Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
8. 9. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

2

Natisni članek

Thomas Wagner Unister Nemčija kriminal goljufija Policija

Četrtek, 8. 9. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Finančne goljufije

Kaj vemo o skrivnostnih poslih na Cesti dveh cesarjev?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,48

2

Ahotel | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nemška policija je slovensko uradno prosila za sodelovanje pri iskanju goljufa, ki se je izdajal za izraelskega trgovca z diamanti Levyja Vassa in naj bi več podjetnikov po Evropi olajšal za vrtoglave zneske. V Sloveniji je bil v zvezi s tem tudi nemški tožilec. Za zdaj se v javnosti govori o štirih primerih. Je kakšen primer take goljufije zabeležila tudi naša policija?

Spomnimo, da se je klobčič finančnih goljufij začel razpletati s smrtjo nemškega podjetnika Thomasa Wagnerja v julijskem strmoglavljenju letala v Sloveniji​. Slovenski kriminalisti so med razbitinami našli nekaj gotovine ter dokumentacijo, iz katere je bilo mogoče razbrati, da je bil Wagner pred nesrečo v Italiji najverjetneje oškodovan za večjo vsoto denarja.

Pozneje se je izkazalo, da je Wagner, sicer soustanovitelj in solastnik nemškega spletnega velikana Unisterja, v Benetke letel z namenom, da bi si od človeka, ki se je izdajal za izraelskega trgovca z diamanti Levyja Vassa, izposodil deset milijonov evrov. Po dogovoru mu je najprej izročil poldrugi milijon evrov za zavarovanje in provizijo, v zameno pa dobil kovček, v katerem naj bi bil prvi obrok posojila. Ko je ugotovil, da so notri večinoma ponarejeni bankovci, je bilo že prepozno. Wagner je goljufijo tik pred odhodom na usodni let prijavil italijanski policiji.

Po javnem razkritju primera nesrečnega Nemca se je policistom javila še nemška nepremičninarka Susanne A., ki naj bi jo – tako kot še dva podjetnika južnoevropskega rodu, ki sta se takrat z njim dogovarjala za posojilo – Vass ogoljufal v Ljubljani. Po poročanju beneškega portala La nuova di Venezia pa italijanski preiskovalci z Vassom povezujejo še vsaj en primer, in sicer goljufijo, ki je bila že lani prijavljena v mestu Varese blizu Milana.

Preiskava kaže, da je človek pod imenom Levy Vass, ki je Nemca Thomasa Wagnerja tik pred smrtjo v letalski nesreči v Sloveniji olajšal za poldrugi milijon evrov, ogoljufal še več podjetnikov. | Foto: Preiskava kaže, da je človek pod imenom Levy Vass, ki je Nemca Thomasa Wagnerja tik pred smrtjo v letalski nesreči v Sloveniji olajšal za poldrugi milijon evrov, ogoljufal še več podjetnikov.

Urejen poslovnež v luksuznem jaguarju

Vass je z ustvarjanjem imidža bogatega investitorja lažje prepričal svoje žrtve. | Foto: Thinkstock Vass je z ustvarjanjem imidža bogatega investitorja lažje prepričal svoje žrtve. Foto: Thinkstock Kaj slaba dva meseca po nesreči pri Predmeji vemo o človeku, ki se je izdajal za Levyja Vassa? Po dokumentih, s katerimi se je predstavljal, naj bi prebival v Firencah. A so italijanski kriminalisti po poročanju beneškega La nuova di Venezia ugotovili, da na tem naslovu ni prijavljen nihče.

Nepremičninarka Susanne A., ki je spregovorila za Der Spiegel, ga je opisala kot starejšega moškega, okrog šestdesetih let, vitkejše postave, v poslovni obleki in z natančno pristriženimi brki. Bil naj bi zelo urejen, v dragi obleki, nosil naj bi drag kovček. Na srečanje v ljubljanskem Ahotelu se je pripeljal z luksuznim jaguarjem XJ modre barve, je še povedala. 

Vassa se je spomnil tudi vodja prodaje Luka Jeglič, ki je za nemški časopis povedal, da se spominja skupine moških, ki so večkrat rezervirali sejno sobo, vedno pa so plačevali v gotovini. Več podrobnosti ni izdal.

Nemški tožilec v Sloveniji

Slovenska policija na vprašanje, ali je v zadnjih letih dobila kakšno prijavo goljufije, ki bi bila izpeljana na podoben način kot v primeru Wagnerja, odgovarjajo, da za zdaj tega ne morejo potrditi.  | Foto: Tina Deu Slovenska policija na vprašanje, ali je v zadnjih letih dobila kakšno prijavo goljufije, ki bi bila izpeljana na podoben način kot v primeru Wagnerja, odgovarjajo, da za zdaj tega ne morejo potrditi. Foto: Tina Deu Jeglič je za Der Spiegel potrdil tudi, da so v zvezi s primerom z njim v stik stopili tudi policisti. Na novogoriški policijski upravi so nam potrdili, da so jih nemški kolegi uradno prosili za sodelovanje v preiskavi, ki jo usmerja nemško tožilstvo, v njej pa sodelujejo še italijanski kriminalisti.

Več informacij zaradi interesa preiskave ne izdajo. Na vprašanje, ali so v preteklosti dobili kakšno prijavo primera goljufije, izpeljane na podoben način kot v primeru zgoraj omenjenih podjetnikov, pa odgovarjajo, da tega za zdaj ne morejo potrditi.

Dodajmo, da današnji Leipziger Volkszeitung poroča, da je bil v zvezi s preiskavo suma goljufij v Sloveniji tudi nemški tožilec Dirk Reuter.


Preberite še:

Smrt nemškega podjetnika: sumljivi posli, ponarejeni milijoni in prve aretacije

Najbolj iskani prevarant v Evropi je svoje žrtve goljufal tudi v Ljubljani


Zakaj Ahotel? "Tam so imeli mir in zelo majhna verjetnost je bila, da bi jih kdo opazil," meni detektivka Helena Dvoršak. | Foto: Ana Kovač Zakaj Ahotel? "Tam so imeli mir in zelo majhna verjetnost je bila, da bi jih kdo opazil," meni detektivka Helena Dvoršak. Foto: Ana Kovač Varno okolje privlači goljufe

Zasebna detektivka Helena Dvoršak, ki se ukvarja tudi s podobnimi primeri, meni, da je povsem mogoče, da je imel goljuf, za katerega je že izdan evropski priporni nalog, v Sloveniji svojo bazo, saj je naša država po njenem mnenju kljub vsemu še vedno varna in odmaknjena.

Tudi izbira lokacije za srečanje s Susanne A. – gre za družinski hotel na obrobju Ljubljane – je bila po njenem primerna. "Tam so imeli mir in zelo majhna verjetnost je bila, da bi jih kdo opazil. Boljša lokacija je samo kak lokal, kjer se gostje hitro menjajo in natakarji niso pozorni nanje. A za tako transakcijo so potrebovali mir in sobo," meni Dvoršakova.

Zabrisane sledi za pretkanim goljufom

Vass naj bi več podjetnikov iz različnih držav ogoljufal za milijonske zneske. | Foto: Reuters Vass naj bi več podjetnikov iz različnih držav ogoljufal za milijonske zneske. Foto: Reuters Pri iskanju sledi za Vassom so preiskovalcem v pomoč izjave enega njegovih sodelavcev Wilfrieda Schwätterja, ki je Susanne A. spremljal na poti v Ljubljano, pozneje pa so ga Nemci pridržali in priprli zaradi begosumnosti. Schwätter je tako med drugim povedal, da naj bi bil z Vassom "trikrat ali štirikrat" v Ahotelu.

Dvoršakova meni, da bo policija preverila hotele, vendar pa se je najverjetneje prijavljal z različnimi identitetami, zato bo težko najti sledi. 

Jaguarja XJ, ki ga je Vass vozil v Ljubljani, je najverjetneje najel. A kot smo uspeli preveriti, skoraj zagotovo ne v Sloveniji. Gre namreč za luksuzni avtomobil, vreden od 80 tisoč evrov navzgor, ki ga v Sloveniji nihče uradno ne ponuja v najem.

So ga ujele nadzorne kamere? 

Preiskovalci naj bi se trudili predvsem dobiti video material, ki bi jim pomagal pri opisu fizične podobe iskanega goljufa. Slovenski preiskovalci naj tu za zdaj ne bi bili uspešni, za nadaljnjo preiskavo pomemben posnetek naj bi pridobili italijanski kriminalisti. Vassa naj bi ujele nadzorne kamere beneškega hotela Antony Palace (na spodnji sliki), v katerem je julija sklepal posel z Wagnerjem.

Naivno nasedli goljufom? Dogaja se tudi Slovencem.

"Podjetniki so šli na klasično limanico, ki jo uporabljajo tudi nigerijski goljufi in drugi, ki vedno vnaprej zahtevajo nek denar, 'da vidijo, če je poslovni partner resen'," o primeru pravi detektivka Helena Dvoršak.

Čeprav zgodba o neprevidnih podjetnikih, ki so, potem ko so jim banke zaprle vrata, nasedli lepo govorečim svetovalcem ter na koncu postali žrtve goljufije, zveni skorajda neverjetno, detektivke ne preseneča. Spomni se, da je njen oče – prav tako detektiv – pred dobrim desetletjem delal na primeru slovenskega podjetnika s podobno težavo.

Oškodovanec naj bi nasedel očetu in sinu, ki sta ogoljufala na stotine ljudi. Oče naj bi že dolgo nazaj umrl, a njegova smrt ni bila nikdar dokazana. O prevarantskem dvojcu je pred desetletjem obširno poročal ameriški CBS.

"Jasno je, da naš podjetnik svojih življenjskih prihrankov ni nikoli videl. Sled za goljufi se je izgubila v zapletenih bančnih transakcijah, po drugi strani pa podjetnik tudi ni imel čiste vesti in zadeve ni mogel prijaviti policiji," se spominja sogovornica.  

Ne spreglejte