Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2020,
11.55

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Natisni članek

zobozdravnik Koronavirus COVID-19

Sreda, 13. 5. 2020, 11.55

3 leta, 11 mesecev

Kateri pacienti lahko obiščejo svojega zobozdravnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović poudarja, da bodo zobozdravnika lahko obiskali le posamezniki, katerih vprašalnik o covid-19 bo negativen. Če ste že bili naročeni in so vam termin prestavili, vam ni treba klicati zobozdravnika, saj vas bo o tem obvestil sam, dodaja. Več o dogajanju v oddaji Planet 18 ob 14. uri, ki jo na Siol.net spremljamo v živo.

Zobozdravniki v teh dneh odpirajo svoje ordinacije, kamor lahko vstopajo le zdrave osebe. Zobozdravstveno osebje mora med drugim nositi vodoodbojni plašč oziroma pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa morajo po obravnavi vsakega pacienta očistiti, razkužiti in prezračiti.

Kot je dejal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, so zaposleni in pacienti v zobozdravstvu še posebej izpostavljeni povečanim možnostim okužb, zato bodo zobozdravstvene ordinacije morale upoštevati številne ukrepe.

Kdaj poklicati zobozdravnika

Predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović je dejal, da naj pacienti svoje zobozdravnike pokličejo ali jim pišejo po elektronski pošti. "Zobozdravniki bodo vse, ki ste bili naročeni in jim je bil termin prestavljen, o tem obvestili. Ni vam treba obiskati ordinacije ali klicati. Vstop v ordinacije bo omejen le na naročene paciente, ki bodo imeli odgovorjen covid-19 vprašalnik negativen," je dejal.

Kot je povedal, lahko pacienti zobozdravnika pokličejo oz. mu pišejo, če so v preteklosti obiskali nujno zobozdravstveno vstopno točko, če imajo v tem trenutku nujno zobozdravstveno stanje ali če se želijo naročiti na poseg oziroma pregled. grafika zobo | Foto: Zdravniška zbornica Slovenije Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

Težko bo obravnavati več kot sedem pacientov na dan

Kot je še dejal, bodo zobozdravniki v ordinacijskem času težko sprejeli več kot sedem pacientov. Če želimo zagotoviti optimalno varnost pacientov, so potrebni higienski, dezinfekcijski postopki ter prezračevanje prostorov.

Kot je še povedal, so zobozdravniki organizirani zelo heterogeno, zato so nekateri že pripravljeni na odprtje, spet drugi se še pripravljajo. "Zagotoviti moramo, da bodo lahko pacienti varno obravnavni v vseh naših ordinacijah," je poudaril Pavlović.

Nekateri zdravstveni domovi se bodo odprli v prihodnjih dneh, nekateri pa v prihodnjem tednu, je dodal.

Zadnji podatki: dve novi okužbi in ena smrt

V torek sta bila ob 1147 testiranjih potrjena dva primera okužbe z novim koronavirusom. Gre za novi okužbi v občinah Novo mesto in Ormož. Umrla je ena oseba s covid-19. Skupaj so do zdaj v Sloveniji potrdili 1463 okužb s tem virusom, umrli pa so 103 ljudje.
Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Zadnji podatki: dve novi okužbi in ena smrt

Kot je še dejal Pavlović, se je v času razglasitve epidemije zobozdravstveni sistem v Sloveniji povsem preoblikoval, glede na strožje ukrepe preventive in kontrole širitve infekcije.

Z zaprtjem zobozdravstvenih ordinacij je bil prispevek zobozdravnikov pri obvladovanju širitve covid-19 zelo velik, je še povedal. "Pod kontroliranim okoljem smo organizirali izvajanje nujnih zobozdravstvenih storitev v devetih vstopnih točkah za zobozdravstvo."

Kot je povedal, so v vstopnih točkah med epidemijo do včeraj obravnavali 11.613 pacientov, od tega 81 sumljivih primerov. Kot je dodal, se v nujnih vstopnih točkah ni okužil noben zobozdravnik ali zdravstveni delavec.

Na stomatološki kliniki v času epidemije prenaročili 7600 ljudi

Na stomatološki kliniki UKC Ljubljana so od začetka epidemije prenaročili okoli 7600 bolnikov. V tem času so opravljali nujne storitve, od ponedeljka pa naročajo tiste bolnike, pri katerih zdravnik po triaži oceni, da se jim bo ob nadaljnjem odlaganju obravnave naredila največja škoda, je po poročanju STA povedala strokovna direktorica klinike Martina Drevenšek.

Na koncu je Kacin odgovarjal na različna vprašanja. Več v spodnjem posnetku:

Trgovine
Novice Številna sproščanja: odpirajo se vse trgovine, v lokalih bodo stregli tudi v prostorih
Koronavirus, Korona, Covid-19, Sars-CoV-2, epidemija, pandemija
Novice Trumpovi privrženci z orožjem zaščitili brivca, v ZDA že več kot 82 tisoč mrtvih #video

 

Ne spreglejte