Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
10.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sindikati javnega sektorja vlada varčevalni ukrepi

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 10.28

7 let, 12 mesecev

Kaj se lahko zgodi, če bo država nižala plače? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da so se javni uslužbenci od leta 2009 dovolj odpovedovali in da ne pristajajo na dodatno zniževanje prejemkov.

Vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal, da bodo protesti to sredo ob 15. uri, udeležilo se jih bo 24 sindikatov, podprli pa jih bodo sindikati zasebnega sektorja.

"Protestni shod je namenjen predvsem jasni fizični demonstraciji z nestrinjanjem z znižanjem plač in drugih prejemkov v javnem sektorju," pravi prvi sindikalist Štrukelj, ki dodaja, da je namen protesta vlado odvrniti od poskusa, da bi se enostransko znižale plače javnih uslužbencev.

"Dodatno zniževanje ne more prispevati h gospodarski rasti v tej državi. To je napačna logika, ki ne pelje iz krize," poudarja Štrukelj, ki pravi, da letos prvič od leta 2009 ni bilo posegov v plače javnih uslužbencev. Pokazalo se je, da to ni bilo slabo. "Če se bodo plače zniževale, spet lahko pademo v recesijo."

Zniževanja in odrekanja je bilo dovolj … Kot je še pojasnil Štrukelj, so si javni uslužbenci dvakrat znižali plače, obenem pa so bila blokirana vsa napredovanja, ni nagrajevanja za uspešnost, za 70 odstotkov so se znižala sredstva za dodatno pokojninsko zavarovanje in odpravnine pri odhodu v pokoj. Ob tem je povedal, da ne sprejema očitkov, da sindikati v času krize niso bili kooperativni. "Vendar je po petih letih stalnega zniževanja in odrekanja dovolj," je še dejal Štrukelj, ki ne želi napovedovati epiloga današnjih pogajanj, glede včerajšnjih izjav po sestanku koalicije pa je povedal: "Izjave, ki smo jih slišali včeraj, so več prikrivale kot razkrivale." Prvi sindikalist javnega sektorja poudarja, da mora vlada, če je pripravljena skleniti dogovor, pač sprejeti njihov zadnji predlog. "Upam, da je zadaj tudi vsebinska odločitev in da vlada ne bo vztrajala pri tistem, kar nam je ponudila prejšnji teden." Sindikati ob tem napovedujejo, da bodo, če bi vlada enostransko posegla v plače javnih uslužbencev, takoj oblikovali stavkovni odbor.

Ne spreglejte