Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
12.15

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študij fakulteta informativni dan

Petek, 14. 2. 2014, 12.15

2 meseca

Kako izbrati pravi študij in fakulteto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selitev iz srednješolskih klopi v predavalnice fakultet je ena izmed pomembnih prelomnic v življenju. Izbrati pravo fakulteto zato predstavlja zelo velik izziv. Kako se z njim spopasti?

Večja samostojnosti in večja odgovornost. Prehod na fakulteto pomeni spremembo v načinu učenja, urnika in okolja. Klemen Peran, predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS), je dejal, da je sprejemati pomembne odločitve o nadaljevanju šolanja v kriznem času vse prej kot lahka naloga. "V poplavi informacij, s katerimi se bodo mladi soočali v teh dneh, bo težko prepoznati tiste zares prepričljive in verodostojne," je še izpostavil.

Poklici na listu papirja Za začetek lahko na list papirja napišite poklice, ki si jih želite opravljati, in zraven zapišite tudi fakultete, s katerimi, bi ta poklic lahko pridobili. Nato zberite informacije o tej fakulteti ali fakultetah in preverite tudi pogoje za vpis, svetujejo na e-neo.si. Bodite odprti tudi za predloge svojih staršev, prijateljev, svetovalcev, znancev in učiteljev. Morate pa postaviti mejo in ne smete dovoliti, da bi izključno oni vplivali na vašo izbiro.

Seznam fakultet in njihovih študijskih smeri ter podatke o številu prostih mest in vpisnem postopku najdete tudi v razpisu in na spletnih straneh Univerze v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

"Pomembno je, da se interesi, sposobnosti in ambicije študenta čim bolj povežejo z možnostmi, ki so v okolju. Pri tem se velja prednostno osredotočiti na razvoj notranjih potencialov ali na to, kaj si nekdo želi študirati," je izpostavil Marko Zupančič iz Službe zavoda za zaposlovanje za poklicno orientacijo.

Preveri zaposljivost Seveda je v prvi vrsti pomembno, da se odločite za študij nečesa, kar vas zanima, vseeno pa je smiselno upoštevati tudi, kako je z zaposljivostjo diplomantov po dokončanju študija. Če se boste dovolj poglobili in poiskali kar največ informacij, boste lahko ugotovili, da bi vas zanimalo več področji in boste dali prednost študiju, ki ga morda sicer niti ne bi opazili, vendar se boste zanj odločili tako zaradi zanimivosti kot večje perspektive.

"Čeprav marsikje ni več trdne ločnice med področjem naravoslovja in družboslovja, je zaradi hitrega razvoja naravoslovnih znanosti, informatike, medicine idr. v naslednjih letih, tudi v Sloveniji, pričakovati več zaposlitvenih možnosti prav na tem področju," je pojasnil Zupančič. Dodal je, da bodo iskani tudi družboslovni poklicni profili, kot na primer jezikoslovci in učitelji.

Žiga Schmidt, predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), pa med drugim svetuje tudi, da se pozanimate še o možnosti pridobitve deficitarnih ali kadrovskih štipendij.

Pogovor s starši, prijatelji, svetovalci, znanci Da bi bila odločitev čim lažja, je pametno, da se o svoji izbiri pogovorite s starši, prijatelji, učitelji, šolsko svetovalko ali s kom drugim. Obrnete se lahko tudi na Center za informiranje in poklicno svetovanje (CIPS) in Karierne centre po Sloveniji. Veliko pomagajo tudi informacije znancev ali prijateljev, ki študirajo oziroma so že končali študij, ki vas zanima.

Na kaj biti pozoren na informativnih dnevih? Zupančič svetuje, da je treba biti na informativnih dnevih še posebej pozoren: - na predmete, ki jih vsebuje študijski program, - na možnosti praktičnega dela že v času študija in - na možnosti študijskih izmenjav.

Koristno je tudi, da preučijo, kdo so izvajalci študijskega programa – profesorji.

Zastavljajte vprašanja DOS in ŠOS ob tem še svetujeta, da informacije poiščejo tudi po drugih kanalih. Določeni predstavljeni podatki, ki jih v ta namen pripravijo visokošolski zavodi, so po mnenju ŠOS velikokrat pomanjkljivi ali celo zavajajoči, so prepričani.

Zato je pomembno, da vas ni strah spraševati. Kar vas zanima, vprašajte predavatelja, ki predstavlja študijski program, sprašujte tudi študente fakultete, saj boste od njih izvedeli največ o študiju in njihovih izkušnjah. Pametno je udeleževanje informativnih dni, tudi če ste še tretji letnik srednje šole, saj imate tako več časa za odločitev, še svetujejo na e-neo.si.

Spremljanje spletnih strani Vsaka fakulteta ima tudi svojo spletno stran, kjer lahko najdete informacije o študijskih smereh, opise predmetov, informacije o zaposlenih, o dogodkih na fakulteti in dejavnostih, na študentskem forumu pa lahko tudi zastavite vprašanja.

Ne spreglejte