SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kaj se bosta dogovorila Šarec in Orban?

1,41

termometer

Marjan Šarec
Premier Marjan Šarec se bo danes mudil na uradnem obisku na Madžarskem. Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec bo danes na povabilo madžarskega premierja Viktorja Orbana na uradnem obisku na Madžarskem. Glavne teme njunih pogovorov bodo dvostranski odnosi, gospodarsko sodelovanje in aktualno dogajanje v Evropski uniji.

Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, prvo uradno srečanje Marjana Šarca in Viktorja Orbana pomeni potrditev dobrih sosedskih odnosov ter rednega političnega dialoga med Slovenijo in Madžarsko, članicama EU in zaveznicama v zvezi Nato.

Šarec se bo srečal tudi s predsednikom madžarskega parlamenta Laszlom Köverjem. Pred uradnim delom obiska se bo premier skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom udeležil posebne prireditve za promocijo slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. V okviru obiska se bo srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo na Madžarskem.

Marjan šarec Novice Šarec: Položaj v Kataloniji drugačen od slovenskega, nasilje pa je nedopustno

Odnosi med Slovenijo in Madžarsko zelo dobri

Ljubljana ocenjuje, da so dvostranski odnosi z Budimpešto zelo dobri, državi pa povezuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področju gospodarstva, prometne ter energetske infrastrukture, turizma in kulture.

Gospodarsko sodelovanje med državama je zelo dobro. Madžarska je šesta največja zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Vrednost blagovne menjave med državama je lani presegla dve milijardi evrov, kar pomeni 9,1-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2017. Pozitiven trend se nadaljuje tudi letos, saj je menjava v prvih sedmih mesecih leta znašala 1,278 milijarde evrov.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • trdonja / 17.12.2019. ob 18:52 +1 0

  Čakajte, a naš rojeni predsednik vlade in luka dončić slovenske politike se bo prijateljsko sestal s samim satanom, ki hoče ukiniti zasebne javne šole in se pri tem požvižga na pravno državo in njene ustanove ter je mnenja, da državne firme nimajo kaj oglaševati v opozicijskih medijih,... Morda bo pa spoznal, da je v Budimpešti našel svoj alter ego. Samo, kako bodo to prebavili (para)državni mediji? Očitno z lahkoto, Siol že poje hvalo...

  +1 0
 • kernest / 28.10.2019. ob 08:06 +1 0

  Kolikor ima(jo) za povedati čez njega in trenutno madžarsko ureditev v kakšne kakovostne med sosedske pogovore ali sporazume ni za verjeti. Poza za tu in poza za tam

  +1 0
 • sanfrancisco / 28.10.2019. ob 15:01 0 0

  Ljubezen gre skozi želodec. Orbi bo počasi pozabil na Iveka. Edino izgubljeni milijoni za Sds trobila, ga bodo občasno še spomnili nanj.

  0 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin