Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 7. 2021,
6.56

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

75

Natisni članek

LGBTIQ+ Evropska ljudska stranka protest Jaša Jenull Evropski parlament Janez Janša Janez Janša predsedovanje Svetu EU

Torek, 6. 7. 2021, 6.56

2 leti, 9 mesecev

Kaj si o Janši mislijo kolegi iz Evropskega parlamenta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

75

Janez Janša | Vzdušje je tokrat precej drugačno kot januarja 2008, ko je Janez Janša v Evropskem parlamentu predstavil prednostne naloge prvega slovenskega predsedovanja. Tedaj je evropske poslance zanimalo zlasti Kosovo, ki je kmalu zatem razglasilo neodvisnost. | Foto Reuters

Vzdušje je tokrat precej drugačno kot januarja 2008, ko je Janez Janša v Evropskem parlamentu predstavil prednostne naloge prvega slovenskega predsedovanja. Tedaj je evropske poslance zanimalo zlasti Kosovo, ki je kmalu zatem razglasilo neodvisnost.

Foto: Reuters

Premier Janez Janša bo danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu predstavil prednostne naloge šestmesečnega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Socialdemokrati, liberalci, Zeleni in Levica so napovedali kritično držo. V njegovi desnosredinski politični družini so bili pred zasedanjem zadržani.

Tokrat so v štirih od sedmih političnih skupin napovedali ostre kritike, zlasti zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, Janševega odnosa do medijev in njegove podpore Madžarski v razpravi o spornem zakonu, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ.

Zeleni ne bodo molčali 

Zeleni so pred začetkom zasedanja pred plenarno stavbo napovedali tudi "ustvarjalni protest" v sodelovanju s slovenskima aktivistoma Jašo Jenullom in Teo Jarc, s katerim želijo dati glas tistim, ki jih Janša napada, oziroma priložnost slovenski civilni družbi, da pove svojo plat zgodbe. Pričakujejo od deset do dvajset ljudi.

Janša
Novice Janša: Če do konca poletja ne bo 70-odstotne precepljenosti, bo jeseni vse zaprto #video
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Čas je, da Slovenija imenuje tožilca, Janša: postopek lahko končamo do jeseni

Eni zadržani, drugi mu dajejo priložnost

V največji politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so zadržani. Janša se bo danes zvečer udeležil sestanka skupine, na katerem lahko pričakuje vprašanja glede svoje podpore Madžarski v razpravi o pravicah oseb LGBTIQ, saj je za skupino EPP sporni madžarski zakon povsem nesprejemljiv.

V evroskeptični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) so pred zasedanjem izpostavili, da je treba dati slovenskemu premierju priložnost.

Janša se bo pred zasedanjem srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, ob robu pa tudi z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marijo Gabriel ter z vodjema političnih skupin EPP in Renew, Manfredom Webrom in Dacianom Ciolosom. Prav tako danes zvečer bo v strasbourški sinagogi prejel nagrado francoske židovske skupnosti v zahvalo za izkazano prijateljstvo do židovske skupnosti in Izraela, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Novice V Evropskem parlamentu znova soočenje mnenj o svobodi medijev v Sloveniji
Viktor Orban
Novice Orban bi omejil pooblastila Evropskega parlamenta, to mu je odgovoril Sassoli
Peter Szijjarto
Novice "Napadi iz Bruslja proti Sloveniji in Madžarski so politične narave" #video
Evropska komisija, EU, zastava
Novice Slovenski načrt za okrevanje dobil zeleno luč Evropske komisije
Ne spreglejte