SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gregorčič pojasnil, koliko snega bi lahko zapadlo konec tedna

10

termometer

Brane Gregorčič | "Hladneje bo zato, ker bodo noči jasne. Ob jutrih bi lahko bilo, če bo snežna odeja obležala, od minus pet do minus deset stopinj Celzija in v mraziščih do minus petnajst stopinj Celzija," je povedal Gregorčič. | Foto: Bor Slana
"Hladneje bo zato, ker bodo noči jasne. Ob jutrih bi lahko bilo, če bo snežna odeja obležala, od minus pet do minus deset stopinj Celzija in v mraziščih do minus petnajst stopinj Celzija," je povedal Gregorčič. Foto: Bor Slana

"V nedeljo bi lahko snežilo, a napoved količine snega se še spreminja. Vsekakor bo v soboto najprej deževalo, ampak z dotokom hladnejšega zraka bi se lahko meja sneženja čez noč spustila do nižin. Od pet do deset centimetrov snega se zdi najverjetnejša količina v večjem delu notranjosti Slovenije. Seveda bo v krajih z večjo nadmorsko višino začelo snežiti malo prej in bo lahko zapadlo nekaj centimetrov snega več. Nekje po nižinah ga ne bo niti pet centimetrov, Primorska pa je iz tega izvzeta," pravi meteorolog Brane Gregorčič.

Danes bo ponekod v zahodni in severni Sloveniji delno jasno z dopoldansko meglo, drugod bo po nižinah marsikje vztrajala nizka oblačnost. Na jugovzhodu popoldne ni izključena kakšna kaplja dežja.

Na Primorskem bo danes zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Kot kažejo napovedi, se bo sneženje v petek postopno spuščalo do nižin, pričakujemo lahko obilnejše padavine. V nedeljo se bo sneženje razširilo nad večji del Slovenije.

"V nedeljo bi lahko snežilo, a napoved količine snega se še spreminja. Vsekakor bo v soboto najprej deževalo, ampak z dotokom hladnejšega zraka bi se lahko meja sneženja čez noč spustila do nižin. Od pet do deset centimetrov snega se zdi najverjetnejša količina v večjem delu notranjosti Slovenije. Seveda bo v krajih z večjo nadmorsko višino začelo snežiti malo prej in bo lahko zapadlo nekaj centimetrov snega več. Nekje po nižinah ga ne bo niti pet centimetrov, Primorska pa je iz tega izvzeta," je pojasnil Gregorčič.

Mraz ne bo trajal dlje časa

Brane Gregorčič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kot je povedal Gregorčič, v prihodnjem tednu prihaja hladnejše obdobje. "Bo hladneje, za zdaj pa kaže na hladnejše vreme zato, ker bodo noči jasne. Ob jutrih bi lahko bilo, če bo snežna odeja obležala, od minus pet do minus deset stopinj Celzija in v mraziščih do minus petnajst stopinj Celzija," je dejal.

Mraz bo v prvi polovici prihodnjega tedna verjetno trajal od ponedeljka do srede. "Kasneje kaže postopno na dotok toplejšega zraka, tako da ta zimska epizoda ne bo trajala dlje časa, tudi sneg, če bo v nedeljo obležal, ne bo ostal več kot nekaj dni," je povedal.

 

V visokogorju bodo razmere zimske

Dodal je, da bodo v visokogorju vztrajale zimske razmere, saj bo tam nekaj snega zapadlo že v petek. "V visokogorju bo v petek zagotovo snežilo, to je nad 1.500 metri. Nižje pa bi se lahko menjala dež in sneg. V gorah bo do nedelje zagotovo padlo vsaj četrt metra novega snega," je povedal dežurni meteorolog.

Poudaril je, da bo treba biti ob novozapadlem snegu previden in izbirati ture, ki jih ne ogrožajo plazovi. "Četrt metra snega zagotovo poveča možnost plazov za kakšno stopnjo. Vemo, da se največ nesreč zgodi pri srednjih stopnjah, saj so pri večjih stopnjah ljudje bolj pazljivi," je opozoril.

"Razmere skladne z dolgoletnim povprečjem"

"December je drugi najhladnejši mesec v letu, najhladnejši je januar, zato ga meteorologi upravičeno štejemo za zimskega. Kar pa zadeva snežno odejo v gorah, smo nekje v bližini povprečja za začetek decembra, ta teden pa sledita še dve pošiljki, prva v petek ter druga med soboto in nedeljo. Vsaka nova pošiljka dodatno odebeli snežno odejo in tako bo verjetno v prihodnjih tednih," je še povedal.

"Tisto najtoplejše obdobje se je končalo z 18. novembrom in od takrat so temperaturno gledano razmere po Sloveniji dokaj skladne z dolgoletnim povprečjem. V zadnjih 14 dneh ne odstopajo bistveno. Pod ničlo se marsikje sploh še ni spustilo, nihanja med nočmi in dnevi niso bila velika. Dnevne temperature so bile blizu povprečja, jutranje pa niso bile zelo nizke," je sklenil Gregorčič.

vreme | Foto: ARSO Meteo Foto: ARSO Meteo

Jutri bo oblačno in večinoma suho, burja bo dopoldne ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 4, v alpskih dolinah do –7, ob morju 5, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Kot poroča Arso, je decembra na Kredarici do zdaj zapadlo skoraj en meter snega, snežna odeja je bila včeraj zjutraj visoka 140 centimetrov. Nova obilnejša snežna pošiljka prihaja ob koncu tedna. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju trenutno zmerna (2. stopnje).

Našo najvišje ležečo planinsko kočo in vremensko postajo na Kredarici je okovalo v debelo plast trdega ivja, so še zapisali na Arsu.

Obeti za konec tedna

V noči na petek bo na zahodu začelo deževati. Dež se bo nato krepil in se v petek čez dan od zahoda razširil na vso Slovenijo. Ob morju bo pihal jugo. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spuščala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin