SiolNET. Novice Slovenija
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
#Naj infografike 2016

Kako zelena je Ljubljana glede na preostale prestolnice EU?

1,85

termometer

Rezultati ankete Evropske komisije kažejo, da Ljubljana spada med bolj zelene in varne prestolnice Evropske unije. Za dodatno izboljšanje bi bilo treba zmanjšati njeno prometno obremenjenost.

Evropska komisija je lani izvedla anketo o tem, kako prebivalci 83 mest v Evropi vidijo svoje mesto in kako so zadovoljni z življenjem v njem. Prebivalce mest v Evropi so med drugim spraševali, kako so zadovoljni s:

  • kakovostjo zraka,
  • stopnjo hrupa v mestu,
  • prizadevnostjo mesta v boju s klimatskimi spremembami (vpeljevanje alternativ prometu z osebnim avtomobilom, večanje energetske učinkovitosti),
  • čistostjo mesta,
  • zelenjem (parki, vrtovi) v mestu,
  • stanjem stavb in ulic v njihovi soseščini,
  • stopnjo varnosti v njihovem mestu.

Pogledali smo, kako prebivalci prestolnic v EU vidijo skrb za ekologijo in varnost v svojem mestu.

Dublin mesto z najmanjšo onesnaženostjo zraka in obremenjenostjo s hrupom

V prestolnici Irske je slabih devet od desetih prebivalcev mesta zadovoljnih s kakovostjo zraka. Dobrih osem od desetih je zadovoljnih s stopnjo hrupa v mestu. V obeh kategorijah se na prvih štirih mestih skupaj s prestolnico Irske pojavljajo še Helsinki, Luksemburg in Dunaj.

Dunajčani med najbolj ekološko zadovoljnimi prebivalci v EU

Prestolnica Avstrije se uvršča med prve tri prestolnice v EU pri praktično vseh anketnih vprašanjih. Dunajčani so še najmanj zadovoljni z občutkom varnosti v mestu (8. mesto) in stopnjo hrupa v mestu (4. mesto). 

Mesti, ki ju opazimo precej visoko v vseh anketiranih kategorijah, sta tudi Luksemburg in Stockholm. Največ prebivalcev Luksemburga je zadovoljnih oziroma delno zadovoljnih s čistostjo svojega mesta. Stockholm je mesto, kjer je največ prebivalcev med evropskimi prestolnicami zadovoljnih oziroma delno zadovoljnih s stanjem ulic in stavb v mestu. 

V katerih prestolnicah so z ekologijo najmanj zadovoljni?

V večini anketnih kategorijah med petimi z ekologijo najmanj zadovoljnimi prebivalci najdemo prebivalce Rima, Bukarešte in Sofije.

V Rimu je s čistostjo mesta zadovoljen manj kot eden od desetih prebivalcev. V Bukarešti je s kakovostjo zraka zadovoljnih oziroma delno zadovoljnih 22 odstotkov prebivalcev in z onesnaženostjo z hrupom 31 odstotkov prebivalcev. Sofija se uvršča na predzadnje mesto glede na zadovoljstvo s kakovostjo zraka, onesnaženost s hrupom, stanje ulic in stavb v mestu ter občutek varnosti.

Ljubljana ni med najboljšimi glede na stopnjo hrupa v mestu

Prestolnica Slovenije je na tretjem mestu glede na število prebivalcev, ki so zadovoljni oziroma delno zadovoljni s tem, koliko mesto naredi v boju proti klimatskim spremembam in za čistost mesta. Varneje kot Ljubljančani se počutijo le prebivalci skandinavskih prestolnic Danske, Švedske in Finske. Na robu zgornje tretjine metropol EU je Ljubljana glede na zadovoljstvo Ljubljančanov s stopnjo hrupa v mestu.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin