SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako z otroki pripraviti čaroben ustvarjalni večer

3

termometer

 | Foto:
Lahko se učite čarati, spoznavate čarovnice, izrezujete buče, se oblečete v kostume ali si ogledate kakšno čarovniško predstavo. Idej, ki bodo vašim otrokom pričarale nepozaben večer, je veliko.

Noč čarovnic je praznik, ki ga predvsem v zahodnem svetu obeležujejo v noči z 31. oktobra na 1. november. Otroci se običajno preoblečejo v različne kostume (po navadi čarovnice in pošasti) in hodijo od vrat do vrat, kjer prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj za noč čarovnic je tudi izrezovanje buče, v katero se nato vstavi sveča.

Praznik postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas. V več krajih po Sloveniji so tako na predvečer vseh svetih pripravili razne delavnice, igre, glasbeno-plesne zabave in športne prireditve. Seveda pa lahko noč čarovnic s svojimi otroki praznujete tudi doma.

Za tiste, ki raje ustvarjate doma Če bi radi otrokom popestrili večer, pa nimate časa, prevoza in volje, da bi hodili po različnih prireditvah, lahko ta cilj dosežete tudi z ustvarjanjem doma. Lahko okrasite dom, pečete ali ustvarjate različne izdelke.

Buče izdolbite in naredite nekaj lukenj (oči, nos, obrvi) ter v notranjost postavite sveče, lahko pa tudi svetilke z baterijo. Buče nato postavite na zunanje stopnice ali na okenske police, balkon ipd.

Za pomoč pri rezljanju buče si oglejte spodnji video.

Osvetljene metle poskrbijo za popolno čarovniško vzdušje vašega dvorišča. Metlo z ročajem zapičite v tla in jo potem okrasite z božičnimi lučkami.

Naredite z otroki pajčevino s pomočjo sukancev ali volne. Ostanke volnene preje lahko v kotu vrat (miza, stol, okvirji slik) prilepite in od vogala do vogala in tako napletete pajčevino.

Sami lahko izdelate tudi mumije ali lobanje. Potrebujete: jabolka, česen, riž, limono (oziroma polovico skodelice limonovega soka) in 2 žličke soli. Olupite jabolka ter jih premažite z limoninim sokom in soljo (da ne potemnijo). Z majhnim nožkom izdolbite jabolki obraz poudarite (oči, nos, usta). Stroke česna porinite v luknje za oči, riž pa v usta. Vse skupaj dajte nekam na toplo. Ker je treba jabolka sušiti tudi do dva tedna je najbolje, jabolka postavite kar v pečico in nastavite na najnižjo temperaturo za nekaj ur.

Lahko pa enostavno malo pobrskate po omarah in najdete kakšne družabne igre, za katere med letom ne najdete časa, zabavna in okusna rešitev pa je tudi pečenje piškotov. Potrebujete le modelčke za piškote – lahko kupite takšne, ki so še posebej primerni za noč čarovnic, nato pa prepustite otrokom, da sami ustvarjajo piškote različnih oblik.

Otroke lahko odpeljete na različne prireditve, ki bodo potekale po celi Sloveniji Za tiste, ki vam ustvarjanje doma ni blizu, lahko to prepustite strokovnjakom. Povsod po Sloveniji so pripravili različne prireditve in aktivnosti za otroke, našlo pa se bo tudi kaj za odrasle.

Noč Čarovnic na Gradu Žužemberk Ob 17. uri se začnejo otroške delavnice, kjer bodo otroci izdelovali različne uporabne predmete, ob 19. uri si bodo lahko ogledali nastop čarodeja Martina, pripravili pa bodo tudi druge aktivnosti. Med drugim si bodo lahko tako tisti malo bolj pogumni, v spremstvu vodiča ogledali živo animacijo strašenja na gradu.

ZOO LJUBLJANA Živalski vrt Ljubljana otroke vabi na čarovniško šolo, kjer bodo okrasili buče in se podali v ''začaran živalski vrt''. Naučili se bodo tudi skrivnostnega uroka in spoznali živali, ki so povezane s čarovništvom. Delavnica bo potekala ob vsakem vremenu, zato svetujejo primerno obutev in oblačila, zaželene pa so tudi svetilke.

Na Blejskem gradu pripravljajo detektivsko zgodbo 31. oktobra bo na Blejskem gradu vse v znamenju Noči čarovnic in Detektivnske zgodbe Reševanje princeske na začaranem gradu. "Od 16.30 do 19.00 ure bo potekala napeta igra, v kateri bodo otroci s pomočjo zemljevida iskali skrite grajske kotičke in reševali naloge, ki jih bodo na koncu pripeljale do cilja in nagrade," so zapisali na spletnih straneh bled.si. Program bodo popestrile tudi plesne animacije, kreativne delavnice, čaranje in podobne aktivnosti.

Čarovniško rajanje v Celju V Celju pripravljajo veliko čarovniško rajanje v Celjskem mladinskem centru, v četrtek, 31. oktobra od 14. ure dalje. V začaranem mladinskem centru bo vaš dan popestrilo compranje čarovnic, čarovniška veselica, poslikave obrazov, strašne pravljice sladkanje z dobrotami, rajanje s čarovnicami in ogled gledališke predstave.

Čarobna stojinca v Piranu Na Tartinijevem trgu v Piranu bo v četrtek stala čarobna stojnica Pyrus magic, ki bo polna sladkih in drugih dobrot.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin