Kako se lahko zaščitite pred poplavami? #video

Obilno deževje, ki je napovedano za letošnjo jesen, ne bo prizaneslo niti Sloveniji. Kako pa se, če sploh, zavarovati pred vodo in zaščititi tudi svoje imetje? Praktične nasvete so na obisku v občini Ig zbrali v oddaji Dan. na Planet TV.

[video: 64670 / ]

Video: Planet TV

September je mesec, ko občani poplavnih območij trepetajo, da se jim ne zgodi naravna nesreča. A ljudje so se z leti naučili boriti proti poplavam.

"Ljudje so kupili agregate, potopne in druge črpalke. Imajo tudi vreče, tako da so vsaj na našem območju, lahko rečem, kar najbolj poskrbeli za svoje imetje," pravi Klemen Glavan, predsednik gasilskega društva Vrbljene-Strahomer.

Oddajo Dan. lahko spremljate vsak dan od ponedeljka do petka ob 17.00 na Planet TV.

Največja težava je še vedno neočiščena struga reke Iške, v kateri se kopiči gramoz. Ker voda ne more skoznjo, začne poplavljati. Tomaž Prohinar, direktor direkcije za vode, pojasnjuje: "Vzdrževanje vodne infrastrukture se izvaja v skladu s programom del, zagotovljeno je redno obratovanje in vzdrževanje obstoječe infrastrukture. V zadnjih letih pa s povečanim obsegom investicijskega vzdrževanja tudi izboljšujemo stanje vodne infrastrukture."

V načrtu so tudi protipoplavni nasipi ob reki Iški, ki jih financira ministrstvo za okolje in prostor. Iški župan Janez Cimperman pravi, da se je projekt končno začel premikati. Nasip bi vsekakor zmanjšal število poplavljenih hiš. V občini Ig jih je bilo leta 2014 kar 317, od tega je zalilo 87 kleti.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano