezmožnosti Cerarjevega vodenja vlade, kjer vsak počne, kar se mu zahoče," Uršič vidi globlje težave koalicije.

"Trgovina še ni zaprta"

 | Foto:

"Mislim, da to še ni končna odločitev. Po mojem mnenju gre še za trgovanje pred glasovanjem. Trgovina se še ni zaprla in Erjavec želi še kaj izsiliti pred glasovanjem," je prepričan Vlado Miheljak, profesor na fakulteti za družbene vede.

Ne spreglejte