Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
15.56

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolo kraja nasveti Na kolo

Četrtek, 27. 3. 2014, 15.56

6 let, 11 mesecev

Kaj storiti, če vam ukradejo kolo, in kako krajo preprečiti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Letno v Sloveniji v povprečju ukradejo več kot dva tisoč koles. Za nekoga le priložnost za manjši zaslužek, za drugega prevozno sredstvo, ki ima pogosto tudi simbolno vrednost. Kaj lahko storimo?

Lepi dnevi na ceste privabijo tudi vedno več kolesarjev. Vedno več koles pa pomeni tudi vedno več priložnosti za tatove. Ti, kot opozarjajo na policiji, izkoriščajo pomanjkljivo ravnanje pri varovanju koles.

Pomembna preventiva Lastniki koles morajo kolo primerno zavarovati, saj s tem lahko veliko pripomorejo k temu, da se kraja sploh ne zgodi.

Če se tatvina vseeno zgodi Če se zgodi tatvina kolesa, naj jo oškodovanec prijavi na najbližji policijski postaji, svetujejo na policiji in pojasnjujejo, da bodo policisti sprejeli prijavo in v nadaljevanju sprožili kriminalistično preiskavo. V tej bodo izvedli vse potrebne ukrepe za izsleditev kolesa in odkritje storilca ter o ugotovitvah obvestili državno tožilstvo.

Kako lahko pomagate policistom, ki iščejo vaše kolo? Težava, s katero se pri preiskovanju med drugim srečujejo policisti, je predvsem pomanjkljiv opis odtujenega kolesa. Kot navajajo, le slaba polovica lastnikov koles poda karakteristike o odtujenem kolesu, na podlagi katerih je identifikacija kolesa lahko nedvoumna.

Policisti zato priporočajo, da si lastniki koles zapišejo: – znamko kolesa, – tip, model in barvo, – znamko in tip posameznih komponent (pedala, ogrodje, prestave, zavore), – serijsko številko (če je nima, jo dajte nanj vgravirati), – dodatno opremo, – posebne individualne znake (vgravirane lastne številke, črke), – poškodbe.

Priporočljivo je tudi posneti fotografijo kolesa. Ti podatki so namreč zelo koristni v nadaljnji preiskavi in tudi ob odkritju kolesa.

Najhuje je bilo leta 2004 V Sloveniji so leta 2013 ukradli kar 2.371 koles, od tega največ, 1.360, na območju Ljubljane. Največ ukradenih koles so sicer na policiji zaznali leta 2004, nato so kraje nekoliko upadle, po letu 2008 pa znova naraščale. Najmanj ukradenih koles v desetletnem obdobju je bilo leta 2010, ko so jih policisti našteli 1.906.

Ne spreglejte