Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
18. 10. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

zavarovalnice zdravstvena reforma Maja Krumberger

Torek, 18. 10. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Kakšna bi morala biti vloga zdravstvenih zavarovalnic v Sloveniji?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Urgenca | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Novi zdravstveni produkti zavarovalnic so v javnosti pogosto označeni kot nekaj slabega. Pomenijo preskakovanje čakalnih vrst, privilegiranje bogatih in podobno. V resnici pa učinkovito razbremenjujejo javno zdravstvo, je prepričana direktorica krovnega združenja zavarovalnic Maja Krumberger.

Stranka SDS v interpelaciji ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc med drugim očita odgovornost zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva.

Sem spada tudi ureditev statusa zdravstvenih zavarovalnic. Ministrstvo že dalj časa najavlja preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar načina prenove do zdaj še ni razkrilo. To zavarovalnice postavlja v negotov položaj.


Ministrica za zdravje na poslanski zatožni klopi

V Sloveniji na voljo vedno manj bolniških postelj

Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi?

Ko v dolini Pahorjanski bolni zdravijo zdrave


Tudi drugje nimajo idealne rešitve

Zdravstvene zavarovalnice povsod po svetu učinkovito dopolnjujejo socialni oziroma javni zdravstveni sistem. Nikjer na svetu ni enotne ali idealne rešitve. Gre za izredno občutljiva vprašanja, rešitve pa redko zadovoljijo vse.

"Na svetu ni države, ki bi lahko v celoti in učinkovito zagotavljala financiranje zdravstvenih storitev za vse državljane," ponazori direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger. | Foto: Matej Leskovšek "Na svetu ni države, ki bi lahko v celoti in učinkovito zagotavljala financiranje zdravstvenih storitev za vse državljane," ponazori direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger. Foto: Matej Leskovšek

Zato moramo pri iskanju rešitve realno oceniti situacijo. Koliko denarja imamo in kaj lahko z njim zagotovimo, uvodoma pojasni direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger.

"Na svetu ni države, ki bi lahko v celoti in učinkovito zagotavljala financiranje zdravstvenih storitev za vse državljane," ponazori Krumbergerjeva.

Od zadnje resne reforme preteklo četrt stoletja

Medtem ko med evropskimi državami največ proračunskega denarja prispeva Nizozemska, kar 86 odstotkov, je Slovenija v spodnji polovici držav. Proračunska sredstva in sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pokrivajo 72 odstotkov vseh stroškov, namenjenih zdravljenju prebivalcev. Razliko tako pokrije uporabnik zdravstvenih storitev sam, v obliki neposrednega plačila ali s sklenjenim zdravstvenim zavarovanjem.

Krumbergerjeva poudarja, da je od zadnje resne zdravstvene reforme preteklo skoraj 25 let. Pri tem je treba upoštevati demografska gibanja, saj se prebivalstvo stara, zdravstvene storitve pa so bistveno dražje.

Brez reforme javno zdravstvo za nekatere ne bo več dostopno

"Kratkoročne rešitve so nam morda na prvi pogled všeč, na dolgi rok pa lahko vodijo v to, da javno zdravstvo ne bo enako dostopno vsem državljanom ali jim bo celo nedostopno. To je na žalost že trenutna realna slika javnega zdravstva pri marsikateri storitvi," je prepričana direktorica krovnega združenja zavarovalnic, ki šteje 21 članic.

"Pri nas se zavzemanje za javno zdravstvo razume kot popolno izključitev zasebne pobude. To bi lahko delovalo v kakšni bogati državi, ki bi si takšno zdravstvo lahko privoščila. Slovenije pač ni med njimi." | Foto: Matej Leskovšek "Pri nas se zavzemanje za javno zdravstvo razume kot popolno izključitev zasebne pobude. To bi lahko delovalo v kakšni bogati državi, ki bi si takšno zdravstvo lahko privoščila. Slovenije pač ni med njimi." Foto: Matej Leskovšek

Dodaja, da so zavarovalnice v Sloveniji predstavljene predvsem kot problem, v resnici pa so zavarovalnice tiste, ki lahko predstavijo del rešitve.

"Pri nas se zavzemanje za javno zdravstvo razume kot popolno izključitev zasebne pobude. To bi lahko delovalo v kakšni bogati državi, ki bi si takšno zdravstvo lahko privoščila. Slovenije pač ni med njimi. Poleg tega se prebivalstvo stara, vedno več je tudi delovno neaktivnega prebivalstva, zato je nujno najti ustrezno ravnotežje med zasebnim in javnim ter med vsemi socialnimi storitvami," je do aktualne zdravstvene politike kritična Krumbergerjeva.

V združenju si zato želijo, da bi vlada jasno opredelila in prikazala izzive javnega zdravstva, pri iskanju skupnih rešitev pa sledila cilju dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva.

Zavarovalnice v vlogi lastnikov bolnišnic si težko privoščijo slabo obravnavo pacientov

Drugod po svetu so zdravstvene zavarovalnice del socialnih oziroma javnih zdravstvenih sistemov, hkrati pa zagotavljajo tudi povsem komercialne storitve.

Mnogokrat se zavarovalnice pojavljajo v vlogi lastnikov zdravstvenih ustanov, saj s tem najbolj učinkovito nadzorujejo celotni proces in storitev. Zaradi tega si težko privoščijo slabo obravnavo pacientov, s tem pa učinkovito razbremenjujejo financiranje javnega zdravstvenega sistema.

Novi produkti zavarovalnic razbremenjujejo zdravstveno blagajno

Tudi v Sloveniji so zavarovalnice že razvile produkte, ki zagotavljajo kakovostno in hitro storitev za pacienta, vendar je njihova prodaja šele v začetni fazi.

"Po svetu se zavarovalnice pogosto pojavljajo v vlogi lastnikov zdravstvenih ustanov, saj s tem najbolj učinkovito nadzorujejo celotni proces in storitev. Zaradi tega si težko privoščijo slabo obravnavo pacientov." | Foto: Matej Leskovšek "Po svetu se zavarovalnice pogosto pojavljajo v vlogi lastnikov zdravstvenih ustanov, saj s tem najbolj učinkovito nadzorujejo celotni proces in storitev. Zaradi tega si težko privoščijo slabo obravnavo pacientov." Foto: Matej Leskovšek

"Ti produkti so v javnosti pogosto označeni kot nekaj slabega. Pomenijo preskakovanje čakalnih vrst, privilegiranje bogatih in podobno, v resnici pa učinkovito razbremenjujejo javno zdravstvo, saj krajšajo čakalne vrste, s tem pa krajšajo bolniške staleže. Torej razbremenjujejo zdravstveno blagajno in pomembno vplivajo na produktivnost," sklene direktorica zavarovalnega združenja.

Ne spreglejte