SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako so gasilci rešili preživele izpod ruševin (foto in video)

0,68

termometer

V Sloveniji imamo 29 novih poklicnih gasilcev oziroma gasilcev, ki so se odločili, da bo njihova služba reševanje življenj.

Na Igu se nahaja izobraževalni center za zaščito in reševanje, ki usmerja, usklajuje in izvaja izobraževanje in usposabljanje kadrov na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. "Gre za ustanovo, kjer je danes z zaključno slovesnostjo izobraževanje končalo 29 poklicnih gasilcev," je pojasnil namestnik vodje usposabljanja Marko Zibelnik.

Vsako leto načeloma izobrazijo eno generacijo poklicnih gasilcev, od osamosvojitve leta 1991 je izobraževanje končalo 953 gasilcev, med 800 in 900 pa jih službo tudi opravlja. "Držimo se reda, šolanje je strogo, saj je pomembno, da kandidati opravijo vse vaje – teoretične in praktične – in tako pridobijo potrebna znanja, da se v ključnih situacijah pravilno odzovejo," dodaja Zibelnik.

[video: 58821 / ]

Kandidati so danes svoje znanje pokazali na štirih vajah, in sicer ob primeru požara na stanovanjskem objektu, reševanju oseb izpod ruševin, reševanju ob nesreči z nevarno snovjo in reševanju ob prometni nesreči.


Kakšni so pogoji, da nekdo postane poklicni gasilec?

- srednja tehnična ali srednja strokovna izobrazba (V. stopnja izobrazbe)
- psihofizična sposobnost za opravljanje najzahtevnejših opravil v gasilstvu
- starost nad 18 let
- zagotovljeno financiranje usposabljanja (šolanje stane okoli štiri tisoč evrov, nastanitev in prehrana okoli 1.700 evrov)

[video: 58822 / ]

Pomembna je teorija, pomembna je praksa

Usposabljanje je trajalo šest mesecev, opravljenih je bilo več kot 911 pedagoških ur, ki so razdeljene na teoretični in praktični del. V času izobraževanja so se gasilci usposobili za samostojno gašenje požarov, tehnično reševanje ob naravnih in drugih nesrečah, ukrepanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi, organiziranje preventivnega dela, varovanje ljudi, živali, premoženja in okolja pred požarom in opravljanje drugih del na področju gasilstva.

Na urniku so na primer predmeti, kot so Pisno poslovanje, Spoprijemanje s stresom, Splošni pravni predpisi ter predpisi s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Prva pomoč, Varstvo pri delu, Športni praktikum, Osnovne gasilske veščine, Operativni postopki dela, Požarna varnost, Gasilska orodja in naprave, Osnove tehnične mehanike in tehnično reševanje, Kemija v gasilstvu, osnove gorenja in gašenja, Osnove elektrotehnike in sistema zvez, Osnove informatike in računalništva …

[video: 58825 / ]


 

[video: 58823 / ]

Zanimivosti o letošnjih kandidatih

- povprečna starost kandidatov 24,6 leta (lani je bila 25,4 leta)
- pet kandidatov je bilo brez gasilskega predznanja, preostali so bili že prostovoljni gasilci
- med usposabljanjem so gasilci 14 dni preživeli v Sežani, kjer so se spoznali s požari v naravi, delom z motorno žago …
- 14 dni so preživeli v matičnih enotah, kjer so spoznali opremo, delovanje enote …
- trije kandidati so si šolanje plačali sami, preostalim so stroške krile gospodarske družbe, ki jih bodo zaposlile, oziroma uprava za zaščito in reševanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin