SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj storiti, če so vas sodišča zaradi založene oporoke oškodovala? #nasvet

0,45

termometer

sodišče Iustitia
Foto: Thinkstock

Vsi, ki ste bili zaradi napak sodišč, ki so v zadnjih desetletjih založila več tisoč oporok, oškodovani, morate vložiti zahtevek na državno pravobranilstvo. Državni odvetniki bodo skušali, tako sporočajo s sodišč, spore rešiti na sporazumen način.

Novembra lani smo poročali, da so zaradi več kot pet tisoč založenih oporok - slovenska sodišča jih niso upoštevala v zapuščinski razpravi, temveč so premoženje razdelila dedičem v skladu z določili zakona o dedovanju - vsaj trije oškodovanci že vložili odškodninske zahtevke v skupni vrednosti okrog 180 tisoč evrov. Do takrat je bila končana ena zadeva – država je pristala na 29 tisoč evrov odškodnine.

Tako minister za pravosodje Goran Klemenčič kot tudi takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in pravobranilec Jurij Groznik so se zavzeli za zunajsodno reševanje sporov. Zdaj je znano več o postopku, kako se bo to izvajalo.


Preberite še:

Založene oporoke: trije oškodovanci od države zahtevajo 180 tisoč evrov

Zakaj je Nina Betetto zamolčala to sodbo? #oporoke


Kako postopati?

Okrajna sodišča so na svojih spletnih straneh (na povezavi objava ljubljanskega okrajnega sodišča) objavila kontakte za pomoč, če se najdete med oškodovanimi.

Za rešitev spora morate pravobranilstvu poslati zahtevek, ki mora med drugim vsebovati osnovne podatke zapuščinskega spisa in kratek opis dejanskega stanja ter oceno višine škode. Pravne podlage za vlaganje zahtevka ni potrebno navajati, priložen pa mora biti pravnomočen sklep o dedovanju in kopija naknadno razglašene oporoke, sporočajo s sodišč. Natančnejša navodila najdete na zgornji povezavi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin