SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kampanja pred evropskimi volitvami se izteka, opolnoči volilni molk

0,26

termometer

Evropske volitve | Opolnoči bo začel veljati volilni molk. | Foto: Getty Images
Opolnoči bo začel veljati volilni molk. Foto: Getty Images

Volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament se počasi izteka. Stranke in kandidati imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj v nedeljo svoj glas oddajo prav njim. Opolnoči bo namreč začel veljati molk, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo prepovedano.

Zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 26. maja, bodo stranke in kandidati dodobra izkoristili, saj so za danes napovedani številni dogodki, na katerih se bodo kandidati predstavljali in družili z volivci. Več strank ob koncu kampanje pripravlja tudi sklepne dogodke.

Viktor Orban, Marine Le Pen, Matteo Salvini Novice Ura resnice za populistično revolucijo

Objavljene bodo še zadnje javnomnenjske raziskave

Danes bodo predvidoma tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave oziroma volilne napovedi, ki bodo pokazale razpoloženje volivcev. Kampanja se bo uradno končala opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Čez dan, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Miro Cerar Novice Po nedelji bo pestro v vladi. In še kje drugje. #analiza

Danes na volišča Irci in Čehi

Danes bodo evropske poslance že volili na Irskem, popoldne pa se bodo volišča odprla tudi na Češkem, kjer bodo volivci lahko svoj glas oddali še v soboto dopoldne. V večini članic EU bodo volitve tako kot v Sloveniji v nedeljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin