Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Natisni članek

interpelacija Milojka Kolar Celarc zdravstvo

Torek, 18. 10. 2016, 10.00

6 let, 7 mesecev

Ministrica za zdravje na poslanski zatožni klopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Milojka Kolar Celarc | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Minister je odgovoren za strateško načrtovanje, nadzor sistema, vertikalno integracijo procesov in zdravstvenih inštitucij, postavljanje ciljev v zdravstvu in nadzor rezultatov. Te naloge pa v zakonu niso navedene. To je sistemski absurd," slovensko ureditev kritizira hrvaški profesor in sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije Stjepan Orešković.

Poslanci državnega zbora bodo danes 15 ur namenili interpelaciji o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki jo je vložila poslanska skupina SDS.

Ta ministrici očita:

  1. da ni pripravila ključne zakonodaje na področju zdravstva, ki bi omogočila celostno reformo zdravstva v Sloveniji,
  2. da je odgovorna za vzpostavitev in delovanje mreže urgentnih centrov v Sloveniji,
  3. da je odgovorna za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu,
  4. da je odgovorna, ker zaradi podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu ni ukrepala,
  5. da je soodgovorna za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vpletena v politično kadrovanje v javne zdravstvene zavode,
  6. da je soodgovorna za neukrepanje glede korupcije v zdravstvu,
  7. da je odgovorna za pripravo zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov in pacientov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih,
  8. da je s svojimi dejanji in stališči povzročila nezaupanje državljanov v javne zdravstvene inštitucije. 

A ministrica uživa podporo predsednika vlade Mira Cerarja in koalicijskih partneric.


V Sloveniji na voljo vedno manj bolniških postelj

Miro Cerar: Tako ne gre več naprej

Lekarniški ravs: piljenje zakona ali rušenje ministrice?

Zakaj za zdravila brez recepta plačujemo več kot sosedi?

Znana vsebina interpelacije zoper ministrico Milojko Kolar Celarc


Z vprašanji o vodenju zdravstvenega sistema in ministrovi vlogi smo se obrnili na hrvaškega strokovnjaka Stjepana Oreškovića, profesorja in sodelavca več mednarodnih zdravstvenih organizacij, tudi Svetovne zdravstvene organizacije, ki trenutno deluje na oddelku za globalno zdravje harvardske medicinske fakultete.

"Odgovor na korupcijo in monopole je vedno povečanje konkurence, ustvarjanje nove ponudbe in povečanje učinkovitosti trenutne ponudbe. Tudi metode, s katerimi se to doseže, so znane," je prepričan Stjepan Orešković. | Foto: Saša Zinaja "Odgovor na korupcijo in monopole je vedno povečanje konkurence, ustvarjanje nove ponudbe in povečanje učinkovitosti trenutne ponudbe. Tudi metode, s katerimi se to doseže, so znane," je prepričan Stjepan Orešković. Foto: Saša Zinaja

Katere so po vašem mnenju osnovne naloge ministra za zdravstvo?
Slovenski minister za zdravje ima zelo veliko zakonskih obvez. Preveč. Domnevam, da vsak dan podpisuje na desetine dokumentov. Njegove dolžnosti in naloge se v dveh ključnih zakonih (zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in zakon o zdravstveni dejavnosti) omenjene kar 59-krat. Gotovo ne bi bilo treba, da so to dolžnosti ministra. Vsako od teh bi lahko delegirali na nižje ravni odločanja. 

Minister je odgovoren za strateško načrtovanje, nadzor sistema, vertikalno integracijo procesov in zdravstvenih inštitucij, postavljanje ciljev v zdravstvu in nadzor rezultatov. Te naloge pa v zakonu niso navedene. To je sistemski absurd.

Bolj kot minister izvaja dolžnosti, ki mu jih nalaga zakon, bolj mu parlament očita, da ne izpolnjuje svojih dolžnosti. To Slovenijo vodi proč od modernega in učinkovitega zdravstvenega sistema.

"Treba je vzpostaviti temelje modernega sistema, ki bo spremenil vloge in obnašanje vseh udeleženih – od ministra do pacienta." | Foto: Saša Zinaja "Treba je vzpostaviti temelje modernega sistema, ki bo spremenil vloge in obnašanje vseh udeleženih – od ministra do pacienta." Foto: Saša Zinaja

Kaj lahko minister naredi, da poveča transparentnost, zmanjša korupcijo, razbije monopole?
Parlament bi moral temeljito spremeniti obstoječe zakone in na novo opredeliti procese, vlogo človeških virov, tehnologije in inštitucij. Odgovor na korupcijo in monopole je vedno povečanje konkurence, ustvarjanje nove ponudbe in povečanje učinkovitosti trenutne ponudbe. Tudi metode, s katerimi se to doseže, so znane. 

Kdo je odgovoren za čakalne vrste v zdravstvu? Kako lahko pomaga, da se skrajšajo?
Čakalne vrste obstajajo v vseh sistemih. Slovenija ni izjema. Glavni vzrok dolgih čakalnih vrst je monopolni ustroj sistema. V Veliki Britaniji je trenutno 3,4 milijona ljudi v čakalnih vrstah. Tega se ne da rešiti s posebnimi finančnimi injekcijami.

Kako pogosto je treba reformirati zdravstveni sistem, da dobro deluje?
Treba je vzpostaviti temelje modernega sistema, ki bo spremenil vloge in obnašanje vseh udeleženih – od ministra do pacienta. Potem pa je treba vzpostaviti sistem zagotavljanja kakovosti in upravljanja (celostno obvladovanje kakovosti – TQM), ki temelji na merjenju rezultatov v zdravstvu in zadovoljstvu pacientov.

Orešković je v intervjuju za Siol.net o slovenskem zdravstvu govoril že lani.

 

Davor Štimac, vodja kliničnega centra na Reki: "Dober in učinkovit minister za zdravje vodi predvsem politiko, ki zadovoljuje potrebe pacienta, a ima hkrati obilo razumevanja za preostale udeležence v zdravstvenem sistemu."

V intervjuju izpred enega leta si lahko preberete, kako je Štimac reški klinični center v nekaj mesecih spravil iz rdečih številk.

Ne spreglejte