SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se lahko zgodi, če bo država nižala plače? (video)

4

termometer

Vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj pravi, da so se javni uslužbenci od leta 2009 dovolj odpovedovali in da ne pristajajo na dodatno zniževanje prejemkov.

Vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj je napovedal, da bodo protesti to sredo ob 15. uri, udeležilo se jih bo 24 sindikatov, podprli pa jih bodo sindikati zasebnega sektorja.

"Protestni shod je namenjen predvsem jasni fizični demonstraciji z nestrinjanjem z znižanjem plač in drugih prejemkov v javnem sektorju," pravi prvi sindikalist Štrukelj, ki dodaja, da je namen protesta vlado odvrniti od poskusa, da bi se enostransko znižale plače javnih uslužbencev.

"Dodatno zniževanje ne more prispevati h gospodarski rasti v tej državi. To je napačna logika, ki ne pelje iz krize," poudarja Štrukelj, ki pravi, da letos prvič od leta 2009 ni bilo posegov v plače javnih uslužbencev. Pokazalo se je, da to ni bilo slabo. "Če se bodo plače zniževale, spet lahko pademo v recesijo."

Zniževanja in odrekanja je bilo dovolj … Kot je še pojasnil Štrukelj, so si javni uslužbenci dvakrat znižali plače, obenem pa so bila blokirana vsa napredovanja, ni nagrajevanja za uspešnost, za 70 odstotkov so se znižala sredstva za dodatno pokojninsko zavarovanje in odpravnine pri odhodu v pokoj. Ob tem je povedal, da ne sprejema očitkov, da sindikati v času krize niso bili kooperativni. "Vendar je po petih letih stalnega zniževanja in odrekanja dovolj," je še dejal Štrukelj, ki ne želi napovedovati epiloga današnjih pogajanj, glede včerajšnjih izjav po sestanku koalicije pa je povedal: "Izjave, ki smo jih slišali včeraj, so več prikrivale kot razkrivale." Prvi sindikalist javnega sektorja poudarja, da mora vlada, če je pripravljena skleniti dogovor, pač sprejeti njihov zadnji predlog. "Upam, da je zadaj tudi vsebinska odločitev in da vlada ne bo vztrajala pri tistem, kar nam je ponudila prejšnji teden." Sindikati ob tem napovedujejo, da bodo, če bi vlada enostransko posegla v plače javnih uslužbencev, takoj oblikovali stavkovni odbor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin