Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša volitve vpliv

Petek, 23. 5. 2014, 10.23

8 let

Kako bo poziv v zapor Janezu Janši vplival na nedeljske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dva dni pred evropskimi volitvami in nekaj tednov pred predčasnimi volitvami je javnost izvedela, da je prvak SDS dobil poziv na prestajanje dvoletne zaporne kazni.

Predsedniku SDS Janezu Janši so po neuradnih informacijah poslali poziv na prestajanje zaporne kazni. Na Dobu naj bi se javil do 20. junija. Kako bo ta dogodek vplival na izid evropskih volitev, ki nas čakajo v nedeljo, in kako na predčasne parlamentarne volitve?

"Na kratek rok bo mobilizacija volivcev" "Zanesljivo je, da je volilno telo stranke SDS najbolj disciplinirano in najbolj odločno v tem, da prihaja na volitve in se odloča skladno s strankino politiko," ocenjuje Samo Uhan, profesor na Fakulteti za družbene vede. Ob tem je poudaril, da je temelj zaupanja državljanov občutek, da smo vsi pred zakonom enaki. Meni, da bi bilo treba ta dogodek presojati v tem kontekstu, in to bi pričakoval tudi od volivcev stranke SDS.

Sicer pa meni, da večjega vpliva na kratek rok ne bo. "Na kratek rok se lahko zgodi celo neka mobilizacija volivcev. Vendar pa bi na dolgi rok, upoštevajoč standarde politične kulture, v nekem normalnem prostoru pričakoval, da volivci presojajo po nekih kriterijih, ki so obče znani za vse, in sankcionirajo takšno stanje," je še dejal.

Štular: Namen poziva je vpliv na izid volitev Mitja Štular, vodja Civilne družbe za pravično Slovenijo, meni, da časovni potek dogodkov jasno kaže, da je vplivanje na izid volitev osnovni namen poziva. "Sicer bi bil izdan v miru prihodnji teden ali pa dan pred volilnim molkom ne bi prišel v medije."

Prav tako se sprašuje, ali se pozivi vročajo prek medijev. "Je to sprejemljiva praksa slovenskega pravosodja, ki ga vsi mi plačujemo? Postajamo država gladiatorskih iger in krvavih predstav za javnost. Ni čudno, da vse več ljudi Slovenijo zapušča, ker so tega siti," je bil kritičen.

"Pošiljanje vodilnega opozicijskega politika v zapor njegovi stranki kvečjemu koristi" Da učinek same zaporne kazni na politični prostor ne more biti večji od učinka same pravnomočne obsodbe, pa meni politični analitik Matej Makarovič: "Že ta ni imela nobenega bistvenega vpliva, ker je del volilnega telesa že brez nje verjel v Janševo krivdo, del pa, na glede nanjo, verjame v njegovo nedolžnost in krivičnost preganjanja, ki ga je kot opozicijski voditelj deležen."

"V tem kontekstu lahko pošiljanje vodilnega opozicijskega politika v zapor njegovi stranki po mojem mnenju kvečjemu koristi, saj lahko krepi njegovo podobo žrtve politično motivirane represije," je dejal Makarovič.

Ne spreglejte