Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
13.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

župan Velenje SMC

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 13.09

7 let, 12 mesecev

Kandidat za velenjskega župana Matej Jenko (SMC): Spečo Trnuljčico je treba prebuditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
47-letni organizator dela, inženir elektrotehnike Matej Jenko, tudi ustanovitelj Rotary kluba v Velenju, vidi možnosti razvoja Velenja v turizmu.

Ker se do zdaj ni aktivno vključeval v politiko, ga odločitve iz preteklosti ne obremenjujejo, kot prednost pred drugimi kandidati za župana Velenja navede Matej Jenko, ki kandidira na listi Stranke Mira Cerarja. O kandidaturi in nujno potrebnih spremembah so ga prepričali demografski in gospodarski kazalniki, ki že vrsto let kažejo negativni trend rasti.

"Trije kandidati za župana že nekaj mandatov aktivno sodelujejo v mestnem svetu, žal pa njihovo delo ni prineslo potrebnih rezultatov. Mesto po velikosti stagnira, selitveni prirast ima že od leta 2000 negativni trend, viša se povprečna starost prebivalstva, stopnja brezposelnosti je dosegla rekordne vrednosti, povprečna bruto plača je kar za 11 odstotkov nižja od povprečja v državi, število podjetij na 1.000 prebivalcev dosega le 71 odstotkov slovenskega povprečja," našteva Jenko. Ti podatki kažejo, doda, da v mestu ni vzpostavljenih osnovnih pogojev za razvoj podjetništva in da mesto nima niti vizije niti strategije prihodnjega razvoja.

Najprej bo "fešta" Na vprašanje, kaj bi bila prva stvar, ki bi jo naredil, če bi bil izvoljen, šaljivo odvrne, da "bo najprej 'fešta'", nato pa doda, da je nujno potrebno najprej postaviti vizijo mesta. "Poleg ohranjanja vitke občinske uprave, katere naloga bo občanom ponuditi vso podporo za osebni in poslovni razvoj, je treba čim prej postaviti vizijo razvoja mesta, saj ta ni bila postavljena že vsaj dvajset let. Nujno je treba opredeliti cilje, ki jih želimo doseči v prihodnjih dvajsetih letih in katerih realizacija bo omogočala razvoj mesta tudi po prenehanju energetskih dejavnosti v dolini. Strategija razvoja bo temeljila na opredelitvi aktivnosti in virov financiranja, pri čemer bomo maksimalno pozornost namenili črpanju sredstev iz finančne perspektive 2014–2020," pojasni Jenko. Od energetike k zelenim delovnim mestom Njegove moči bodo usmerjene v postavitev ustreznega poslovnega okolja za razvoj podjetništva. Čim hitreje je treba oblikovati infrastrukturne temelje na potencialnih lokacijah v mestu (poslovna cona Vegrad, Stara vas, stara elektrarna …) in tudi v širši regiji SAŠA, saj se je treba zavedati, da je gospodarski preboj mogoč tudi s povezovanjem potencialov sosedskih občin v regiji, pojasni.

Po njegovem mnenju je dolina precej obremenjena s tradicionalnimi gospodarskimi panogami, zato je treba razvoj gospodarstva usmeriti v zelena delovna mesta. "Z analizo stanja, potencialov in dobrih praks na področju zelenih delovnih mest bomo opredelili prioritetne projekte s področja trajnostnega turizma, trajnostne verige lesa, ekološkega kmetijstva, učinkovitega ravnanja z odpadki v krožnem gospodarstvu ter s področja učinkovite rabe energije. Prednostni projekti bodo temeljili na čim širšem povezovanju vseh človeških, naravnih in prostorskih virov, ki jih ponujajo občine regije SAŠA in bodo omogočali razvoje skupnih blagovnih znamk," je prepričan.

Eno večjih mest v Sloveniji brez avtocestne povezave Ena od perečih težav Velenja je tudi prometna povezava. "Prometna infrastruktura je eden od temeljev razvoja lokalnih skupnosti, zato le s težavo gledamo v preteklost, ko se iste politične strukture, ki bi še danes rade ostale na vodstvenih položajih v lokalni skupnosti, niso znale zavzeti za umestitev Velenje v avtocestni križ Slovenije. Tako smo danes edino večje mesto v Sloveniji, ki nima neposredne povezave z avtocesto," okrca dozdajšnjo velenjsko oblast.

Nedopustno je vztrajanje pri strokovno nesprejemljivi trasi, pravi, 3. razvojna os pa postaja prioriteta zdajšnje vlade. "Osebno se bom potrudil, da bodo po potrebi na argumentiran način predstavljeni vsi razlogi za čimprejšnjo umestitev ceste v prostor in začetek del," obljublja kandidat za župana.

Velenje ima enako število sončnih dni kot Portorož Ena od pomembnih dolgoročnih možnosti razvoja Velenja temelji na razvoju turizma, je prepričan. "Ogromen potencial treh jezer omogoča nesluten turistični razvoj in postavitev mednarodno prepoznavne turistične blagovne znamke širše regije. Strategija razvoja mora povezovati obstoječe turistične produkte regije SAŠA s koncepti novih, drznih produktov, pri čemer se je treba zavedati časovnih komponent. Primer je Pikin festival, katerega blagovna znamka se je oblikovala celih 25 let," je prepričan sogovornik.

Razvoj turizma mora biti dvosmeren, temeljiti mora na omogočanju mirnega, zelenega turizma, na primer v Zgornji Savinjski dolini in na okoliških hribih, ter intenzivnem turizmu na območju doline šaleških jezer, pojasni in doda, da ima Velenje približno enako sončnih dni (86) kot Portorož, a v sebi nosi več turističnega potenciala.

Mladim je treba povrniti zaupanje v dolino Mladi v Velenju so izgubili zaupanje zaradi neustreznega poslovnega okolja, ki ni omogočalo njihovega strokovnega in osebnega razvoja, zato so izzive začeli iskati v drugih mestih ali v tujini.

"Zavedati se je treba, da mladi sicer nimajo izkušenj in jih politična opredeljenost vse manj zanima, imajo pa ogromen razvojni naboj, ki mu je treba omogočiti realizacijo. To bo mogoče le s postavitvijo in čimprejšnjo realizacijo jasnih strateških ciljev, ki bodo odprli prostor za nove, sveže ideje," meni Jenko.

Kot eno od rešitev, da bi mladi ostali v mestu, vidi razvoj zadružništva. "Zadružništvo je prav gotovo ena od oblik z največjim potencialnim nabojem, saj omogoča razvoj malega podjetništva brez zahtevnih infrastrukturnih in finančnih podlag," pojasni.

Osvoboditi je treba ideje V Velenju je bil in bo vedno prisoten duh tovarištva, vztrajnosti in inovativnosti, je prepričan kandidat. "Naši predhodniki so z jasno vizijo in pogumnostjo znali iz nič postaviti enega od biserov modernega urbanizma v Evropi, postavili so eno od največjih tovarn bele tehnike v Evropi ter razvili mednarodno prepoznaven podzemni rudnik lignita in inovativno odkopno metodo," pohvali inovativnost idej tistega časa.

"Spečo Trnuljčico, kot bi Velenje lahko imenovali zadnjih dvajset let, je treba prebuditi. Ne manjka nam niti idej niti volje, le osvoboditi je treba način razmišljanja in se pri tem ozreti na naše vzornike iz preteklosti," je optimističen sogovornik.

Ne spreglejte