Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek zaslišanje

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 13.22

4 leta, 9 mesecev

Kako se bo morala Bratuškova zagovarjati v Evropskem parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V odboru za industrijo, raziskave in energijo od komisarske kandidatke Alenke Bratušek pričakujejo vizijo o energetski uniji in pojasnila o vseh dvomih, je poudaril predsedujoči odboru Jerzy Buzek.

Odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre) bo skupaj z odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane (Envi) 6. oktobra popoldne zaslišal slovensko kandidatko za evropsko komisarko Alenko Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice za energetsko unijo.

Vprašanja o Južnem toku Predsedujoči odboru Itre Buzek je danes na brifingu v Bruslju v povezavi z zaslišanjem Bratuškove izpostavil dve pričakovanji glede vsebine portfelja. Najpomembneje je po njegovih besedah to, da Bratuškova predstavi vizijo o energetski uniji in konkretne ukrepe za uresničitev te vizije.

Pričakujejo pa tudi, da bo pojasnila, kako se bo s komisarji, pristojnimi za resorje, ki spadajo na njeno področje, usklajevala pri uresničevanju te vizije. Pri tem je po Buzkovih besedah ključno zagotavljanje varne oskrbe z energijo ter cenejše in dostopnejše energije, zaščite okolja ter boljše konkurenčnosti, več delovnih mest in rasti.

Bratuškova lahko po Buzkovih besedah na zaslišanju pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku in na sploh o odnosih EU z dobavitelji energije.

Pojasnila glede kandidature Poleg tega Buzek od Bratuškove pričakuje, da bo v uvodni 15-minutni izjavi pojasnila vse dvome, o katerih se je v preteklih tednih poročalo v medijih ter razpravljalo v javnosti in tudi v Evropskem parlamentu.

Na vprašanje, kako bo na zaslišanje vplivalo dejstvo, da slovenski člani Evropske ljudske stranke (EPP) vnaprej odločno nasprotujejo njeni kandidaturi, in kako komentira do Bratuškove kritično pismo vodje SDS Janeza Janše Junckerju, je Buzek, ki tudi sam prihaja iz vrst EPP, najprej odgovoril, da smo odprta družba, v kateri je mogoče pošiljati razna pisma in izražati dvome.

"A po drugi strani bi morali zaupati Junckerjevi odločitvi in uradni odločitvi slovenskih oblasti," je še izpostavil Buzek. V odboru se po njegovih besedah sicer povsem zavedajo vzdušja glede nekaterih kandidatov, podobno je bilo pred petimi in desetimi leti, a ključno je najprej opraviti zaslišanje in preveriti kandidata.

Odbor Itre bo sodeloval na zaslišanjih šestih komisarskih kandidatov: Nemca Güntherja Oettingerja, Portugalca Carlosa Moedasa, Španca Miguela Ariasa Caneteja, Poljakinje Elzbiete Bienkowske, Bratuškove in Finca Jyrkija Katainena. Kot pridruženi odbor, torej z manjšo vlogo, pa še na zaslišanjih Slovaka Maroša Šefčoviča, Madžara Tiborja Navracsicsa in Estonca Andrusa Ansipa.

Ne spreglejte