Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2022,
18.02

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

karton recikliranje Tetra Pak embalaža PR članek

Sreda, 30. 11. 2022, 18.02

1 leto, 6 mesecev

Kaj se zgodi z embalažo Tetra Pak, ko jo odložimo v rumeni zabojnik?

Oglasno sporočilo

V povprečju je kar 75 % embalaže Tetra Pak izdelane iz kakovostnega kartona, iz katerega izdelajo nove, reciklirane izdelke, na primer papirnate higienske izdelke. Tako embalaža Tetra Pak zaživi novo življenje. A to je mogoče samo, ko prazno embalažo pravilno odložimo v rumeni zabojnik.

Foto: Tetra Pak | Foto: Foto: Tetra Pak

Dejstvo je, da porabljamo preveč naravnih virov – da bi zadostili vsem svojim zahtevam proizvodnje in potrošnje, bi potrebovali kar 1,75 Zemlje, v Sloveniji pa že več kot tri Zemlje. Kaj storiti, da bomo ta trend zaustavili? Delovati moramo vsaj v dve smeri: zmanjšati moramo prekomerno potrošnjo in rabo ter iskati učinkovite rešitve, da bodo materiali v izdelkih zaživeli novo življenje. Kako je to mogoče storiti z embalažo Tetra Pak?

Iz embalaže Tetra Pak v recikliran higienski papir. Kako?

Embalažo Tetra Pak v povprečju sestavlja kar 75 % kartona, izdelanega iz močnih celuloznih vlaken. Vir za kartonski del embalaže je les, ki ga pridobivajo v odgovorno upravljanih gozdovih s certifikatom FSC® (Forest Stewardship Council). Poleg kartona pa to embalažo v tankih plasteh sestavljata še aluminij in polietilen. Te plasti v embalaži Tetra Pak niso zlepljene, ampak so toplotno spojene (termično laminirane), zato jih lahko preprosto razslojijo z mešanjem v vodi. Sestavine po razslojitvi uporabijo za nove izdelke: iz kartonskega dela je mogoče narediti nove, kakovostne izdelke, kot so reciklirani papirnati robčki ter drugi higienski papirnati izdelki: servietke, brisačke, toaletni papir. Iz drugih dveh sestavin, aluminija in polietilena, v papirnici Lucart izdelajo tudi podajalnike za higienske papirnate izdelke.

Prikaz razslojevanja embalaže Tetra Pak z mešanjem v vodi: nastane kartonska pulpa (kaša), ki jo posušijo v lepenko. Foto: OŠ Zadobrova | Foto: Prikaz razslojevanja embalaže Tetra Pak z mešanjem v vodi: nastane kartonska pulpa (kaša), ki jo posušijo v lepenko. Foto: OŠ Zadobrova

Zakaj je odlaganje v rumeni zabojnik bistvenega pomena?

Kupci in uporabniki izdelkov v embalaži Tetra Pak, kot so mleko, smetane, mezge, sokovi, pijače in druga tekoča živila, smo prvi člen, ki omogočamo kroženje materialov iz embalaže Tetra Pak v različnih izdelkih. Izpraznjeno embalažo Tetra Pak odlagamo v rumeni zabojnik ali rumeno vrečo, v kateri se sicer zbirajo tudi druge vrste odpadne embalaže (plastenke, pločevinke). Vsebino rumene vreče v sortirnicah razdelijo na različne frakcije, ena med njimi je torej tudi embalaža Tetra Pak. Če je ne bi odložili v rumeni zabojnik, bi embalaža postala končni odpadek in potovala na odlagališče odpadkov; s pravilnim odlaganjem pa omogočimo, da postane koristna surovina in da zaživi novo življenje.

Štirje koraki pravilnega odlaganja

Pri odlaganju izpraznjene embalaže Tetra Pak so pomembni vsi koraki: prazni embalaži odvihamo robove, jo sploščimo, zapremo s pokrovčkom in odložimo v rumeni zabojnik ali vrečo. S tem prihranimo kar 20 % prostora v zabojnikih in pripevamo k manjšim izpustom zaradi prevoza.

Štirje koraki pravilnega odlaganja odpadne embalaže Tetra Pak: izprazni, zavihaj robove, splošči, odloži v rumeni zabojnik. Foto: Tetra Pak | Foto: Štirje koraki pravilnega odlaganja odpadne embalaže Tetra Pak: izprazni, zavihaj robove, splošči, odloži v rumeni zabojnik. Foto: Tetra Pak

Embalažo Tetra Pak je mogoče reciklirati. Iz kartonskega dela med drugim izdelajo recikliran higienski papir, s čimer preprečujemo sečnjo dreves, ohranjajmo gozdove in zmanjšujemo ogljični odtis.

Krožna praksa v lokalni skupnosti: namensko zbiranje odpadne embalaže Tetra Pak za njihov higienski papir 

V Sloveniji se ponašamo s pionirsko krožno prakso v lokalni skupnosti: v t. i. komunalnem snovnem krogu embalaže Tetra Pak in higienskega papirja ločeno zbrano embalažo Tetra Pak namensko pošljejo v reciklažo, da iz nje izdelajo higienski papir, ki ga uporabljajo javne ustanove v isti skupnosti, kjer so embalažo zbrali. V lokalni skupnosti torej z namenskim zbiranjem in recikliranjem priskrbijo vir surovin za reciklirane izdelke. Ta praksa deluje že več let v Novem mestu in sosednjih občinah, Ljubljani in Brežicah, kmalu pa bo zaživela tudi po drugih krajih v Sloveniji.

Tetra Pak_mobius_zelena | Foto:

Šest korakov kroženja kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak v novih, recikliranih izdelkih:

  1. Izdelek v embalaži Tetra Pak porabimo.
  2. Prazno embalažo odložimo v rumeni zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo.
  3. Odpadno embalažo prepeljejo v sortirnice.
  4. V sortirnicah razvrstijo odpadno embalažo na več frakcij.
  5. Odpadno embalažo Tetra Pak reciklirajo v papirnicah, da dobijo reciklirane surovine za nove izdelke.
  6. Iz tega kartonskega dela naredijo nove, uporabne izdelke, kot so reciklirani robčki in brisačke.

TP_krogotok | Foto:

Iz embalaže Tetra Pak v reciklirane robčke: kupite 5, dobite 10

Bodite pozorni: v hipermarketih Mercator po vsej Sloveniji do 17. decembra poteka posebna akcija, kjer kupci s hkratnim nakupom petih izdelkov Ljubljanskih mlekarn, Dane in Fructala v embalaži Tetra Pak brezplačno prejmete 10 paketkov robčkov Lucart EcoNatural, izdelanih iz recikliranega kartonskega dela odpadne embalaže Tetra Pak. Tako se lahko prepričate, kakšni izdelki nastanejo po recikliranju te vrste embalaže. Fotogalerija
1
 / 3
Jutro na Planetu
Planet TV Stara embalaža v novih izdelkih #video

Naročnik oglasnega sporočila je TETRA PAK, D.O.O. 

Ne spreglejte