Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
19.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koalicija pisava Miro Cerar Karl Erjavec Dejan Židan

Petek, 5. 9. 2014, 19.31

8 let

Kaj sporočajo podpisi trojčka Cerar-Erjavec-Židan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Imamo koalicijsko pogodbo. Dvainsedemdeset strani besedila na koncu zapečatijo podpisi Mira Cerarja, Karla Erjavca in Dejana Židana. Kako jih je prebrala grafologinja?

"Grafologi smo previdni pri ocenjevanju osebnostnih lastnosti le na osnovi podpisa, saj utegne biti med podpisom in preostalim besedilom odstopanje. Podpis je javna samopodoba pisca, tako pisec želi, da ga vidijo drugi. So ljudje, ki porabijo veliko časa, da se odločijo, kakšen videz bo imel njihov podpis," pravi grafologinja Marijana Jazbec.

Kaj podpisi povedo o usklajenosti koalicijskega trojčka? Opozarja, da lahko "pravi obraz" pisca ugotovimo s primerjavo njegovega podpisa in preostalega besedila. Podpis je namreč njegova javna samopodoba, preostalo besedilo pa njegova resnična, zasebna samopodoba.

Tako usklajenosti koalicijskih partnerjev, ki bodo v naslednjih štirih letih vodili državo, ni mogoče ocenjevati le na podlagi podpisov, mogoče pa je povedati, katere pisalne poteze izstopajo pri posameznih podpisih in kaj pomenijo.

Ofenziven in nespontan Miro Cerar Podpis predsednika Stranke Mira Cerarja izraža osebo, ki je med pisci najbolj iskrena v svojih namerah, analizira Marijana Jazbec.

"Ima dobro zaupanje vase in v svoje sposobnosti, zato verjame, da bo ovire na poti do cilja uspešno premostil. Na začetku se je pripravljen potegniti nazaj, se braniti, a zna pozneje tudi vrniti milo za drago na ofenziven način. Njegova stališča so čvrsta, sodbe niso čustveno obarvane. Na vseh ravneh išče jasno komunikacijo. Razume sebe in hoče, da ga razumejo drugi. Je uvideven, strpen, pozitiven, zna sklepati kompromise, ima dobre komunikacijske spretnosti, primanjkuje pa mu spontanosti."

Avtokratski Karl Erjavec, ki verjame, da bo vse dobro Podpis zunanjega minstra v odhodu in predsednika DeSUS Karla Erjavca izraža osebo, ki ima med pisci največ avtokratske nagnjenosti, je pa tudi prilagodljiv in zna sklepati kompromise.

"Ima visoko samozaupanje. Odlično uporablja takt in diplomacijo v komuniciranju; zna povedati pravo stvar ob pravem času na pravi način. Rad ima moč in vpliv. Lahko je aroganten, predrzen in tudi žaljiv. Ima potrebo po pozornosti, po tem, da ga ljudje sprejmejo in potrebujejo. Zna ločiti bistveno od nebistvenega, zanimajo ga dejstva, ki jih preverja z logičnega in praktičnega vidika. Je optimist, verjame, da se bo na koncu vse dobro izšlo."

Dejan Židan zna delati pod pritiski Podpis kmetijskega ministra v odhodu in predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana izraža osebo, ki je v čustvenih odzivih med pisci najbolj spontana in najbolj usmerjena k ljudem.

"Zato so njegove sodbe lahko včasih čustveno obarvane. Je pozitiven in ima veliko samospoštovanja. Pisec verjame vase in lahko dela pod pritiski. Hoče izstopiti iz množice in biti pomemben. Lahko shaja z večino ljudi. Ima primerno ravnovesje med čustvi in razumom."

Ne spreglejte