Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
15.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec Miro Cerar begunci kvote

Petek, 4. 9. 2015, 15.58

7 let, 12 mesecev

Karl Erjavec potrjuje: Slovenija je za kvote, sprejeli bi 2.000 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Karl Erjavec je pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov EU potrdil napoved, da Slovenija ne bo več nasprotovala zavezujočim kvotam za razporeditev beguncev po članicah EU.

Erjavec je spremembo stališča Slovenije do obveznih kvot napovedal v intervjuju za Planet Siol.net z besedami, da bi s sistemom kvot zagotovili solidarnost v EU.

"Slovenija bo delovala solidarno. V nekem trenutku smo bili proti zavezujočim kvotam. A to odločitev smo sprejeli, ko kriza še ni izbruhnila, mislim predvsem na balkansko pot. To stališče se lahko spremeni. Prepričan sem, da bi lahko Slovenija zaradi solidarnosti podprla obvezne kvote," je dejal Erjavec v intervjuju.

Neodgovornost nekaterih članic EU Pred zasedanjem evropskih zunanjih ministrov je vodja slovenske diplomacije povedal, da gre za njegovo neformalno stališče do zavezujočih kvot in da mora o tem odločati še vlada. Erjavec še pravi, da je treba v EU zagotoviti enakomerno porazdelitev bremen. "Vidimo, da v tem trenutku nekatere članice ne čutijo odgovornosti do tega vprašanja," je dejal po poročanju STA.

Dva tisoč "slovenskih" beguncev Erjavec je še dejal, da za Slovenijo ne bi smela biti težava sprejeti okoli 2000 beguncev, kar naj bi prihodnji teden predlagala Evropska komisija. V Bruslju so že potrdili, da komisija načrtuje predlog za razporeditev še 120 tisoč beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po članicah Unije, kar je skupaj z majskim predlogom 160 tisoč beguncev.

"Ta številka, ki se zdaj omenja v javnosti, v medijih, za Slovenijo ne bi smela biti težava. Tudi poveljnik civilne zaščite je javno povedal, da so naše kapacitete nekje od 4.000 do 5.000 beguncev. Tudi sam kot vodja koordinacijske skupine ministrov, ki se neposredno ukvarjajo s to problematiko, lahko potrdim, da to ne bi smela biti težava," je dejal Erjavec.

Sprememba slovenskega stališča Velja spomniti, da je Slovenija sprva nasprotovala obvezujočim kvotam. Slovenija bo nedvomno solidarna in bo sprejela določeno število beguncev, a vztraja pri prostovoljnem pristopu, je na primer poudaril predsednik vlade Miro Cerar na junijskem vrhu EU.

"Slovenija ima posluh za to, želi biti solidarna in izkazati svojo humanitarno noto, a da se ob tem upoštevajo načela varnosti, ki jih je treba zagotoviti v naši državi," je dejal premier, ki je bil zaradi takšnega stališča deležen kritik nevladnih organizacij. Prvotni predlog Evropske komisije, ki ga članice niso sprejele, je sicer predvideval, da bi Slovenija skupaj sprejela okoli 700 beguncev.

V Cerarjevem kabinetu najnovejšega načrta Evropske komisije še ne komentirajo, saj so nam povedali, da čakajo na uradni predlog komisije.

Višegrajska skupina še vedno proti kvotam Predsedniki vlad držav članic Višegrajske skupine, Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske, so znova zavrnili obvezne kvote znotraj EU za sprejem beguncev. "To je nesprejemljivo. Na evropski ravni je potrebno doseči prostovoljni dogovor," so po srečanju v Pragi poudarili Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Ewa Kopacz in Viktor Orban.

Ne spreglejte