Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 8. 2020,
8.36

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

10

Natisni članek

Franc Kangler migranti nezakonit prehod meje begunci

Torek, 11. 8. 2020, 8.36

3 leta, 8 mesecev

Kangler: Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

10

Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, ker bo tako lažje že na zunanji meji Evropske unije preprečevati ilegalne migracije, je poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler po današnjem sestanku s hrvaško kolegico Terezijo Gras v Ilirski Bistrici, piše STA.

"Načeloma podpiramo vstop Hrvaške v schengensko območje, pri čemer želimo, da Hrvaška sprejme vse predpise, ki so potrebni, in pričakujemo, da bo glede na pripravo nemškega kompromisa to vprašanje v kratkem odprto in tudi rešeno. Predvsem pa pričakujemo od Hrvaške, da bo pozvala vse, ki so imeli pripombe na njihov vstop, da podajo dodatne pripombe in to čimprej rešimo," je po poročanju STA dejal Kangler.

Tega vprašanja se mora lotiti tudi celotna EU

Glavna tema pogovora je bilo sodelovanje pri preprečevanju ilegalnih prehodov preko državne meje, saj v Sloveniji beležimo povečanje števila nedovoljenih prehodov ter vse večji pritisk nezakonitih priseljencev na Evropsko unijo. "Ugotovili smo, da je porast nezakonitih prehodov na tem območju zelo velik. Vendar je potrebno k temu vprašanju pristopiti sistematično, ne le Slovenija in Hrvaška, pač pa se ga mora lotiti celotna Evropska unija," je dejal Kangler. V aprilu in maju so zabeležili za dober odstotek večje število prijetih ilegalnih prebežnikov, prijetih je bilo okrog 5000. V priporu pa čaka kar 98 tihotapcev ljudi, kar je prav tako več kot v enakem lanskem obdobju, še piše STA,

"Članstvo Hrvaške v schengnu naslednji korak proti okrepljenem nadzoru zunanje meje"

"Veseli me, da tako v Sloveniji kot na Hrvaškem obstaja soglasje o tem, da je članstvo Hrvaške v schengnu naslednji korak proti okrepljenem nadzoru zunanje meje," je dejala Grasova. Spomnila je, da je Hrvaška edina evropska država, ki opravlja nadzor tako na zunanjih kot notranjih mejah Evropske unije, nova oprema za nadzor meje, ki bi jo dobili z vstopom v schengen, pa bi jim to omogočila v še večji meri kot doslej, še piše STA.

Tudi v prihodnje skupni nadzori

Slovenska in hrvaška policija sta tudi doslej opravljali skupne okrepljene nadzore državne meje, prav ob koncu prejšnjega tedna na primorsko-goranskem in istrskem območju. S podobnimi okrepljenimi nadzori bodo nadaljevali tudi v prihodnje, je povedal v. d. generalnega direktorja slovenske policije Andrej Jurič.

Župan občine Ilirska Bistrica Emil Rojc pa je povedal, da v občini ne občutijo več tolikšnega pritiska ilegalnih migrantov, saj so za svojo pot proti zahodu in severu izbrali pot skozi gozdove pod Snežnikom. To opažajo predvsem po številnih divjih odlagališčih odpadkov, ki jih puščajo za seboj nezakoniti migranti, še piše STA.

Kangler je sicer poudaril, da slovenska in hrvaška policija že sedaj dobro sodelujeta, to pa želijo še nadgraditi s podpisom sporazuma o sodelovanju, ki je trenutno v zaključku usklajevanja.

Franc Kanlger | Foto: STA , Foto: STA ,

V zadnjih dveh mesecih so policisti na območju Slovenije zabeležili strmo rast nezakonitih prehodov državne meje. To policija ugotavlja tudi v oceni stanja.

Predvsem v zadnjih dveh mesecih se je število nezakonitih prehodov meje močno povečalo. Potem ko so policisti maja našteli 907 primerov nezakonitih prehodov meje, se je številka v juniju povzpela na 1.781, pretekli mesec pa na 2.319. V zadnjih dveh mesecih so številke višje kot v primerljivih letih 2018 in 2019.

 

Policija v oceni stanja pričakuje, da se bo veliko število nezakonitih prehodov nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih.

Tudi v zadnjih dneh so policisti odkrili več sto tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V petek so novomeški policisti na 15 lokacijah na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske izsledili 106 tujcev, v poostrenem nadzoru na območju koprske policijske uprave pa so v noči na petek prijeli 209 nezakonitih migrantov.

Migranti v Bosni
Novice Strma rast nezakonitih prečkanj meje
Slovenska meja
Novice Novomeški policisti prijeli 106 tujcev in dva organizatorja nezakonitih prevozov

V Italiji močan porast števila prihodov migrantov prek Sredozemskega morja

Glede na podatke italijanskega notranjega ministrstva je od začetka leta v državo prek Sredozemskega morja prispelo že okrog 14.800 migrantov, kar je 10.000 več kot v enakem obdobju lani, obenem pa 3000 manj kot leta 2018.

V nasprotju z ostalimi leti jih je letos večina, 41 odstotkov, prišla iz Tunizije. Poleg tega je 15 odstotkov migrantov iz Bangladeša, šest odstotkov iz Slonokoščene obale, pet odstotkov iz Alžirije, po trije odstotki pa iz Sudana, Pakistana in Maroka.

Med na novo prispelimi je bilo nekaj več kot 1700 mladoletnikov brez spremstva, kar je več kot v celotnem lanskem letu, obenem pa manj kot v letih pred tem.

Poleg beguncev in migrantov, ki so prispeli na Sicilijo, Lampeduso in Sardinijo, je tudi precej prihodov prek meje s Slovenijo.

Migrante iz Tunizije naj bi v skladu z dogovorom vlad obeh držav vračali nazaj v domovino. Poleg tega so tunizijske varnostne sile po poročanju medijev v soboto prijele deset vodilnih članov tihotapske skupine, ki je prevažala ljudi iz Tunizije na Sicilijo ali Sardinijo. (STA)

Ne spreglejte