Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 3. 2020,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Natisni članek

Aleksandra Pivec Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vlada

Sreda, 11. 3. 2020, 15.39

4 leta, 1 mesec

Kandidatki za kmetijsko ministrico Aleksandri Pivec zelena luč odbora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

7

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dobila zeleno luč na današnji predstavitvi pred odborom DZ za kmetijstvo. Podprlo jo je 11 poslancev, pet jih je bilo proti.

Pivčeva je v predstavitvi napovedala nadaljnja prizadevanja za ohranitev kmetijstva in podeželja, ki pa morata slediti trendom. Med njimi je trajnostni razvoj, ki po njenem mnenju prinaša tudi možnosti za krepitev dodane vrednosti, piše STA.

Poslance je med drugim zanimalo, kakšno je stališče Pivčeve o rabi glifosata. Kot je dejal Edvard Paulič (LMŠ), bi radi izvedeli, kaj bo Slovenija naredila, če ne najde alternative temu herbicidu. Pivčeva je poudarila, da zagovarja prepoved uporabe glifosata, a je treba najprej najti ustrezne alternative. Teh zaenkrat še ni.

Boštjan Koritnik
Novice Kandidat za ministra za javno upravo Koritnik uspešno skozi prvo parlamentarno sito

"Čaka nas še kar nekaj dela"

Tomaža Lisca (SDS) je zanimalo, ali Pivčeva načrtuje spremembe pri delovanju družbe Slovenski državni gozdovi. Odgovorila mu je, da je nekaj pozitivnih premikov že bilo narejenih, še vedno pa niso potrdili strateškega načrta, ki čaka na vladi. "Čaka nas še kar nekaj dela, da bomo poslovanje spravili na optimum," je dejala.

Odgovarjala je tudi na vprašanja v zvezi z uporabo konoplje v medicinske namene. Kot je povedala, se pri tem vprašanju usklajujejo z ministrstvom za zdravje kot nosilnim ministrstvom. Če pride do odločitve o dovoljeni uporabi v medicinske namene, lahko pripravijo zakonodajo o tem, je dodala, piše STA.

Matej Tonin, zaslišanje
Novice Kandidatu za obrambnega ministra Mateju Toninu zelena luč odbora

Zelo ostra pa je bila do najverjetnejše kmetijske ministrice nove vlade Violeta Tomić iz Levice. Ocenila je, da je Pivčeva od vseh ministrov in ministric v odhajajoči vladi Marjana Šarca "delala najmanj, in še to zelo počasi".

"Odbor za kmetijstvo v teh skoraj dveh letih ni obravnaval niti enega samega samcatega predloga zakona s področja kmetijstva," je dejala. Edina dva, ki sta prišla, sta bila prejšnji teden sprejeta novela zakona o divjadi in lovstvu in novela zakona o zaščiti živali, iz katere pa so v postopku usklajevanja "letele vse zares pomembne določbe".

Janez Cigler Kralj
Novice Janez Cigler Kralj uspešno prestal zaslišanje

"Smo pa lahko videli, da je bila v času tega ministrovanja ter ko je bila državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, zelo aktivna na drugih projektih, pri katerih je očitno zaslužila 36.600 evrov letno - poleg plače, ki jo je prejemala. Ne moremo reči, da ne dela, ampak ne dela za nas, ampak očitno zase," je bila kritična Tomićeva.

Pivčeva je njene očitke zavrnila in dejala, da je ministrstvo pripravilo skoraj deset zakonov. "Delo ministrstva se sicer ne bi smelo meriti po številu pripravljenih zakonov, temveč po njihovi kakovosti," je dodala. Glede očitkov o dodatnem zaslužku s projekti pa je zagotovila, da ni niti ene ure tega dela opravila v času ministrovanja, še piše STA.

Anže Logar
Novice Anže Logar uspešno prestal zaslišanje za zunanjega ministra #video
Ne spreglejte