Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2022,
10.43

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

zima sneženje sneg

Petek, 9. 12. 2022, 10.43

1 leto, 4 mesece

V soboto sneg do nižin, zapade ga lahko do deset centimetrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

V soboto čez dan bodo padavine zajele vso Slovenijo, meja sneženja pa se bo začela spuščati. Negotovo je, kdaj bo dež po nižinah prešel v sneg, meteorologi pa napovedujejo, da bi lahko večji del nižin prejel od pet do deset centimetrov južnega snega, je agencija za okolje (Arso) zapisala na Twitterju.

"V soboto čez dan bodo padavine zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo začela spuščati. Za zdaj je še negotovo, kdaj bo dež prešel v sneg tudi po večini nižin. Po bolj verjetnem scenariju bi lahko večji del nižin prejel od pet do deset centimetrov južnega snega," so zapisali na Arsu.

Sneg se bo v noči na nedeljo spustil do nižin. | Foto: Shutterstock Sneg se bo v noči na nedeljo spustil do nižin. Foto: Shutterstock

Popoldne bo oblačno in deževno, meja sneženja bo med 1.300 in 1.700 metri, predvsem v Zgornjesavski dolini lahko sneži do doline. 

Čez dan in zvečer bodo reke naraščale

Čez dan, predvsem pa zvečer, bodo reke v večjem delu države naraščale, še napovedujejo pri Arsu. Danes popoldan in v noči na soboto se lahko posamezne reke na Dolenjskem in Notranjskem ter drugod v južni in osrednji Sloveniji razlijejo na običajnih poplavnih površinah. Naraščanje rek bo manj izrazito v severni in severovzhodni Sloveniji, so pojasnili.

Kot so na agenciji za okolje (Arso) zapisali v dnevnem hidrološkem poročilu, so imele reke po Sloveniji zjutraj še povečini ustaljene pretoke, le v južnem delu države posamezne manjše reke že zmerno naraščajo. Vodnatost rek v porečjih Krke in Ljubljanice je velika, drugod pa so reke srednje vodnate.

V soboto bodo po njihovih navedbah sprva kraške reke in Sava v spodnjem toku še naraščale, drugod pa bodo reke za krajši čas upadale in zvečer, v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj ponovno narasle. Ob tem se lahko razlijejo tudi posamezne reke v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, predvsem Dravinja in Sotla.

Ob morju bo dopoldne pihal jugo. Zvečer bodo padavine prehodno ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo v severni in severovzhodni Sloveniji od 0 do 2, drugod od 2 do 7, ob morju do 14 stopinj Celzija.

vreme | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Jutri bo oblačno, padavine se bodo čez dan znova okrepile. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo začela spuščati. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem popoldne burja.

Brane Gregorčič
Novice Gregorčič pojasnil, koliko snega bi lahko zapadlo konec tedna

V noči na nedeljo se bo sneg pustil do nižin

Zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. Najnižje jutranje temperature bodo v severni in severovzhodni Sloveniji od −1 do 1, drugod od 2 do 4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Ponedeljkovo jutro bo mrzlo

V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale. Na Primorskem bo še pihala burja. V ponedeljek se bo deloma zjasnilo. Jutro bo mrzlo, so zapisali pri Arsu.

žled
Novice Arso opozarja: v soboto se bosta pojavljala žled in poledica
okno, mraz, zima
Novice Ponekod bo občasno deževalo, sneg nad 1.100 metri #video
Ne spreglejte