Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
16.34

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

Natisni članek

onesnaženje Ljubljanica Ljubljansko barje

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 16.34

8 mesecev, 1 teden

Kaj se je zgodilo na Ljubljanskem barju? Črn je celoten tok Ljubljanice. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,23

Člani oddelka za geografijo Univerze v Ljubljani in Geografskega inštituta Antona Melika so v nedeljo na Ljubljanskem barju zaznali obsežno onesnaženje vode, najverjetneje s komunalnim blatom čistilnih naprav. Onesnaženje so potrdili tudi prvi testi, zato so odkritje med drugim prijavili pristojnemu inšpektoratu, krajinskemu parku in policiji.

Fotogalerija
1 / 4

Kot je potrdil profesor fizične geografije Uroš Stepišnik, so v nedeljo na onesnaženje naleteli ob rutinskem terenskem delu, in sicer na levem pritoku Ljubljanice, na potoku Bevški jarek, med Bevkami in Notranjimi goricami.

Vidni znaki onesnaženja se po besedah Stepišnika kažejo v zelo temni barvi vode, ki se širi skozi tok Bevškega jarka. | Foto: Matic Prevc/STA Vidni znaki onesnaženja se po besedah Stepišnika kažejo v zelo temni barvi vode, ki se širi skozi tok Bevškega jarka. Foto: Matic Prevc/STA Voda je zelo temna, prisoten je tudi neprijeten vonj 

Vidni znaki onesnaženja se po njegovih besedah kažejo v zelo temni barvi vode, ki se širi skozi tok Bevškega jarka. Črn je celoten tok Ljubljanice po sotočju z Bevškim jarkom. Poleg tega je prisoten neprijeten vonj.

Na oddelku so zato izvedli teste kakovosti vode, ki so pokazali onesnaženje z organskim materialom naravnega izvora.

Stepišnik izpostavil, da je vsebnost kisika v vodi Bevškega jarka le 12,4-odstotna. Prav tako so opazno povišane vrednosti fosfatov in kloridov. Analize prisotnosti težkih mineralov v vodi pa še potekajo.

Onesnaženje naj bi vplivalo tudi na vodo Ljubljanice ob njenem sotočju z Bevškim grabnom. Poleg tega se je onesnažena voda v času poplav razlila na okoliška območja, posledica pa naj bi bilo odmrlo rastlinstvo na obsežnih travniških in poljskih površinah izven struge. Hkrati onesnažena Ljubljanica teče skozi središče Ljubljane.

Onesnaženje so prijavili pristojnemu inšpektoratu 

"Domnevamo, da je onesnaženje posledica izpusta komunalnega blata čistilnih naprav v pritok Ljubljanice, kar smo že opazili v preteklosti tudi na drugih območjih Slovenije. Podrobnejše analize v referenčnih laboratorijih, ki bodo sledile v okviru uradne preiskave, bodo lahko potrdile to domnevo," je še navedel Stepišnik.

Povzročitelji so po njegovi oceni pred napovedanim deževjem, ki je pozneje povzročilo poplave, računali, da bodo vode blato hitro odnesle in se bodo tako izognili "aferam", kakršnim smo bili ob nezakonitem odlaganju blata priča v preteklosti.

Onesnaženje so danes prijavili pristojnemu inšpektoratu, Javnemu zavodu Krajinski park Ljubljansko barje in policiji. Policisti so na terenu, je pojasnil.

"Od odgovornih pričakujemo ukrepanje in izvedbo celovite preiskave tega dogodka onesnaženja ter določitev odgovornosti za to nesprejemljivo kršitev okoljevarstvenih standardov. Pričakujemo tudi, da bodo sprejeli nujne ukrepe za sanacijo in obnovo prizadetega območja, da bi preprečili nadaljnje širjenje škode in obnovili naravno ravnovesje tega edinstvenega okolja," je še navedel.

Ob tem je spomnil, da območje onesnaženja spada v Naturo 2000 in je hkrati osrednji del Krajinskega parka Ljubljansko barje.

"Če je bila nesreča, še človek razume, če je nekdo to storil zanalašč, potem pa tukaj ni razumevanja"

O onesnaženju so bili danes opoldan obveščeni tudi na Krajinskem parku Ljubljansko barje.

“Z gospodom Stepišnikom sem govoril in pozval, naj takoj pokliče policijo oziroma smo jo poklicali tudi mi. To je storil naš naravovarstveni nadzornik in tukaj se naše pristojnosti počasi končujejo,” je prve korake po onesnaženju za N1 opisal direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Ocenil je, da gre za onesnaženje zelo velike razsežnosti in potrdil, da je voda na barju zdaj temna. “Če je bila nesreča, še človek razume, če je nekdo to storil zanalašč, potem pa tukaj ni razumevanja,” je dejal.

požar, Kanada, New York, dim, slab zrak, megla
Novice Dim gozdnih požarov v Kanadi zameglil nebo nad New Yorkom #foto
svetlobno onesnaženje zemlja vesolje evropa
Novice Pomislite na to, preden zvečer prižgete luči
Pediatrična klinika. Otrok.
Novice Tihi ubijalec, zaradi katerega v Evropi letno umre več kot 1.200 otrok
Ne spreglejte